Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

0.3 pęczka

0.3 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście buraczka i szpinaku dokładnie opłukać, osuszyć. Przyciąć łodyżki i posiekać je. Ogórki umyć, nie obierać, pokroić w ukośne plasterki. Pierś z kurczaka także pokroić w plastry. Płatki migdałowe lekko podprażyć na suchej patelni żeby lekko się zezłociły.

Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Sos grecki sałatkowy Knorr przygotować mieszając go z olejem i wodą, dokładnie wymieszać - najwygodniej zrobić to w małym słoiczku, który można zakręcić i wstrząsać a jeśli nie wykorzystamy od razu całego sosu to można go przechować wygodnie w lodówce.

Krok 3

Do miski wrzucić liście, skropić je sosem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć porcje na talerze, obok położyć po kilka kawałeczków kurczaka. Między liście powtykać plasterki ogórków. Całość polać sosem, który został w misce i posypać płatkami migdałowymi oraz posiekanymi łodyżkami. Podawać od razu.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej