
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
200 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron. Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda. Mozzarellę pokrój w plastry.

Krok 2
Mięso oczyść, pokrój w plastry. Płaty mięsa rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz przyprawą do mięs i złóż. Powstałe w ten sposób eskalopki oprósz mąką i obsmaż na patelni.

Krok 3
Mięso przełóż na talerz. Na każdy kotlecik nałóż listek bazylii, ćwiartkę pomidora, oraz plaster sera. Całość zapiecz chwilę w piekarniku.

Krok 4
Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zalej winem, gotuj aż zupełnie odpakuje, wlej śmietanę, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i dokładnie wymieszaj. Sos gotuj 2- 3 minuty aż zgęstnieje. Eskalopki podawaj z makaronem przesmażonym na oliwie, polane obficie powstałym sosem.


Dobra rada:
Przygotowując eskalopki w środek mięsa możesz dodatkowo włożyć listki świeżej bazylii, sprawi ona, że mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Eskalopki zapiekane z mozzarellą
Eskalopki zapiekane z mozzarellą to doskonała propozycja, zwłaszcza dla tych, którzy lubią intensywny smak sera. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na szybki obiad w ciągu tygodnia, jak i uroczystą kolację. Jego przygotowanie zacznij od rozbicia płatów mięsa, następnie oprósz je przyprawą oraz opcjonalnie pieprzem i złóż. Otrzymane w ten sposób eskalopki podsmaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe mięso przełóż do naczynia, a na każdy kawałek nałóż listek bazylii, ćwiartkę pomidora oraz plaster sera (całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez kilka minut). Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do eskalopków będzie gęsty sos, który wykonasz na bazie pokrojonej cebuli, śmietany oraz esencji do sosu pieczeniowego. Upieczone mięso podawaj polane gęstym sosem, razem z podsmażonym na oliwie makaronem, np. tagliatelle. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę zmodyfikować, na przykład wkładając w środek mięsa listki świeżej bazylii. Pobierz listę niezbędnych składników i przygotuj pyszne eskalopki z serem. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Smacznego.




































