Sycylijska sałatka z pomarańczami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sycylijska sałatka z pomarańczami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

10 gramów

1 sztuka

250 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżki

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grejpfruty i pomarańcze obierz ze skóry i białych części, z owoców wytnij segmenty, z pozostałości wyciśnij sok. Awokado również obierz, pokrój w pół plastry, migdały upraż na patelni na złoty kolor, parmezan zetrzyj na tarce w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.

Krok 2

Powstały sok z cytrusów, miód, sos sałatkowy Knorr, ocet i oliwę wymieszaj w misce.

Krok 3

Do sosu dodaj sałatę, cząstki cytrusów, awokado i sałatę. Całość dokładnie wymieszaj, oprósz z wierzchu migdałami i parmezanem.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz też dodać oliwki czarne i zielone, idealnie pasują. Zdjęcie sycylijskiej sałatki z pomarańczami zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Izabela Michalczyk.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej