Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

119

288 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2813 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

50 gramów

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - Krok 1

Krok 2

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - Krok 2

Krok 3

Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - Krok 3

Krok 4

Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego będą świeże maliny.

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowegoSałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego

Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze komponują się z nim m.in. suszone pomidory oraz wyrazista gorgonzola. Sałatka z awokado, pistacjami i serem pleśniowym jest pysznym uzupełnieniem dań z grilla, pieczonych ryb, a także zapiekanek. Ważnym elementem są w niej grzanki – ich przyrządzenie rozpocznij od odkrojenia skórki z pieczywa i pokrojenia go w kostkę. Następnie podsmaż je na patelni z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów oraz czosnku. Gotowymi grzankami posyp roszponkę, pokrojone w kostkę awokado, ser pleśniowy i warzywa, a na koniec polej wszystko sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami. Do całości dodaj jeszcze pistacje lub inne ulubione orzechy. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, uzupełnij ją malinami lub pomidorkami koktajlowymi. Tak przyrządzona stanie się ozdobą stołu, np. podczas przyjęcia w ogrodzie. Masz ochotę na tę kolorową przekąskę z awokado? Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.