Składniki
200 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź krewetki i odsącz na papierowym ręczniku. Czosnek drobno posiekaj. Na rozgrzanej łyżce oliwy zeszklij czosnek, dodaj krewetki, delikatnie dopraw je solą i sokiem z cytryny. Odstaw do przestudzenia.

Krok 2
Umyj i osusz sałatę, porwij w mniejsze kawałki.

Krok 3
Pokrój pomidory w cząstki, oliwki pokrój w plasterki.

Krok 4
Wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr z wodą i połącz z 3 łyżkami oliwy.

Krok 5
Sałatę, krewetki, oliwki i pomidory przełóż do salaterki, sałatkę polej sosem i wymieszaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z krewetek - VIDEO
Pełna koloru sałatka z krewetek przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom owoców morza. Jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowna. Krewetki w tym wydaniu są wyjątkowo delikatne, a jednocześnie mają wyrazisty smak, głównie dzięki przysmażeniu ich na oliwie razem z czosnkiem i sokiem z cytryny. Po połączeniu ich z mieszanką chrupiących, świeżych sałat, pokrojonymi w cząstki pomidorami oraz czarnymi oliwkami, tworzą doskonałą kompozycję i efektownie prezentują się na talerzu, np. podczas przyjęcia. Sałatkę z krewetek podawaj z sosem koperkowo-ziołowym na bazie oliwy z oliwek oraz ziół. Możesz ją serwować udekorowaną liśćmi bazylii, pomidorkami koktajlowymi czy oregano. Jako dodatek podaj chrupiącą bagietkę, wytrawne paluchy z ciasta francuskiego lub razowe pieczywo. Danie sprawdzi się nie tylko jako wykwintna kolacja, ale także jako imprezowa przekąska. Wypróbuj nasz przepis na tę pyszną sałatkę z owocami morza w roli głównej! Sprawdź, jak smakuje i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.