
Składniki
1.5 kilograma
5 łyżek
150 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
250 mililitrów
2 łyżki
400 gramów
1 łyżka
1 sztuka
600 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
100 gramów
2 sztuki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę pokrój w grubą 2–3-centymetrową kostkę. Seler, marchew, cebulę i pomidory pokrój w kostkę grubości 1 cm. Drobno posiekaj igiełki rozmarynu i tymianek. Ziemniaki obierz oraz pokrój w cienkie plastry grubości 3 mm. Szalotkę pokrój w piórka. Następnie posiekaj czosnek. Pomarańczę otrzyj ze skóry, wykrojony miąższ pokrój w cienką kosteczkę, usuwając wszystkie pestki.

Krok 2
3. W garnku z szerokim dnem podsmaż cebulę, seler i marchew. Gdy warzywa lekko się zarumienią, wyjmij je i odłóż na bok. Do garnka włóż mięso wołowe. Smaż, aż odparują wszelkie soki, a mięso zacznie się rumienić. Dodaj pomidory, przyprawę Harissa Knorr, rozmaryn oraz czerwone wino. Gulasz duś pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie dodaj startą skórkę z pomarańczy, czosnek, sól, miód i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Gulasz powinien być gęsty oraz nie może mieć dużo sosu. Przełóż danie do płaskiego żeliwnego naczynia.

Krok 3
W nowym garnku na oliwie z oliwek zeszklij szalotkę. Dodaj ziemniaki i smaż je, aż zrobią się szkliste. Wlej śmietanę, dosyp tymianek oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość gotuj 3–4 minuty, aż śmietana nieco odparuje.

Krok 4
Ziemniaki ułóż na mięsie i oprósz drobno startym serem. Całość wstaw na kolejne 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.


Dobra rada:
Do gulaszu możesz dodać suszone grzyby leśne.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami
Gulasz wołowy z ziemniakami to nasz pomysł na dzisiejszy obiad. Jest to specjalność kuchni francuskiej. Możemy się tego domyślić już po samych składnikach, wśród których znajdziemy popularne w tamtym kraju: czerwone wino, szalotkę i ser gruyere. Gulasz wołowy z ziemniakami to ciekawa odmiana naszej rodzimej kuchni, gdzie gulasze robi się najczęściej z mięsa wieprzowego.
Dla kogo?
Dla miłośników gulaszy! Ta wersja na pewno przypadnie Ci do gustu, bo wołowinie z pysznymi dodatkami trudno będzie się oprzeć.
Na jaką okazję?
Gulasz wołowy z ziemniakami jest doskonałym rozwiązaniem na uroczysty obiad. Goście będą zaskoczeni, że z pozoru zwykły gulasz może smakować tak dobrze!
Czy wiesz, że?
Gruyere to ser szwajcarski produkowany z mleka krowiego. Ma łagodny, lekko orzechowy smak.
Dla urozmaicenia:
Przepis na gulasz wołowy z ziemniakami możesz wzbogacić o suszony grzyby. Potrawa zyska wspaniały aromat!


































