Gulasz zapiekany z ziemniakami - wołowy: przepis | Przepisy.pl pixel

Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

5 łyżek

150 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

250 mililitrów

2 łyżki

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

600 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w grubą 2–3-centymetrową kostkę. Seler, marchew, cebulę i pomidory pokrój w kostkę grubości 1 cm. Drobno posiekaj igiełki rozmarynu i tymianek. Ziemniaki obierz oraz pokrój w cienkie plastry grubości 3 mm. Szalotkę pokrój w piórka. Następnie posiekaj czosnek. Pomarańczę otrzyj ze skóry, wykrojony miąższ pokrój w cienką kosteczkę, usuwając wszystkie pestki.

Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

3. W garnku z szerokim dnem podsmaż cebulę, seler i marchew. Gdy warzywa lekko się zarumienią, wyjmij je i odłóż na bok. Do garnka włóż mięso wołowe. Smaż, aż odparują wszelkie soki, a mięso zacznie się rumienić. Dodaj pomidory, przyprawę Harissa Knorr, rozmaryn oraz czerwone wino. Gulasz duś pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie dodaj startą skórkę z pomarańczy, czosnek, sól, miód i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Gulasz powinien być gęsty oraz nie może mieć dużo sosu. Przełóż danie do płaskiego żeliwnego naczynia.

Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

W nowym garnku na oliwie z oliwek zeszklij szalotkę. Dodaj ziemniaki i smaż je, aż zrobią się szkliste. Wlej śmietanę, dosyp tymianek oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość gotuj 3–4 minuty, aż śmietana nieco odparuje.

Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki ułóż na mięsie i oprósz drobno startym serem. Całość wstaw na kolejne 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać suszone grzyby leśne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakamiGulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami

Gulasz wołowy z ziemniakami to nasz pomysł na dzisiejszy obiad. Jest to specjalność kuchni francuskiej. Możemy się tego domyślić już po samych składnikach, wśród których znajdziemy popularne w tamtym kraju: czerwone wino, szalotkę i ser gruyere. Gulasz wołowy z ziemniakami to ciekawa odmiana naszej rodzimej kuchni, gdzie gulasze robi się najczęściej z mięsa wieprzowego.

Dla kogo?

Dla miłośników gulaszy! Ta wersja na pewno przypadnie Ci do gustu, bo wołowinie z pysznymi dodatkami trudno będzie się oprzeć.

Na jaką okazję?

Gulasz wołowy z ziemniakami jest doskonałym rozwiązaniem na uroczysty obiad. Goście będą zaskoczeni, że z pozoru zwykły gulasz może smakować tak dobrze!

Czy wiesz, że?

Gruyere to ser szwajcarski produkowany z mleka krowiego. Ma łagodny, lekko orzechowy smak.

Dla urozmaicenia:

Przepis na gulasz wołowy z ziemniakami możesz wzbogacić o suszony grzyby. Potrawa zyska wspaniały aromat!