
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jak sprawdzić, czy białka są dobrze ubite? Jeśli myślisz że są, unieś garnek nad głowę i odwróć go dnem do góry. Jeśli piana nie wypadnie, ubiłeś dobrze. A jeśli ubiłeś źle? No, cóż...
Krok 2
Ubij mikserem białka z cukrem. Dwiema łyżkami nabieraj porcje piany i kładź je na lekko wrzące mleko. Gotuj po 2 minuty z każdej strony, aż napęcznieją. Potem wyjmij i osącz na papierowym ręczniku, a mleko ostudź. Zrób krem angielski: do garnka włóż ziarenka kawy i praż, mieszając, aż w całej kuchni zapachnie kawą. Zalej zimnym mlekiem, gotuj, aż mleko nabierze kawowego koloru. Czasem mleko nie chce się zabarwić - wtedy możesz dodać trochę kawy rozpuszczalnej. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty kogel-mogel, wlej połowę mleka, zmiksuj. Pozostałe mleko zagotuj jeszcze raz na malutkim ogniu. Ostrożnie wlej krem mleczno-żółtkowy do garnka z gorącym mlekiem i mieszaj drewnianą łyżką ostrożnie i delikatnie - raz w lewo, raz w prawo. Nie miksuj! Cały czas musisz uważać, żeby krem nie przekroczył temperatury 83-85 stopni C. To nie jest takie trudne: jeśli na powierzchni wciąż jest pianka, oznacza to, że masa ma 83-85 stopni. Konsystencję sprawdzisz, wyjmując drewniana łyżkę z kremu i przejeżdżając palcem po jej wypukłej stronie - jeśli krem nie spływa, jest w porządku. W misce z kostkami lodu ustaw mniejszą miseczkę, przecedź do niej krem, mieszaj, aż zupełnie wystygnie. Na zimnym kremie ułóż bezy, czyli wyspy. Gotowy deser możesz udekorować nitkami z karmelu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej