bomba malinowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

bomba malinowa

Autor: Ireneusz Kopiec

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

180 gramów

10 gramów

170 gramów

10 gramów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

6 sztuk

250 gramów

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

3 żółtka utrzeć z 30 g cukru. 3 białka ubić 60 g cukru na piane. Obie masy połączyć. Dodać 90 g mąki. W 2 misce utrzeć 3 żółtka z 30 g cukru i połączyć je z pianą z 3 białek ubitą z 60 g cukru. Wsypać 80 g mąki i kakao.

Krok 2

Ciasta rozsmarować na 2 blachach wyłożonych papierem do piecz. Każdy placek piec w temp. 180 st. ok. 12 min. Po upieczeniu oprószyć mąką i wyłożyć na ściereczkę.

Krok 3

Za pomocą okrągłej miski wykroić z biszkoptów 4 koła. 1 kakaowy blat zostawić w całości a resztę pokroić w trójkąty.

Krok 4

Miskę wyłożyć folią spożywczą i poukładać w niej na przemian jasne i ciemne trójkąty. Śmietanę wymieszać z ubitą kremówką, 50 g cukru p. cukrem wan. oraz żelatyną rozpuszczoną w 50 ml gorącej wody.

Krok 5

Masło utrzeć z resztą cukru p. i twarogiem. Dodać zmiksowane maliny. Na trójkąty z ciasta wylać jasny krem. Ułożyć pozostałe kawałki ciasta i wylać malinowe nadzienie. Całość przykryć kakaowym blatem. Wstawić do lodówki na 3 godz. Deser wyjąć z miski, odwracając ją do góry dnem i udekorować malinami.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • bomba malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • bomba malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • bomba malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • bomba malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • bomba malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • bomba malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • bomba malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • bomba malinowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej