Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

300 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porządnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem kminku przez około 20 minut – mają być ugotowane, ale nie zbyt miękkie. Następnie wrzucamy do zimnej wody na kilka minut, by się zahartowały. Obieramy i kroimy je w plasterki grubości 5 mm. Przekładamy do naczynia na sałatkę.

Krok 2

Cebulę kroimy w ćwiartki, a następne drobno siekamy. Boczek kroimy w kawałki i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do ziemniaków.

Krok 3

Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do wywaru bulionu dodajemy 100 ml octu winnego, doprawiamy pieprzem i zalewamy ziemniaki. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie płyn powinien zostać wchłonięty.

Krok 4

Przed podaniem posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej