Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

300 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porządnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem kminku przez około 20 minut – mają być ugotowane, ale nie zbyt miękkie. Następnie wrzucamy do zimnej wody na kilka minut, by się zahartowały. Obieramy i kroimy je w plasterki grubości 5 mm. Przekładamy do naczynia na sałatkę.

Krok 2

Cebulę kroimy w ćwiartki, a następne drobno siekamy. Boczek kroimy w kawałki i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do ziemniaków.

Krok 3

Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do wywaru bulionu dodajemy 100 ml octu winnego, doprawiamy pieprzem i zalewamy ziemniaki. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie płyn powinien zostać wchłonięty.

Krok 4

Przed podaniem posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej