Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
4 sztuki
3 łyżki
50 gramów
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.
Krok 2
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.
Krok 3
Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.
Krok 4
Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.
Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego będą świeże maliny.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze pasują do niego m.in. suszone pomidory oraz wyrazista gorgonzola. Sałatka z awokado, pistacjami i serem pleśniowym jest pysznym uzupełnieniem dań z grilla, pieczonych ryb, a także zapiekanek. Spróbujesz? Smacznego!
Dla kogo?
Sałatka z pistacjami przepis to idealna propozycja dla osób lubiących ciekawe połączenia smaków. Przygotowana przez nas kompozycja składników jest oryginalna i bardzo apetyczna. Spróbujesz receptury? Jeżeli tak, to koniecznie podziel się z nami w komentarzu, jak smakowało Ci danie!
Na jaką okazję?
Codzienny obiad lub lunch w pracy będą doskonałą okazją do tego, by sałatka z awokado i pistacjami pojawiła się na talerzu! Nie musisz przecież odgrzewać dania, więc proces przygotowania zajmie Ci niecałe 30 minut. To takie proste!
Czy wiesz, że?
Aby sałatka z awokado i pistacjami dobrze smakowała, nie zapominaj o zrobieniu i podaniu do niej grzanek. Rozpocznij od odkrojenia skórki z pieczywa i pokrojenia go w kostkę. Następnie podsmaż je na patelni z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów oraz czosnku. Posyp składniki gotowymi grzankami, na koniec polej wszystko sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami.
Dla urozmaicenia:
Sałatka z awokado i serem pleśniowy zachwyca smakiem dzięki obecności pistacji. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, uzupełnij ją malinami lub pomidorkami koktajlowymi. Tak przyrządzona stanie się ozdobą stołu, np. podczas przyjęcia w ogrodzie. Masz ochotę na tę kolorową przekąskę z awokado? Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią.