Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

0.3 pęczka

0.3 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście buraczka i szpinaku dokładnie opłukać, osuszyć. Przyciąć łodyżki i posiekać je. Ogórki umyć, nie obierać, pokroić w ukośne plasterki. Pierś z kurczaka także pokroić w plastry. Płatki migdałowe lekko podprażyć na suchej patelni żeby lekko się zezłociły.

Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Sos grecki sałatkowy Knorr przygotować mieszając go z olejem i wodą, dokładnie wymieszać - najwygodniej zrobić to w małym słoiczku, który można zakręcić i wstrząsać a jeśli nie wykorzystamy od razu całego sosu to można go przechować wygodnie w lodówce.

Krok 3

Do miski wrzucić liście, skropić je sosem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć porcje na talerze, obok położyć po kilka kawałeczków kurczaka. Między liście powtykać plasterki ogórków. Całość polać sosem, który został w misce i posypać płatkami migdałowymi oraz posiekanymi łodyżkami. Podawać od razu.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej