Dla zdrowia!

Granat oprócz tego, że przepysznie smakuje, wykazuje właściwości odżywcze i pozytywnie wpływające na organizm. Owoc granatu to prawdziwa bomba witamin! Jest bogaty w witaminy np. A, B, C i oraz składniki mineralne, takie jak m.in.: magnez, potas, i fosfor. Granat to skuteczny pomocnik w walce o prawidłowy stan naszej jamy ustnej – zawarta w nim witamina C pomaga zachować zdrowe dziąsła.
powrót do góryZainspiruj się!

Diabeł tkwi w szczegółach, a kulinarny sukces w niepozornych składnikach i dodatkach, takich jak ostra salsa z mango i granatu, która uświetni swoją obecnością kolację składającą się z grillowanego łososia, kuszącego nawet najbardziej obojętnych na jego aksamitny charakter. A co podać do świeżej ryby, jeśli nie mix sałat i bukiet kolorowych warzyw z orzechami włoskimi, który zwieńczony jest słodko-kwaśnymi pestkami granatu? Kiedy mowa o sałatach, nie sposób przejść obojętnie obok wyśmienitej kompozycji z bakłażanem i serem blue, przy której serce może zabić nieco szybciej, ciesząc się z doskonałego połączenia składników. Klasyczne smaki w wyjątkowej oprawie – tylko w przepisie na smażonego kurczaka w sosie z soku granatu podawanego na ryżu. Teraz propozycja dla tych, dla których estetyka dania jest równie ważna, co jego smak – przepis na kolorową sałatkę z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, ciecierzycą, oliwkami i granatem poleca się na śniadania i kolacje. A na deser puszyste kakaowe cupcakes z kremem mascarpone z dodatkiem grenadyny lub słodkie miseczki z owocami i polewą czekoladową. Można się rozpłynąć! Komu niestraszne pieczenie, ten bez wątpienia skusi się na wisienkę na torcie w postaci granatowego sernika, a niejedna para wyzna sobie miłość przy serniku walentynkowym, który jest fantazją na temat smaków znanych i lubianych. Palce lizać!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Najstarsze wzmianki o granacie znaleziono w Mezopotamii, zapisane pismem klinowym na glinianych tabliczkach. Są one datowane na połowę trzeciego tysiąclecia p.n.e., co oznacza, że granat jest istnym seniorem rodu owoców egzotycznych!
- Rodzimym obszarem występowania granatu jest południowo-zachodnia Azja, ale obecnie uprawia się go we wszystkich rejonach tropikalnych.
- Nazwa „granat” wywodzi się z łacińskiej nazwy pomum granatus – co oznacza nasienne jabłko, a właściwie – nasienny owoc.
- Z kwiatów granatowca otrzymuje się jaskrawoczerwony barwnik – punicynę, którą w wielu krajach wykorzystuje się m.in. do barwienia jedwabiu.
Jak się za to zabrać?

Supermarkety i lokalne sklepy nierzadko zaskakują warzywno-owocową ofertą. Niespotykane wcześniej owoce najpierw trzeba poznać. Bezcenna jest wiedza, kiedy są najlepsze do zjedzenia, łatwo bowiem pomylić dojrzałe owoce z tymi przejrzałymi. Nie zawsze też wiadomo, czy owoc jest jeszcze niedojrzały, czy już w pełni smaku. Granat, który dostępny jest nie tylko sezonowo, jak część jego kuzynów i kuzynek z odległych krajów, najlepiej jeść wtedy, kiedy ma błyszczącą, lekko popękaną skórkę w kolorze purpury, a nawet fioletu czy brązu. A jak obrać granat, żeby nie stracić całego miąższu? Spokojnie, do tego działania nie potrzebujesz sapera. Przyda się jednak trochę cierpliwości. Przekrój owoc na pół i wyciągaj pyszne galaretowate kuleczki za pomocą łyżki lub palców. Dobrze obierać granat segmentami oddzielonymi białymi błonkami. Za pierwszym razem straty na polu „bitwy” mogą być duże i sporo soku wypłynie między palcami, ale jak wiadomo – trening czyni mistrza, a następne razy nie będą aż tak trudne.
powrót do góryZ czym to się je?

Niegdyś trudno dostępne, dzisiaj na wyciągnięcie ręki – egzotyczne owoce kuszą swoim niesamowitym wyglądem, soczystością i oryginalnymi kształtami. Wśród tych zasługujących na włączenie do jadłospisu jest oczywiście również orzeźwiający granat. Choć jego kształtne pestki łączą w sobie słodycz ze szczyptą cierpkości, doskonale komponują się z łakociami, dodając im nieco chrupkości. Z udziałem granatu jaglanki, budynie i owsianki ze zwykłych przekąsek stają się apetycznymi słodkościami wartymi grzechu.
Niewiele osób wie, że znana smakoszom drinków i koktajli grenadyna to nic innego jak sok z granatu! Ze względu na dużą gęstość i ciężar grenadyna osiada na dnie szklanki, co pozwala na przygotowywanie robiących wrażenie wielowarstwowych i wielokolorowych napojów. Gdzie jeszcze sok z granatu będzie częścią wybuchowej fuzji smaków? Z powodzeniem może zastępować syrop malinowy, jak i stanowić nietuzinkowy dodatek do deserów – np. jako galaretka we włoskiej panna cotcie czy purpurowy akcent w tropikalnych serniczkach z mango i marakują. Ciasta, muffinki, tarty i tosty posypane rubinowymi nasionami granatu z pewnością zyskają na atrakcyjności, a słodko-kwaśny posmak pestek będzie miłym akcentem dla łasuchów pożerających pyszności nie tylko wzrokiem.
Kulinarny miszmasz smaków i kolorów – tak najlepiej opisać dania, w których granat gra ważną rolę, bo choć zazwyczaj obsadzany jest w pobocznej roli, bez niego cały wątek traci na znaczeniu. Sensacja bez granatu? Choć jego nasiona nie strzelają, gwarantują istną eksplozję smaku! Pieczone bataty z serem feta i zielonym pesto okraszone purpurowymi pestkami granatu to propozycja dla lubiących połechtać podniebienie na wiele sposobów. Granat swoje umiejętności pokaże również w duecie z kurczakiem i białą rybą, ale odnajdzie się też w scenach grupowych – wraz z rukolą, gruszką, awokado i kozim serem śmiało może ubiegać się o nagrodę smakowitości.
Komentarze (0)