Składniki
200 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź krewetki i odsącz na papierowym ręczniku. Czosnek drobno posiekaj. Na rozgrzanej łyżce oliwy zeszklij czosnek, dodaj krewetki, delikatnie dopraw je solą i sokiem z cytryny. Odstaw do przestudzenia.
Krok 2
Umyj i osusz sałatę, porwij w mniejsze kawałki.
Krok 3
Pokrój pomidory w cząstki, oliwki pokrój w plasterki.
Krok 4
Wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr z wodą i połącz z 3 łyżkami oliwy.
Krok 5
Sałatę, krewetki, oliwki i pomidory przełóż do salaterki, sałatkę polej sosem i wymieszaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z krewetek - VIDEO
Pełna koloru sałatka z krewetek przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom owoców morza. Jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowna. Krewetki w tym wydaniu są wyjątkowo delikatne, a jednocześnie mają wyrazisty smak, głównie dzięki przysmażeniu ich na oliwie razem z czosnkiem i sokiem z cytryny. Po połączeniu ich z mieszanką chrupiących, świeżych sałat, pokrojonymi w cząstki pomidorami oraz czarnymi oliwkami, tworzą doskonałą kompozycję i efektownie prezentują się na talerzu, np. podczas przyjęcia. Sałatkę z krewetek podawaj z sosem koperkowo-ziołowym na bazie oliwy z oliwek oraz ziół. Możesz ją serwować udekorowaną liśćmi bazylii, pomidorkami koktajlowymi czy oregano. Jako dodatek podaj chrupiącą bagietkę, wytrawne paluchy z ciasta francuskiego lub razowe pieczywo. Danie sprawdzi się nie tylko jako wykwintna kolacja, ale także jako imprezowa przekąska. Wypróbuj nasz przepis na tę pyszną sałatkę z owocami morza w roli głównej! Sprawdź, jak smakuje i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.