Zapiekanka makaronowa z krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

174 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

200 gramów

300 mililitrów

200 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 sztuka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, następnie odcedź go i skrop oliwą.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z wodą, mlekiem i margaryną. Zagotuj.

Krok 3

Pieczarki oraz pora pokrój w plasterki.

Krok 4

Do ciepłego sosu dodaj makaron, oczyszczone krewetki, pieczarki, pora oraz starty ser.

Krok 5

Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w 180 °C przez 15 minut. Podawaj z cząstkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z krewetkamiZapiekanka makaronowa z krewetkami

Zapiekany makaron z krewetkami to pyszne i proste danie oraz doskonały sposób na podanie owoców morza. Makaron, najlepiej gruby typu penne czy fusilli, ugotuj al dente, ponieważ zmięknie dodatkowo w piekarniku. Żeby urozmaicić smak potrawy, dodaj do niej także pieczarki, pora oraz starty ser, najlepiej parmezan – zastąpić go możesz innym twardym długodojrzewającym, np. grana padano. Wszystko zapiecz w jajeczno-śmietanowo-serowym sosie carbonara, razem z kawałkami aromatycznego, chrupiącego boczku. Zacznij od ugotowania makaronu, a następnie pokrój pozostałe składniki. Makaron odcedź, skrop oliwą, żeby się nie skleił (nie przelewaj go zimną wodą), a potem połącz z krewetkami, warzywami oraz sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Upiecz i podawaj z cząstkami limonki albo cytryny, które świetnie podkreślą smak krewetek. Zapiekankę makaronową z krewetkami serwuj z dodatkiem zielonej sałaty z sosem winegret. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.