Sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
347 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

40 mililitrów

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj wraz ze skórką w lekko osolonym wrzątku, aż zrobią się miękkie, lecz nie będą się rozpadać.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 1

Krok 2

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i zagotuj.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj olej, musztardę, ocet i cukier. Dokładnie wymieszaj i przelej do większej miski.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 3

Krok 4

Ugotowane ziemniaki, jeszcze gorące, obierz, trzymając je w ręku przez ściereczkę.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 4

Krok 5

Następnie pokrój w plastry i jeszcze ciepłe wsyp do miski z sosem. Dokładnie wymieszaj i pozwól, aby ciepłe ziemniaki wchłonęły sos.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 5

Krok 6

Cebule dymki, zieloną i białą część, pokrój w cienkie paseczki. Sałatkę podawaj na zimno posypaną dymką.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana Sałatka ziemniaczana

Prosta, ale pełna smaku sałatka ziemniaczana z cebulą dymką, będzie pysznym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb. Na pewno przypadnie też do gustu wegetarianom, którzy cenią aromatyczne, warzywne przekąski. Ziemniaki gotowane w skórce i marynowane w bulionie nabierają wyrazistości i podawane na zimno świetnie smakują jako oryginalne uzupełnienie dań z grilla. Sałatka ziemniaczana jest także dobrą propozycją obiadowego zamiennika – możesz ją zaserwować zamiast ziemniaczanego puree i sałatki. Dobrze komponuje się też z innymi zimnymi przekąskami, np. wędlinami, deską serów, marynowanymi i świeżymi warzywami. W tej wersji sprawdzi się również jako kolacja. Można podać do niej grzanki z bagietki posmarowane ulubionym kremowym serkiem lub natarte czosnkiem. W sezonie wiosennym do sałatki pasować będzie chrupiąca rzodkiewka i świeży koperek. Przez cały rok natomiast sałatka ziemniaczana dobrze się prezentuje i smakuje posypana prażonymi migdałami lub przyozdobiona natką pietruszki. Spróbuj, jak pyszne może być to proste danie. Przygotuj je według naszego przepisu!