Zapiekanka makaronowa z krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

172 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

200 gramów

300 mililitrów

200 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 sztuka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, następnie odcedź go i skrop oliwą.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z wodą, mlekiem i margaryną. Zagotuj.

Krok 3

Pieczarki oraz pora pokrój w plasterki.

Krok 4

Do ciepłego sosu dodaj makaron, oczyszczone krewetki, pieczarki, pora oraz starty ser.

Krok 5

Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w 180 °C przez 15 minut. Podawaj z cząstkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z krewetkamiZapiekanka makaronowa z krewetkami

Zapiekany makaron z krewetkami to pyszne i proste danie oraz doskonały sposób na podanie owoców morza. Makaron, najlepiej gruby typu penne czy fusilli, ugotuj al dente, ponieważ zmięknie dodatkowo w piekarniku. Żeby urozmaicić smak potrawy, dodaj do niej także pieczarki, pora oraz starty ser, najlepiej parmezan – zastąpić go możesz innym twardym długodojrzewającym, np. grana padano. Wszystko zapiecz w jajeczno-śmietanowo-serowym sosie carbonara, razem z kawałkami aromatycznego, chrupiącego boczku. Zacznij od ugotowania makaronu, a następnie pokrój pozostałe składniki. Makaron odcedź, skrop oliwą, żeby się nie skleił (nie przelewaj go zimną wodą), a potem połącz z krewetkami, warzywami oraz sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Upiecz i podawaj z cząstkami limonki albo cytryny, które świetnie podkreślą smak krewetek. Zapiekankę makaronową z krewetkami serwuj z dodatkiem zielonej sałaty z sosem winegret. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.