
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 łyżeczka
1 kilogram
22 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od mięsa mielonego. Na patelnie dajemy ok 2 łyżki oleju i mięso mielone podsmażamy. Dodajemy pieprz, paprykę ostrą i słodką do smaku oraz troszkę kminku. Również drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ja akurat zblenderowałam cebulkę i czosnek więc były mało wyczuwalne.
Krok 2
Następnie w czasie, gdy mięsko się nam podsmaża wstawiamy osoloną wodę z łyżką oleju na makaron. Po ugotowaniu makaronu zalewamy go zimną wodą i możemy nadziewać!! Przygotowujemy sobie naczynie w którym będziemy wszystko zapiekać. I zabieramy się za nadziewanie. Ja do nadziewania wykorzystałam także ser mozzarella w kulkach.
Krok 3
Ilość nadzianych muszelek - mi wyszło 20 szt., ale proponuje ugotować kilka sztuk więcej, gdyby jakieś muszelki uległy rozdarciu podczas gotowania. Nadziewamy po kolei każdą muszelkę. Ja do niektórych dodawałam kulkę sera mozzarella i mięsko.Całość jeszcze posypałam startą mozzarellą i dałam do zapieczenia w piekarniku na góra 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Na koniec podgrzewamy odrobinę śmietany do sosów i dodajemy koperku, pieprzu i odrobinę soli. Takim sosikiem polewamy nasze muszelki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























