
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżka
4 plastry
1 sztuka
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Melona przetnij wzdłuż na pół, łyżką usuń pestki, a miąższ wydrąż specjalną łyżeczką tak, aby kawałki miały kształt kulek.
Krok 2
Kulki melona włóż do miski, skrop winem, posyp zielonym pieprzem odsączonym z marynaty. Przykryj folią, wstaw do lodówki na około 15 minut.
Krok 3
Plastry wędzonej szynki zwiń w różyczki.
Krok 4
Mozzarellę osącz z zalewy. Ogórka pokrój w słupki.
Krok 5
Kulki melonowe odsącz, zalewę zachowaj.
Krok 6
Do miseczek z melona włóż po równej porcji kulek melona, dwie różyczki z szynki, połowę mozzarelli oraz słupków ogórka. Całość posyp pieprzem.
Krok 7
Zalewę z melona wymieszaj z musztardą, oliwą i solą. Sosem skrop przekąski, ozdób kawałkami szczypiorku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej