Pływająca wyspa kawowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pływająca wyspa kawowa

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jak sprawdzić, czy białka są dobrze ubite? Jeśli myślisz że są, unieś garnek nad głowę i odwróć go dnem do góry. Jeśli piana nie wypadnie, ubiłeś dobrze. A jeśli ubiłeś źle? No, cóż...

Krok 2

Ubij mikserem białka z cukrem. Dwiema łyżkami nabieraj porcje piany i kładź je na lekko wrzące mleko. Gotuj po 2 minuty z każdej strony, aż napęcznieją. Potem wyjmij i osącz na papierowym ręczniku, a mleko ostudź. Zrób krem angielski: do garnka włóż ziarenka kawy i praż, mieszając, aż w całej kuchni zapachnie kawą. Zalej zimnym mlekiem, gotuj, aż mleko nabierze kawowego koloru. Czasem mleko nie chce się zabarwić - wtedy możesz dodać trochę kawy rozpuszczalnej. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty kogel-mogel, wlej połowę mleka, zmiksuj. Pozostałe mleko zagotuj jeszcze raz na malutkim ogniu. Ostrożnie wlej krem mleczno-żółtkowy do garnka z gorącym mlekiem i mieszaj drewnianą łyżką ostrożnie i delikatnie - raz w lewo, raz w prawo. Nie miksuj! Cały czas musisz uważać, żeby krem nie przekroczył temperatury 83-85 stopni C. To nie jest takie trudne: jeśli na powierzchni wciąż jest pianka, oznacza to, że masa ma 83-85 stopni. Konsystencję sprawdzisz, wyjmując drewniana łyżkę z kremu i przejeżdżając palcem po jej wypukłej stronie - jeśli krem nie spływa, jest w porządku. W misce z kostkami lodu ustaw mniejszą miseczkę, przecedź do niej krem, mieszaj, aż zupełnie wystygnie. Na zimnym kremie ułóż bezy, czyli wyspy. Gotowy deser możesz udekorować nitkami z karmelu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pływająca wyspa kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pływająca wyspa kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pływająca wyspa kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pływająca wyspa kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pływająca wyspa kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pływająca wyspa kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pływająca wyspa kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pływająca wyspa kawowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej