
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 łyżeczka
1 kilogram
22 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od mięsa mielonego. Na patelnie dajemy ok 2 łyżki oleju i mięso mielone podsmażamy. Dodajemy pieprz, paprykę ostrą i słodką do smaku oraz troszkę kminku. Również drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ja akurat zblenderowałam cebulkę i czosnek więc były mało wyczuwalne.
Krok 2
Następnie w czasie, gdy mięsko się nam podsmaża wstawiamy osoloną wodę z łyżką oleju na makaron. Po ugotowaniu makaronu zalewamy go zimną wodą i możemy nadziewać!! Przygotowujemy sobie naczynie w którym będziemy wszystko zapiekać. I zabieramy się za nadziewanie. Ja do nadziewania wykorzystałam także ser mozzarella w kulkach.
Krok 3
Ilość nadzianych muszelek - mi wyszło 20 szt., ale proponuje ugotować kilka sztuk więcej, gdyby jakieś muszelki uległy rozdarciu podczas gotowania. Nadziewamy po kolei każdą muszelkę. Ja do niektórych dodawałam kulkę sera mozzarella i mięsko.Całość jeszcze posypałam startą mozzarellą i dałam do zapieczenia w piekarniku na góra 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Na koniec podgrzewamy odrobinę śmietany do sosów i dodajemy koperku, pieprzu i odrobinę soli. Takim sosikiem polewamy nasze muszelki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej