
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W składnikach tej sałatki jest ghee. To taki tłuszcz często używany w kuchni hinduskiej. W Polsce można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub produktami orientalnymi albo po prostu zastąpić sklarowanym masłem.
Krok 2
Wymieszaj cykorie z bananami i skrop sokiem cytrynowym. Rozgrzej ghee, posyp 1 łyżką curry, dodaj mięso i smaż, mieszając, aż kurczak się przyrumieni. Zdejmij z patelni, wymieszaj z cykorią, dorzucając rodzynki, migdały i pomidory. Zrób sos ze śmietany, reszty curry i pokruszonej mini kostki czosnkowej oraz szczypiorku. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj i wlej do przygotowanych składników sałatki. Wymieszaj jeszcze raz (delikatnie, bo uszkodzisz banany), posól i popieprz do smaku. Przykryj przezroczystą folia kuchenną i włóż na 15-20 minut do lodówki, aby smaki się połączyły.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej