Sałatka indyjska z cykorią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka indyjska z cykorią

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W składnikach tej sałatki jest ghee. To taki tłuszcz często używany w kuchni hinduskiej. W Polsce można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub produktami orientalnymi albo po prostu zastąpić sklarowanym masłem.

Krok 2

Wymieszaj cykorie z bananami i skrop sokiem cytrynowym. Rozgrzej ghee, posyp 1 łyżką curry, dodaj mięso i smaż, mieszając, aż kurczak się przyrumieni. Zdejmij z patelni, wymieszaj z cykorią, dorzucając rodzynki, migdały i pomidory. Zrób sos ze śmietany, reszty curry i pokruszonej mini kostki czosnkowej oraz szczypiorku. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj i wlej do przygotowanych składników sałatki. Wymieszaj jeszcze raz (delikatnie, bo uszkodzisz banany), posól i popieprz do smaku. Przykryj przezroczystą folia kuchenną i włóż na 15-20 minut do lodówki, aby smaki się połączyły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka indyjska z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka indyjska z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka indyjska z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka indyjska z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka indyjska z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka indyjska z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka indyjska z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka indyjska z cykorią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Comber
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej