Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

300 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porządnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem kminku przez około 20 minut – mają być ugotowane, ale nie zbyt miękkie. Następnie wrzucamy do zimnej wody na kilka minut, by się zahartowały. Obieramy i kroimy je w plasterki grubości 5 mm. Przekładamy do naczynia na sałatkę.

Krok 2

Cebulę kroimy w ćwiartki, a następne drobno siekamy. Boczek kroimy w kawałki i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do ziemniaków.

Krok 3

Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do wywaru bulionu dodajemy 100 ml octu winnego, doprawiamy pieprzem i zalewamy ziemniaki. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie płyn powinien zostać wchłonięty.

Krok 4

Przed podaniem posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej