Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

0.3 pęczka

0.3 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście buraczka i szpinaku dokładnie opłukać, osuszyć. Przyciąć łodyżki i posiekać je. Ogórki umyć, nie obierać, pokroić w ukośne plasterki. Pierś z kurczaka także pokroić w plastry. Płatki migdałowe lekko podprażyć na suchej patelni żeby lekko się zezłociły.

Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Sos grecki sałatkowy Knorr przygotować mieszając go z olejem i wodą, dokładnie wymieszać - najwygodniej zrobić to w małym słoiczku, który można zakręcić i wstrząsać a jeśli nie wykorzystamy od razu całego sosu to można go przechować wygodnie w lodówce.

Krok 3

Do miski wrzucić liście, skropić je sosem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć porcje na talerze, obok położyć po kilka kawałeczków kurczaka. Między liście powtykać plasterki ogórków. Całość polać sosem, który został w misce i posypać płatkami migdałowymi oraz posiekanymi łodyżkami. Podawać od razu.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej