
Składniki
200 gramów
300 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
200 gramów
300 mililitrów
200 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
1 sztuka
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, następnie odcedź go i skrop oliwą.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj z wodą, mlekiem i margaryną. Zagotuj.
Krok 3
Pieczarki oraz pora pokrój w plasterki.
Krok 4
Do ciepłego sosu dodaj makaron, oczyszczone krewetki, pieczarki, pora oraz starty ser.
Krok 5
Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w 180 °C przez 15 minut. Podawaj z cząstkami limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z krewetkami
Zapiekany makaron z krewetkami to pyszne i proste danie oraz doskonały sposób na podanie owoców morza. Makaron, najlepiej gruby typu penne czy fusilli, ugotuj al dente, ponieważ zmięknie dodatkowo w piekarniku. Żeby urozmaicić smak potrawy, dodaj do niej także pieczarki, pora oraz starty ser, najlepiej parmezan – zastąpić go możesz innym twardym długodojrzewającym, np. grana padano. Wszystko zapiecz w jajeczno-śmietanowo-serowym sosie carbonara, razem z kawałkami aromatycznego, chrupiącego boczku. Zacznij od ugotowania makaronu, a następnie pokrój pozostałe składniki. Makaron odcedź, skrop oliwą, żeby się nie skleił (nie przelewaj go zimną wodą), a potem połącz z krewetkami, warzywami oraz sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Upiecz i podawaj z cząstkami limonki albo cytryny, które świetnie podkreślą smak krewetek. Zapiekankę makaronową z krewetkami serwuj z dodatkiem zielonej sałaty z sosem winegret. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.