Przekąska z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przekąska z szynką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżka

4 plastry

1 sztuka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Melona przetnij wzdłuż na pół, łyżką usuń pestki, a miąższ wydrąż specjalną łyżeczką tak, aby kawałki miały kształt kulek.

Krok 2

Kulki melona włóż do miski, skrop winem, posyp zielonym pieprzem odsączonym z marynaty. Przykryj folią, wstaw do lodówki na około 15 minut.

Krok 3

Plastry wędzonej szynki zwiń w różyczki.

Krok 4

Mozzarellę osącz z zalewy. Ogórka pokrój w słupki.

Krok 5

Kulki melonowe odsącz, zalewę zachowaj.

Krok 6

Do miseczek z melona włóż po równej porcji kulek melona, dwie różyczki z szynki, połowę mozzarelli oraz słupków ogórka. Całość posyp pieprzem.

Krok 7

Zalewę z melona wymieszaj z musztardą, oliwą i solą. Sosem skrop przekąski, ozdób kawałkami szczypiorku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przekąska z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przekąska z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przekąska z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przekąska z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przekąska z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przekąska z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przekąska z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przekąska z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Ciasto Smerfetka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej