Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

300 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porządnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem kminku przez około 20 minut – mają być ugotowane, ale nie zbyt miękkie. Następnie wrzucamy do zimnej wody na kilka minut, by się zahartowały. Obieramy i kroimy je w plasterki grubości 5 mm. Przekładamy do naczynia na sałatkę.

Krok 2

Cebulę kroimy w ćwiartki, a następne drobno siekamy. Boczek kroimy w kawałki i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do ziemniaków.

Krok 3

Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do wywaru bulionu dodajemy 100 ml octu winnego, doprawiamy pieprzem i zalewamy ziemniaki. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie płyn powinien zostać wchłonięty.

Krok 4

Przed podaniem posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej