Sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
347 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

40 mililitrów

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj wraz ze skórką w lekko osolonym wrzątku, aż zrobią się miękkie, lecz nie będą się rozpadać.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 1

Krok 2

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i zagotuj.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj olej, musztardę, ocet i cukier. Dokładnie wymieszaj i przelej do większej miski.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 3

Krok 4

Ugotowane ziemniaki, jeszcze gorące, obierz, trzymając je w ręku przez ściereczkę.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 4

Krok 5

Następnie pokrój w plastry i jeszcze ciepłe wsyp do miski z sosem. Dokładnie wymieszaj i pozwól, aby ciepłe ziemniaki wchłonęły sos.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 5

Krok 6

Cebule dymki, zieloną i białą część, pokrój w cienkie paseczki. Sałatkę podawaj na zimno posypaną dymką.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana Sałatka ziemniaczana

Prosta, ale pełna smaku sałatka ziemniaczana z cebulą dymką, będzie pysznym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb. Na pewno przypadnie też do gustu wegetarianom, którzy cenią aromatyczne, warzywne przekąski. Ziemniaki gotowane w skórce i marynowane w bulionie nabierają wyrazistości i podawane na zimno świetnie smakują jako oryginalne uzupełnienie dań z grilla. Sałatka ziemniaczana jest także dobrą propozycją obiadowego zamiennika – możesz ją zaserwować zamiast ziemniaczanego puree i sałatki. Dobrze komponuje się też z innymi zimnymi przekąskami, np. wędlinami, deską serów, marynowanymi i świeżymi warzywami. W tej wersji sprawdzi się również jako kolacja. Można podać do niej grzanki z bagietki posmarowane ulubionym kremowym serkiem lub natarte czosnkiem. W sezonie wiosennym do sałatki pasować będzie chrupiąca rzodkiewka i świeży koperek. Przez cały rok natomiast sałatka ziemniaczana dobrze się prezentuje i smakuje posypana prażonymi migdałami lub przyozdobiona natką pietruszki. Spróbuj, jak pyszne może być to proste danie. Przygotuj je według naszego przepisu!