Kringle przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kringle

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

250 gramów

225 gramów

290 gramów

230 gramów

175 gramów

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce do 1 szklanki mąki dodać pocięte na kawałki masło i wymieszać, aż ciasto będzie grudkowate, a grudki będą wielkości grochu. Dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać; ciasto będzie bardzo lepkie. Uformować z ciasta kulę. Szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce przez 8 godzin lub przez noc.

Krok 2

Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Lekko wysmarować tłuszczem dużą blachę do pieczenia. Przygotować nadzienie mieszając 225 g masła z brązowym cukrem i 1 szklanką posiekanych orzechów włoskich.

Krok 3

Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Lekko wysmarować tłuszczem dużą blachę do pieczenia. Przygotować nadzienie mieszając 225 g masła z brązowym cukrem i 1 szklanką posiekanych orzechów włoskich.

Krok 4

Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku, lub do momentu gdy wypieki nabiorą złotego koloru. Studzić przez około 30 minut. Gdy wypieki będą się studzić, przygotować lukier: wymieszać cukier puder z wodą, tworząc gładką polewę. Polewać cienką strużką ciepłe zawijańce.

Ukasz

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kringle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kringle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kringle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kringle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kringle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kringle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kringle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kringle - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej