Nadziewane makaronowe muszelki

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

22 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od mięsa mielonego. Na patelnie dajemy ok 2 łyżki oleju i mięso mielone podsmażamy. Dodajemy pieprz, paprykę ostrą i słodką do smaku oraz troszkę kminku. Również drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ja akurat zblenderowałam cebulkę i czosnek więc były mało wyczuwalne.

Krok 2

Następnie w czasie, gdy mięsko się nam podsmaża wstawiamy osoloną wodę z łyżką oleju na makaron. Po ugotowaniu makaronu zalewamy go zimną wodą i możemy nadziewać!! Przygotowujemy sobie naczynie w którym będziemy wszystko zapiekać. I zabieramy się za nadziewanie. Ja do nadziewania wykorzystałam także ser mozzarella w kulkach.

Krok 3

Ilość nadzianych muszelek - mi wyszło 20 szt., ale proponuje ugotować kilka sztuk więcej, gdyby jakieś muszelki uległy rozdarciu podczas gotowania. Nadziewamy po kolei każdą muszelkę. Ja do niektórych dodawałam kulkę sera mozzarella i mięsko.Całość jeszcze posypałam startą mozzarellą i dałam do zapieczenia w piekarniku na góra 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Na koniec podgrzewamy odrobinę śmietany do sosów i dodajemy koperku, pieprzu i odrobinę soli. Takim sosikiem polewamy nasze muszelki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane makaronowe muszelki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane makaronowe muszelki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane makaronowe muszelki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane makaronowe muszelki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane makaronowe muszelki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane makaronowe muszelki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane makaronowe muszelki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej