Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

119

305 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2813 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

50 gramów

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - Krok 1

Krok 2

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - Krok 2

Krok 3

Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - Krok 3

Krok 4

Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego będą świeże maliny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowegoSałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego

Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze komponują się z nim m.in. suszone pomidory oraz wyrazista gorgonzola. Sałatka z awokado, pistacjami i serem pleśniowym jest pysznym uzupełnieniem dań z grilla, pieczonych ryb, a także zapiekanek. Ważnym elementem są w niej grzanki – ich przyrządzenie rozpocznij od odkrojenia skórki z pieczywa i pokrojenia go w kostkę. Następnie podsmaż je na patelni z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów oraz czosnku. Gotowymi grzankami posyp roszponkę, pokrojone w kostkę awokado, ser pleśniowy i warzywa, a na koniec polej wszystko sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami. Do całości dodaj jeszcze pistacje lub inne ulubione orzechy. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, uzupełnij ją malinami lub pomidorkami koktajlowymi. Tak przyrządzona stanie się ozdobą stołu, np. podczas przyjęcia w ogrodzie. Masz ochotę na tę kolorową przekąskę z awokado? Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.