
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
300 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Porządnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem kminku przez około 20 minut – mają być ugotowane, ale nie zbyt miękkie. Następnie wrzucamy do zimnej wody na kilka minut, by się zahartowały. Obieramy i kroimy je w plasterki grubości 5 mm. Przekładamy do naczynia na sałatkę.
Krok 2
Cebulę kroimy w ćwiartki, a następne drobno siekamy. Boczek kroimy w kawałki i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do ziemniaków.
Krok 3
Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do wywaru bulionu dodajemy 100 ml octu winnego, doprawiamy pieprzem i zalewamy ziemniaki. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie płyn powinien zostać wchłonięty.
Krok 4
Przed podaniem posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej