Sałatka z awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać jabłko , usunąć gniazdo nasienne - pokroić w cienkie plasterki. Ogórek umyć i również pokroić w cienkie plasterki. Z awokado usunąć pestkę i zdjąć skórkę. Jeśli awokado jest dobrze dojrzałe to po naciśnięciu miąższ łatwo odejdzie od skórki. Wg upodobania albo pokroić awokado w kostkę albo pokroić w paski.

Sałatka z awokado - Krok 1

Krok 2

Olej wymieszać z wodą i Sosem do mizerii .

Sałatka z awokado - Krok 2

Krok 3

Wymieszać delikatnie wszystkie składniki dodając koper. Polać sosem. Sałatka może być dodatkiem do pieczonych na grillu mięs stanowić bazę do innych sałatek - np. można dodać do niej pokrojony w kostkę ser pleśniowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokadoSałatka z awokado

Awokado jest delikatne, mięsiste i smaczne. Pasuje do potraw zarówno na słodko, jak i do dań wytrawnych czy bardziej pikantnych, gdyż ma bardzo subtelny, neutralny smak. Sałatka z awokado z ogórkiem, jabłkiem i koperkiem będzie dobrze komponowała się z daniami z grilla. Sprawdzi się jako dodatek do specjałów z rusztu, gdyż złagodzi ich pikantność. Możesz ją też potraktować jako główny punkt posiłku, urozmaicając sałatkę dodatkiem serów – np. pleśniowego, grana padano, cheddara, fety lub roladki z sera koziego. Świetnie będą do niej pasowały także pestki słonecznika lub posiekane orzechy włoskie, jak również świeże warzywa i owoce (granat, maliny, truskawki). Wkomponuj do potrawy według uznania melona, pomidory malinowe, młody szpinak lub czerwoną paprykę i cebulę. Jako dodatek podaj chleb pieczony na bazie miodu (pumpernikiel) albo razową bagietkę. Masz ochotę wypróbować tę orzeźwiającą, smaczną i prostą w przygotowaniu sałatkę? Masz już przepis, teraz wystarczy ją przygotować! Smacznego.