
Składniki
200 gramów
300 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
200 gramów
300 mililitrów
200 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
1 sztuka
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, następnie odcedź go i skrop oliwą.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj z wodą, mlekiem i margaryną. Zagotuj.
Krok 3
Pieczarki oraz pora pokrój w plasterki.
Krok 4
Do ciepłego sosu dodaj makaron, oczyszczone krewetki, pieczarki, pora oraz starty ser.
Krok 5
Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w 180 °C przez 15 minut. Podawaj z cząstkami limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z krewetkami
Zapiekany makaron z krewetkami to pyszne i proste danie oraz doskonały sposób na podanie owoców morza. Makaron, najlepiej gruby typu penne czy fusilli, ugotuj al dente, ponieważ zmięknie dodatkowo w piekarniku. Żeby urozmaicić smak potrawy, dodaj do niej także pieczarki, pora oraz starty ser, najlepiej parmezan – zastąpić go możesz innym twardym długodojrzewającym, np. grana padano. Wszystko zapiecz w jajeczno-śmietanowo-serowym sosie carbonara, razem z kawałkami aromatycznego, chrupiącego boczku. Zacznij od ugotowania makaronu, a następnie pokrój pozostałe składniki. Makaron odcedź, skrop oliwą, żeby się nie skleił (nie przelewaj go zimną wodą), a potem połącz z krewetkami, warzywami oraz sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Upiecz i podawaj z cząstkami limonki albo cytryny, które świetnie podkreślą smak krewetek. Zapiekankę makaronową z krewetkami serwuj z dodatkiem zielonej sałaty z sosem winegret. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.