Sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

344 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

40 mililitrów

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj wraz ze skórką w lekko osolonym wrzątku, aż zrobią się miękkie, lecz nie będą się rozpadać.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 1

Krok 2

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i zagotuj.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj olej, musztardę, ocet i cukier. Dokładnie wymieszaj i przelej do większej miski.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 3

Krok 4

Ugotowane ziemniaki, jeszcze gorące, obierz, trzymając je w ręku przez ściereczkę.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 4

Krok 5

Następnie pokrój w plastry i jeszcze ciepłe wsyp do miski z sosem. Dokładnie wymieszaj i pozwól, aby ciepłe ziemniaki wchłonęły sos.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 5

Krok 6

Cebule dymki, zieloną i białą część, pokrój w cienkie paseczki. Sałatkę podawaj na zimno posypaną dymką.

Sałatka ziemniaczana  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana Sałatka ziemniaczana

Prosta, ale pełna smaku sałatka ziemniaczana z cebulą dymką, będzie pysznym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb. Na pewno przypadnie też do gustu wegetarianom, którzy cenią aromatyczne, warzywne przekąski. Ziemniaki gotowane w skórce i marynowane w bulionie nabierają wyrazistości i podawane na zimno świetnie smakują jako oryginalne uzupełnienie dań z grilla. Sałatka ziemniaczana jest także dobrą propozycją obiadowego zamiennika – możesz ją zaserwować zamiast ziemniaczanego puree i sałatki. Dobrze komponuje się też z innymi zimnymi przekąskami, np. wędlinami, deską serów, marynowanymi i świeżymi warzywami. W tej wersji sprawdzi się również jako kolacja. Można podać do niej grzanki z bagietki posmarowane ulubionym kremowym serkiem lub natarte czosnkiem. W sezonie wiosennym do sałatki pasować będzie chrupiąca rzodkiewka i świeży koperek. Przez cały rok natomiast sałatka ziemniaczana dobrze się prezentuje i smakuje posypana prażonymi migdałami lub przyozdobiona natką pietruszki. Spróbuj, jak pyszne może być to proste danie. Przygotuj je według naszego przepisu!