Na podstawie koloru skórki banana jesteśmy w stanie określić stopień jego dojrzałości. Największym wzięciem cieszą się oczywiście słonecznie żółte owoce, lecz bananów zielonych nie należy się bać ani ignorować. Czy można jeść zielone banany? Czy dojrzewanie ma wpływ na ich barwę? Rozwiewamy wątpliwości!

Zielone banany – dojrzewanie

Na podkreślenie zasługuje informacja, że zielone banany nie są inną odmianą owocu. Kolor ich skórki świadczy o tym, że jeszcze w pełni nie dojrzały. Kolejnym etapem jest jej żółknięcie, następnie na bananach pojawiają się brązowe przebarwienia, które z czasem obejmują niemalże cały owoc. Pamiętaj, że przejrzałe owoce wcale nie muszą lądować w koszu. Koktajle lub słynny chlebek bananowy są doskonałymi sposobami na ich wykorzystanie.

Zielone banany – czy można jeść?

Nie do końca dojrzałe banany zielone jak najbardziej można włączyć do diety. Trzeba jednak być przygotowanym na ich specyficzny, gorzko-cierpki smak, którego raczej nie łączymy z najczęściej jadanymi żółtymi owocami.

Jak jeść zielone banany? Garść inspiracji

Skoro wiesz już, czy można jeść zielone banany, pora wykorzystać tę wiedzę w praktyce. Doskonale będą one pasować do smoothie „zielone love” – w końcu kolor zielonych bananów zobowiązuje! Jeśli obawiasz się ich specyficznego posmaku, dodawaj je potraw niewielkimi porcjami, mieszając ze słodszymi żółtymi bananami. Taki manewr zastosuj, chociażby w przypadku dipu bananowego, który stanie się dzięki tej kombinacji jeszcze bardziej intrygujący. Masz ochotę na coś słodkiego? Nie musisz piec tortu – ryż na napoju kokosowym z mango i bananem skutecznie zaspokoi ochotę na słodycze. Owoce i orzechy to dużo lepszy pomysł niż śmietanowe czy maślane kremy. Obejdzie się bez żywieniowych wyrzutów sumienia!

Chcąc wykorzystać owoce w wytrawnych daniach, zerknij do przepisu na curry z bananem oraz steki rybne. Będziesz zaskoczony, ile można zdziałać z pozornie zwykłymi i łatwo dostępnymi składnikami – takimi jak zielone banany! Twoi domownicy i goście z pewnością zauważą zmianę, a udane posiedzenia przy stole tylko rozbudzą twój apetyt do próbowania nietuzinkowych receptur.