Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście
średnie
12 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, rozgrzej piekarnik do 180 stopni). Blat posyp mąką, cienko rozwałkuj na nim ciasto - powinien powstać placek o średnicy o kilka centymetrów większej niż forma. Ciasto przenieś na wałku do natłuszczonej formy, dociśnij do spodu i brzegów, ponakłuwaj widelcem. Potem przejedź wałkiem po wierzchu formy - dzięki temu równo odetniesz nadmiar ciasta. Ciasto przykryj kawałkiem pergaminu, obciąż go grochem lub fasolą. Piecz „na biało” przez 20 minut. W tym czasie zrób farsz: boczek wysmaż na suchej patelni, włóż cebulę i zeszklij. Dodaj kapustę, dokładnie wymieszaj, zbierając „smak” z dna i boków patelni. Zdejmij z ognia, gdy kapusta zacznie przywierać do dna. Podpieczone ciasto wyjmij, zdejmij pergamin z fasolkami (nie wyrzucaj ich, przydadzą się do innej tarty) i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut. Zrób masę jajeczną: jajka ubij jak na omlet, połącz ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem. Do masy dodaj farsz, wymieszaj. Łyżką z dziurkami nakładaj farsz na ciasto, równomiernie go rozprowadzając. Płyn, który pozostanie w miseczce, wylej na wierzch farszu, uważając, aby nie było go za dużo, bo wypłynie z foremki. Równo posyp serem. Podnieś temperaturę piekarnika do 180 stopni (200 bez termoobiegu) i piecz 15-20 minut, aż ser się przyrumieni (tarta jest gotowa, jeśli wetknięty w nią nóż jest czysty po wyjęciu). Posyp pokruszoną Przyprawą w mini kostkach KNORR – smażona cebula.Gdy tarta ostygnie, pokrój ja na porcje i jeszcze raz podgrzej przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej