Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
3 łyżki
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżeczki
1 sztuka
2 sztuki
0.3 pęczka
0.3 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście buraczka i szpinaku dokładnie opłukać, osuszyć. Przyciąć łodyżki i posiekać je. Ogórki umyć, nie obierać, pokroić w ukośne plasterki. Pierś z kurczaka także pokroić w plastry. Płatki migdałowe lekko podprażyć na suchej patelni żeby lekko się zezłociły.

Krok 2
Sos grecki sałatkowy Knorr przygotować mieszając go z olejem i wodą, dokładnie wymieszać - najwygodniej zrobić to w małym słoiczku, który można zakręcić i wstrząsać a jeśli nie wykorzystamy od razu całego sosu to można go przechować wygodnie w lodówce.
Krok 3
Do miski wrzucić liście, skropić je sosem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć porcje na talerze, obok położyć po kilka kawałeczków kurczaka. Między liście powtykać plasterki ogórków. Całość polać sosem, który został w misce i posypać płatkami migdałowymi oraz posiekanymi łodyżkami. Podawać od razu.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej