Co zrobić z jeżyn leśnych, a co z tych mrożonych?

Leśne owoce, a w szczególności jeżyny, stanowią bazę do wielu potraw, nie tylko deserów! Możecie korzystać z nich w letnim okresie, ale również zamrozić i cieszyć się ich pysznym smakiem w zimie. Jesteście ciekawi, jakie potrawy można zrobić z tych leśnych owoców? Sprawdźcie sami!

Co z jeżyn – jak wykorzystać te pyszne owoce?

Jeżyny to jadalne, leśne owoce, które można wykorzystywać do wielu potraw. Ich słodko-kwaśny smak urozmaici każde danie! Ciekawy jest również sam wygląd owoców. Ich ciemnofioletowa barwa przykuwa wzrok każdego, kto znajdzie je na swoim talerzu. Kiedy można spożywać owoce i co zrobić z jeżyn? Sezon na te leśne przysmaki nie trwa zbyt długo, a proces ich dojrzewania rozpoczyna się w okolicach lipca. Nie martwcie się jednak, jeżyny stanowią świetną bazę do zimowych przetworów, dlatego można cieszyć się ich pysznym smakiem praktycznie przez cały rok.

Co można zrobić z jeżyn – dżemy i powidła

Jeżyny świetnie sprawdzają się w dżemach i powidłach. Możecie przygotować je, gdy owoce będą dojrzałe, a stosować przez znacznie dłuższy czas. Pestki z jeżyn mają pektyny, dzięki którym będziecie mogli zmniejszyć ilość dodawanych środków żelujących. Tym sposobem zyskacie pyszny dżem z naturalnymi składnikami. Możecie dodać do tego przysmaku również inne owoce. My w szczególności polecamy Wam porzeczki i maliny, które również kwitną w tym samym czasie.

Pyszne wypieki z dodatkiem jeżyn Co można zrobić z czarnych jeżyn?

Jesteśmy pewni, że nie oprzecie się pysznym wypiekom z dodatkiem tych owoców. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się klasyka, czyli smaczny sernik z czarnymi jeżynami. To idealne połączenie kwaśnych owoców ze słodkim serem. Jeżyny doskonale sprawdzą się również jako dodatek do ciast jogurtowych, muffinek oraz tortów.

Co można zrobić z mrożonych jeżyn?

Świeże jeżyny są dostępne w sklepach przez krótki okres, jednak zawsze możecie sięgnąć po mrożone owoce, które są dostępne przez cały rok. Co powiecie na słodki mus? Przygotujecie go właśnie za pomocą mrożonych jeżyn. Możecie zrobić z nich również pyszny koktajl, który posłuży Wam jako przekąska w ciągu dnia. Mrożone jeżyny doskonale sprawdzą się też w formie galaretki, którą możecie wykorzystać do ciast, np. sernika na zimno. Te owoce mają wiele zastosowań, dlatego warto wrzucić je jako dodatek do Waszych słodkich potraw.

Leśne jeżyny – propozycje podania Co zrobić z leśnych jeżyn?

Znacie już odpowiedź na to pytanie! Teraz czas na kilka gotowych propozycji, które będziecie mogli dodać do swojego jadłospisu.

Czy wiedzieliście, że jeżyny sprawdzą się również do wytrawnych dań? Jaką wytrawną potrawę można więc zrobić z czarnych jeżyn? Nasza kolejna propozycja to prawdziwa mieszanka znakomitych smaków. Kurczak w malinach i jeżynach to dość nietypowe połączenie, które z pewnością pozytywnie zadziwi wiele osób!

Szukacie smacznej alternatywy dla nudnych śniadań? Kasza jaglana z owocami będzie świetnym rozwiązaniem. Dodajcie świeże lub mrożone jeżyny i cieszcie się dobrą energią od samego rana! Czy są z nami fani domowych lodów? Kolejna propozycja z pewnością się Wam spodoba! Lody jogurtowe z owocami leśnymi i płatkami to idealne rozwiązanie na podwieczorek w ciepłe dni.

Czas na propozycje obiadu z użyciem świeżych owoców. Koniecznie spróbujcie klusek z białego sera z sosem jeżynowym. Czas przygotowania tego dania wynosi godzinę, ale uwierzcie, że będzie warto. Nam nie pozostało już nic innego, tylko życzyć Wam smacznego!