Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

300 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porządnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem kminku przez około 20 minut – mają być ugotowane, ale nie zbyt miękkie. Następnie wrzucamy do zimnej wody na kilka minut, by się zahartowały. Obieramy i kroimy je w plasterki grubości 5 mm. Przekładamy do naczynia na sałatkę.

Krok 2

Cebulę kroimy w ćwiartki, a następne drobno siekamy. Boczek kroimy w kawałki i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do ziemniaków.

Krok 3

Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do wywaru bulionu dodajemy 100 ml octu winnego, doprawiamy pieprzem i zalewamy ziemniaki. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie płyn powinien zostać wchłonięty.

Krok 4

Przed podaniem posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej