Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

5 łyżek

150 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

250 mililitrów

2 łyżki

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

600 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w grubą 2–3-centymetrową kostkę. Seler, marchew, cebulę i pomidory pokrój w kostkę grubości 1 cm. Drobno posiekaj igiełki rozmarynu i tymianek. Ziemniaki obierz oraz pokrój w cienkie plastry grubości 3 mm. Szalotkę pokrój w piórka. Następnie posiekaj czosnek. Pomarańczę otrzyj ze skóry, wykrojony miąższ pokrój w cienką kosteczkę, usuwając wszystkie pestki.

Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

3. W garnku z szerokim dnem podsmaż cebulę, seler i marchew. Gdy warzywa lekko się zarumienią, wyjmij je i odłóż na bok. Do garnka włóż mięso wołowe. Smaż, aż odparują wszelkie soki, a mięso zacznie się rumienić. Dodaj pomidory, przyprawę Harissa Knorr, rozmaryn oraz czerwone wino. Gulasz duś pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie dodaj startą skórkę z pomarańczy, czosnek, sól, miód i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Gulasz powinien być gęsty oraz nie może mieć dużo sosu. Przełóż danie do płaskiego żeliwnego naczynia.

Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

W nowym garnku na oliwie z oliwek zeszklij szalotkę. Dodaj ziemniaki i smaż je, aż zrobią się szkliste. Wlej śmietanę, dosyp tymianek oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość gotuj 3–4 minuty, aż śmietana nieco odparuje.

Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki ułóż na mięsie i oprósz drobno startym serem. Całość wstaw na kolejne 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać suszone grzyby leśne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakamiGulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami

Gulasz wołowy z ziemniakami to nasz pomysł na dzisiejszy obiad. Jest to specjalność kuchni francuskiej. Możemy się tego domyślić już po samych składnikach, wśród których znajdziemy popularne w tamtym kraju: czerwone wino, szalotkę i ser gruyere. Gulasz wołowy z ziemniakami to ciekawa odmiana naszej rodzimej kuchni, gdzie gulasze robi się najczęściej z mięsa wieprzowego.

Dla kogo?

Dla miłośników gulaszy! Ta wersja na pewno przypadnie Ci do gustu, bo wołowinie z pysznymi dodatkami trudno będzie się oprzeć.

Na jaką okazję?

Gulasz wołowy z ziemniakami jest doskonałym rozwiązaniem na uroczysty obiad. Goście będą zaskoczeni, że z pozoru zwykły gulasz może smakować tak dobrze!

Czy wiesz, że?

Gruyere to ser szwajcarski produkowany z mleka krowiego. Ma łagodny, lekko orzechowy smak.

Dla urozmaicenia:

Przepis na gulasz wołowy z ziemniakami możesz wzbogacić o suszony grzyby. Potrawa zyska wspaniały aromat!