Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym

Autor: Beata Dźwierzyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

300 gramów

250 gramów

6 sztuk

2 pęczki

4 łyżki

1 szklanka

6 łyżek

1 łyżka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni. Odkładamy do wystudzenia. Szpinak myjemy, selera naciowego kroimy w kostkę, tak samo fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pomidory suszone kroimy w paseczki.

Krok 2

Przygotowujemy sos: Do miseczki dajemy majonez, miód, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Na spód miski dajemy szpinak, następnie selera naciowego i boczek. Na to dajemy część naszego sosu. Następnie układamy suszone pomidory, pokrojoną fetę, słonecznik i polewamy pozostałym sosem. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :-)

Beata Dźwierzyńska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej