Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
3 łyżki
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżeczki
1 sztuka
2 sztuki
0.3 pęczka
0.3 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście buraczka i szpinaku dokładnie opłukać, osuszyć. Przyciąć łodyżki i posiekać je. Ogórki umyć, nie obierać, pokroić w ukośne plasterki. Pierś z kurczaka także pokroić w plastry. Płatki migdałowe lekko podprażyć na suchej patelni żeby lekko się zezłociły.

Krok 2
Sos grecki sałatkowy Knorr przygotować mieszając go z olejem i wodą, dokładnie wymieszać - najwygodniej zrobić to w małym słoiczku, który można zakręcić i wstrząsać a jeśli nie wykorzystamy od razu całego sosu to można go przechować wygodnie w lodówce.
Krok 3
Do miski wrzucić liście, skropić je sosem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć porcje na talerze, obok położyć po kilka kawałeczków kurczaka. Między liście powtykać plasterki ogórków. Całość polać sosem, który został w misce i posypać płatkami migdałowymi oraz posiekanymi łodyżkami. Podawać od razu.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej