Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
łatwe
3080 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
4 sztuki
3 łyżki
50 gramów
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.
Krok 2
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.
Krok 3
Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.
Krok 4
Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.
Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego będą świeże maliny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuZimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze komponują się z nim m.in. suszone pomidory oraz wyrazista gorgonzola. Sałatka z awokado, pistacjami i serem pleśniowym jest pysznym uzupełnieniem dań z grilla, pieczonych ryb, a także zapiekanek. Ważnym elementem są w niej grzanki – ich przyrządzenie rozpocznij od odkrojenia skórki z pieczywa i pokrojenia go w kostkę. Następnie podsmaż je na patelni z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów oraz czosnku. Gotowymi grzankami posyp roszponkę, pokrojone w kostkę awokado, ser pleśniowy i warzywa, a na koniec polej wszystko sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami. Do całości dodaj jeszcze pistacje lub inne ulubione orzechy. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, uzupełnij ją malinami lub pomidorkami koktajlowymi. Tak przyrządzona stanie się ozdobą stołu, np. podczas przyjęcia w ogrodzie. Masz ochotę na tę kolorową przekąskę z awokado? Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.