Sycylijska sałatka z pomarańczami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sycylijska sałatka z pomarańczami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

10 gramów

1 sztuka

250 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżki

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grejpfruty i pomarańcze obierz ze skóry i białych części, z owoców wytnij segmenty, z pozostałości wyciśnij sok. Awokado również obierz, pokrój w pół plastry, migdały upraż na patelni na złoty kolor, parmezan zetrzyj na tarce w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.

Krok 2

Powstały sok z cytrusów, miód, sos sałatkowy Knorr, ocet i oliwę wymieszaj w misce.

Krok 3

Do sosu dodaj sałatę, cząstki cytrusów, awokado i sałatę. Całość dokładnie wymieszaj, oprósz z wierzchu migdałami i parmezanem.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz też dodać oliwki czarne i zielone, idealnie pasują. Zdjęcie sycylijskiej sałatki z pomarańczami zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Izabela Michalczyk.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sycylijska sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej