Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, rozgrzej piekarnik do 180 stopni). Blat posyp mąką, cienko rozwałkuj na nim ciasto - powinien powstać placek o średnicy o kilka centymetrów większej niż forma. Ciasto przenieś na wałku do natłuszczonej formy, dociśnij do spodu i brzegów, ponakłuwaj widelcem. Potem przejedź wałkiem po wierzchu formy - dzięki temu równo odetniesz nadmiar ciasta. Ciasto przykryj kawałkiem pergaminu, obciąż go grochem lub fasolą. Piecz „na biało” przez 20 minut. W tym czasie zrób farsz: boczek wysmaż na suchej patelni, włóż cebulę i zeszklij. Dodaj kapustę, dokładnie wymieszaj, zbierając „smak” z dna i boków patelni. Zdejmij z ognia, gdy kapusta zacznie przywierać do dna. Podpieczone ciasto wyjmij, zdejmij pergamin z fasolkami (nie wyrzucaj ich, przydadzą się do innej tarty) i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut. Zrób masę jajeczną: jajka ubij jak na omlet, połącz ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem. Do masy dodaj farsz, wymieszaj. Łyżką z dziurkami nakładaj farsz na ciasto, równomiernie go rozprowadzając. Płyn, który pozostanie w miseczce, wylej na wierzch farszu, uważając, aby nie było go za dużo, bo wypłynie z foremki. Równo posyp serem. Podnieś temperaturę piekarnika do 180 stopni (200 bez termoobiegu) i piecz 15-20 minut, aż ser się przyrumieni (tarta jest gotowa, jeśli wetknięty w nią nóż jest czysty po wyjęciu). Posyp pokruszoną Przyprawą w mini kostkach KNORR – smażona cebula.Gdy tarta ostygnie, pokrój ja na porcje i jeszcze raz podgrzej przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Makaron penne al Forno
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej