Amerykański słodki sen spełnia się na jawie. To prawdopodobnie jeden z najsłynniejszych deserów Stanów Zjednoczonych, który można podziwiać w niejednym filmie i serialu. Czas przenieść doświadczenia z ekranu na własne talerze, ponieważ deser banana split jest nie tylko wyjątkowo spektakularny, ale też nie wymaga skomplikowanych manewrów kulinarnych.

Banana split – krótko i na temat

Popkultura jest w stanie przybliżyć najróżniejsze przysmaki z dowolnego zakątku świata. Jeśli chodzi o słodkości, USA nie tylko donatami i mlecznymi szejkami stoi. Banana split to prosty deser z banana, któremu żaden łasuch nie może się oprzeć. Serwowany jest zazwyczaj na podłużnym półmisku lub talerzyku. Składa się z trzech gałek lodów umieszczonych między dwiema połówkami banana. Najczęściej używanymi smakami są wanilia, truskawka i czekolada. Całość polewana jest równie apetycznymi sosami: ananasowym, czekoladowym oraz truskawkowym. Dekorację lodowego deseru z bananami stanowi bita śmietana oraz kandyzowane wiśnie. Jest kolorowo, różnorodnie i pysznie! Banana split – jak zrobić? Receptura i sposób wykonania nie są szczególnie zawiłe. W dodatku dają amatorom gotowania szerokie pole manewru do wprowadzania własnych modyfikacji. Nie ma to, jak bananowy deser skrojony na miarę. Poniżej przedstawiamy nasz pomysł na amerykańską klasykę.

Składniki (2 porcje):

- 2 banany,

- 2 gałki lodów waniliowych,

- 2 gałki lodów czekoladowych,

- 200 g truskawek,

- 250 g czekolady gorzkiej,

- 2 łyżeczki soku z cytryny,

- garść orzechów włoskich,

- bita śmietana – wedle uznania.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Banany przekrój na pół i skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu zachowają świeży kolor.
  2. Orzechy drobno posiekaj.
  3. Truskawki dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Pozbądź się szypułek i zmiksuj owoce na gęsty sos.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  5. Między przepołowione banany ułóż porcje lodów w obu smakach.
  6. Polej deser musem truskawkowym oraz czekoladą.
  7. Wierzch banana split udekoruj orzechami i bitą śmietaną.

Dla każdego coś dobrego – pyszne wariacje

Eksperymentujcie do woli! Niech na talerzykach z banana split pojawią się lody w różnych smakach – wybierzcie swoje ulubione. Banany można podsmażyć na maśle, należy jednak uważać, by się nie rozpadły. Wystarczy moment na gorącej patelni. Do bananowego przysmaku świetnie pasują sos toffi i słony karmel. Orzeszki ziemne lub migdały także się sprawdzą. Bardzo ozdobnie wyglądają małe bezy, kruche wafelki lub cząstki pomarańczy i kawałki kiwi. Z deserem banana split możecie pójść na całość!

Banan na deser

Banan to owoc powszechnie dostępny przez okrągły rok. Wygląda na to, że okazji do przetestowania jego deserowych możliwości prędko nie zabraknie. Skoro wiadomo już na czym polega słynny banana split, można pozwolić sobie na pyszne modyfikacje przepisu. Nie zawsze musi wyglądać tak samo. Nasze lody z bananami „Kanu” dość luźno nawiązują do popularnej receptury, ale nadal są efektowne i pyszne. Niech inspiracją będą także lody dla dzieci „statek”, którymi zajadać się będą smakosze w każdym wieku – nie ma limitów!

Nie dysponujecie płaskim i podłużnym półmiskiem? Nic straconego. Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi jeszcze lepiej prezentuje się w wysokim pucharku lub szklance. Czy banan może być elegancki? Spójrzcie na przepis mus kajmakowy z karmelizowanym bananem i odpowiedzcie sami. Do owocu można podejść na chłodno. W upalne dni lody czekoladowo-bananowe będą upragnionym orzeźwieniem. Nie możecie zdecydować się, pod jaką postacią banan smakuje Wam najbardziej? Przygotujcie go w formie ciasta bananowo-kokosowego podawanego na ciepło koniecznie z dodatkiem lodów. Pyszny deser z banana gwarantowany!