
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
40 mililitrów
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj wraz ze skórką w lekko osolonym wrzątku, aż zrobią się miękkie, lecz nie będą się rozpadać.

Krok 2
Do garnka wlej szklankę wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i zagotuj.

Krok 3
Następnie dodaj olej, musztardę, ocet i cukier. Dokładnie wymieszaj i przelej do większej miski.

Krok 4
Ugotowane ziemniaki, jeszcze gorące, obierz, trzymając je w ręku przez ściereczkę.

Krok 5
Następnie pokrój w plastry i jeszcze ciepłe wsyp do miski z sosem. Dokładnie wymieszaj i pozwól, aby ciepłe ziemniaki wchłonęły sos.

Krok 6
Cebule dymki, zieloną i białą część, pokrój w cienkie paseczki. Sałatkę podawaj na zimno posypaną dymką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana
Prosta, ale pełna smaku sałatka ziemniaczana z cebulą dymką, będzie pysznym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb. Na pewno przypadnie też do gustu wegetarianom, którzy cenią aromatyczne, warzywne przekąski. Ziemniaki gotowane w skórce i marynowane w bulionie nabierają wyrazistości i podawane na zimno świetnie smakują jako oryginalne uzupełnienie dań z grilla. Sałatka ziemniaczana jest także dobrą propozycją obiadowego zamiennika – możesz ją zaserwować zamiast ziemniaczanego puree i sałatki. Dobrze komponuje się też z innymi zimnymi przekąskami, np. wędlinami, deską serów, marynowanymi i świeżymi warzywami. W tej wersji sprawdzi się również jako kolacja. Można podać do niej grzanki z bagietki posmarowane ulubionym kremowym serkiem lub natarte czosnkiem. W sezonie wiosennym do sałatki pasować będzie chrupiąca rzodkiewka i świeży koperek. Przez cały rok natomiast sałatka ziemniaczana dobrze się prezentuje i smakuje posypana prażonymi migdałami lub przyozdobiona natką pietruszki. Spróbuj, jak pyszne może być to proste danie. Przygotuj je według naszego przepisu!