Eskalopki zapiekane z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Eskalopki zapiekane z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

1774 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1623 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

200 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron. Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda. Mozzarellę pokrój w plastry.

Eskalopki zapiekane z mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Mięso oczyść, pokrój w plastry. Płaty mięsa rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz przyprawą do mięs i złóż. Powstałe w ten sposób eskalopki oprósz mąką i obsmaż na patelni.

Eskalopki zapiekane z mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż na talerz. Na każdy kotlecik nałóż listek bazylii, ćwiartkę pomidora, oraz plaster sera. Całość zapiecz chwilę w piekarniku.

Eskalopki zapiekane z mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zalej winem, gotuj aż zupełnie odpakuje, wlej śmietanę, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i dokładnie wymieszaj. Sos gotuj 2- 3 minuty aż zgęstnieje. Eskalopki podawaj z makaronem przesmażonym na oliwie, polane obficie powstałym sosem.

Eskalopki zapiekane z mozzarellą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując eskalopki w środek mięsa możesz dodatkowo włożyć listki świeżej bazylii, sprawi ona, że mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

11

Opinie o przepisie

  • Dagmara Woźna

    Dagmara Woźna , 15.08.2016

    Pyszności, szybko i łatwo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agnieszka agnieszka

    agnieszka agnieszka , 20.03.2016

    brakuje mi warzyw, może jakiś pomysł?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Chęć

    Katarzyna Chęć , 18.02.2016

    Tomasz D.... złożyć na pół ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Banaszczyk

    Janusz Banaszczyk , 15.02.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Scisłowska

    Elżbieta Scisłowska , 05.11.2015

    b.smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Drzazga

    Tomasz Drzazga , 03.11.2015

    jak mam złożyć płaty mięsa? jedno na drugie czy jak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Klocek

    Grazyna Klocek , 02.06.2015

    smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Klocek

    Grazyna Klocek , 02.06.2015

    smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Golinska

    Beata Golinska , 01.04.2015

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Szmit

    Bogusława Szmit , 04.03.2015

    mniam.... Świetna przekąska na ciepłą kolację :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Magiera

    Dorota Magiera , 26.02.2015

    Super obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki zapiekane z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki zapiekane z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki zapiekane z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki zapiekane z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki zapiekane z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki zapiekane z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki zapiekane z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Eskalopki zapiekane z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki zapiekane z mozzarelląEskalopki zapiekane z mozzarellą

Eskalopki zapiekane z mozzarellą to doskonała propozycja, zwłaszcza dla tych, którzy lubią intensywny smak sera. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na szybki obiad w ciągu tygodnia, jak i uroczystą kolację. Jego przygotowanie zacznij od rozbicia płatów mięsa, następnie oprósz je przyprawą oraz opcjonalnie pieprzem i złóż. Otrzymane w ten sposób eskalopki podsmaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe mięso przełóż do naczynia, a na każdy kawałek nałóż listek bazylii, ćwiartkę pomidora oraz plaster sera (całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez kilka minut). Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do eskalopków będzie gęsty sos, który wykonasz na bazie pokrojonej cebuli, śmietany oraz esencji do sosu pieczeniowego. Upieczone mięso podawaj polane gęstym sosem, razem z podsmażonym na oliwie makaronem, np. tagliatelle. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę zmodyfikować, na przykład wkładając w środek mięsa listki świeżej bazylii. Pobierz listę niezbędnych składników i przygotuj pyszne eskalopki z serem. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Smacznego.