
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 łyżeczka
1 kilogram
22 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od mięsa mielonego. Na patelnie dajemy ok 2 łyżki oleju i mięso mielone podsmażamy. Dodajemy pieprz, paprykę ostrą i słodką do smaku oraz troszkę kminku. Również drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ja akurat zblenderowałam cebulkę i czosnek więc były mało wyczuwalne.
Krok 2
Następnie w czasie, gdy mięsko się nam podsmaża wstawiamy osoloną wodę z łyżką oleju na makaron. Po ugotowaniu makaronu zalewamy go zimną wodą i możemy nadziewać!! Przygotowujemy sobie naczynie w którym będziemy wszystko zapiekać. I zabieramy się za nadziewanie. Ja do nadziewania wykorzystałam także ser mozzarella w kulkach.
Krok 3
Ilość nadzianych muszelek - mi wyszło 20 szt., ale proponuje ugotować kilka sztuk więcej, gdyby jakieś muszelki uległy rozdarciu podczas gotowania. Nadziewamy po kolei każdą muszelkę. Ja do niektórych dodawałam kulkę sera mozzarella i mięsko.Całość jeszcze posypałam startą mozzarellą i dałam do zapieczenia w piekarniku na góra 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Na koniec podgrzewamy odrobinę śmietany do sosów i dodajemy koperku, pieprzu i odrobinę soli. Takim sosikiem polewamy nasze muszelki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej