Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami

Autor: Sylwia Ładyga

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

8 łyżek

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

400 gramów

3 sztuki

1.5 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

2 szczypty

200 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sojowy ciemny mieszamy z miodem i rozgniecionym czosnkiem oraz z kostką rosołową Knorr. Dodajemy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Krok 2

Mięso oczyszczamy i kroimy na 4 porcje. Następnie nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Krok 3

Przygotowanie ziemniaczanych ptysiów. Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtka. Mieszamy z rozkruszoną kostką Knorr i posiekanym drobniutko szczypiorkiem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soli. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką. Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną tłuszczu. Przygotowane ptysie smarujemy roztrzepanym białkiem. Posmarowanie białkiem sprawi, że skórka będzie delikatnie chrupiąca a wnętrze kremowe.

Krok 5

Filety wyjmujemy z marynaty i układamy na kawałkach folii aluminiowej. Smarujemy marynatą i zawijamy w folię. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na górną półkę. Na dolną półkę wsuwamy ptysie ziemniaczane. Pieczemy ok. 25 – 30 minut. Mięso musi być ładnie upieczone a ptysie zrumienione na złoto. Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso odwijamy z folii, aby się zrumieniło.

Krok 6

Przygotowujemy sos. Szarlotki bardzo drobno kroimy. Złocimy na klarowanym maśle na głębokiej patelni. Dolewamy wino musujące i słodką śmietankę. Gotujemy na wolnym ogniu aż zredukujemy ilość płynów mniej więcej o połowę. Powstały sos przecedzamy przez gęste sito, tak by uzyskać aksamitny, gładki sos bez cebulki.

Krok 7

Sos doprawiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Dodajemy musztardę, szczyptę soli i cukier. Dokładnie mieszamy.

Krok 8

Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika. Kroimy ukośnie na plastry. Opalamy delikatnie palnikiem, by marynata na mięsie jeszcze odrobinę się zrumieniła.

Krok 9

Mięso podajemy gorące, na dużych talerzach z ziemniaczanymi ptysiami i sosem szampańskim. Świetnym dodatkiem będzie lekka sałatka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów nerkowca i kremem balsamicznym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej