
Składniki
1 sztuka
200 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku wkładamy kaszę do zimnej wody. Możemy wykorzystać sitko i umyć ją pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy ją na lekko posolony wrzątek (na każdą szklankę kaszy przypada 2,5 szklanki wody). Niektórzy dosypują także niewielką ilość sproszkowanej witaminy C, która eliminuje gorycz i wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w zbożach. Gotujemy pod przykryciem przez około 15-18 minut na małym ogniu. Ponadto możecie ugotować kaszę w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem - zyskuje w tedy delikatniejszy smak.
Krok 2
Gotową kaszę mieszamy z jogurtem naturalnym i owocami (gruszką oraz jeżynami). Na samym końcu posypujemy płatkami lnianymi i łyżeczką cukru trzcinowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej