Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
łatwe
4121 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
4 sztuki
3 łyżki
50 gramów
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.

Krok 2
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.

Krok 3
Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.

Krok 4
Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego będą świeże maliny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze komponują się z nim m.in. suszone pomidory oraz wyrazista gorgonzola. Sałatka z awokado, pistacjami i serem pleśniowym jest pysznym uzupełnieniem dań z grilla, pieczonych ryb, a także zapiekanek. Ważnym elementem są w niej grzanki – ich przyrządzenie rozpocznij od odkrojenia skórki z pieczywa i pokrojenia go w kostkę. Następnie podsmaż je na patelni z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów oraz czosnku. Gotowymi grzankami posyp roszponkę, pokrojone w kostkę awokado, ser pleśniowy i warzywa, a na koniec polej wszystko sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami. Do całości dodaj jeszcze pistacje lub inne ulubione orzechy. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, uzupełnij ją malinami lub pomidorkami koktajlowymi. Tak przyrządzona stanie się ozdobą stołu, np. podczas przyjęcia w ogrodzie. Masz ochotę na tę kolorową przekąskę z awokado? Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.