Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W składnikach tej sałatki jest ghee. To taki tłuszcz często używany w kuchni hinduskiej. W Polsce można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub produktami orientalnymi albo po prostu zastąpić sklarowanym masłem.
Krok 2
Wymieszaj cykorie z bananami i skrop sokiem cytrynowym. Rozgrzej ghee, posyp 1 łyżką curry, dodaj mięso i smaż, mieszając, aż kurczak się przyrumieni. Zdejmij z patelni, wymieszaj z cykorią, dorzucając rodzynki, migdały i pomidory. Zrób sos ze śmietany, reszty curry i pokruszonej mini kostki czosnkowej oraz szczypiorku. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj i wlej do przygotowanych składników sałatki. Wymieszaj jeszcze raz (delikatnie, bo uszkodzisz banany), posól i popieprz do smaku. Przykryj przezroczystą folia kuchenną i włóż na 15-20 minut do lodówki, aby smaki się połączyły.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej