
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżka
4 plastry
1 sztuka
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Melona przetnij wzdłuż na pół, łyżką usuń pestki, a miąższ wydrąż specjalną łyżeczką tak, aby kawałki miały kształt kulek.
Krok 2
Kulki melona włóż do miski, skrop winem, posyp zielonym pieprzem odsączonym z marynaty. Przykryj folią, wstaw do lodówki na około 15 minut.
Krok 3
Plastry wędzonej szynki zwiń w różyczki.
Krok 4
Mozzarellę osącz z zalewy. Ogórka pokrój w słupki.
Krok 5
Kulki melonowe odsącz, zalewę zachowaj.
Krok 6
Do miseczek z melona włóż po równej porcji kulek melona, dwie różyczki z szynki, połowę mozzarelli oraz słupków ogórka. Całość posyp pieprzem.
Krok 7
Zalewę z melona wymieszaj z musztardą, oliwą i solą. Sosem skrop przekąski, ozdób kawałkami szczypiorku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























