Schab po bałkańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab po bałkańsku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
184 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój w paski. Zamarynuj z 2 łyżkami oleju i przyprawą czosnkową Knorr.

Schab po bałkańsku - Krok 1

Krok 2

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebulkę obierz i pokrój w piórka. Ogórki pokrój na plasterki.

Schab po bałkańsku - Krok 2

Krok 3

Na dużej i szerokiej patelni rozgrzej pozostałą ilość oleju. Usmaż schab ok. 3-4 minuty z każdej strony. Jak będzie rumiany zdejmij go z patelni na bok.

Schab po bałkańsku - Krok 3

Krok 4

Teraz poczekaj aż patelnia ponownie się rozgrzeje i smaż cebulę z papryką. Po ok 2-3 minutach smażenia dodaj schab i wlej sos do spaghetti Milanese Knorr. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu.

Schab po bałkańsku - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj plasterki ogórka, wymieszaj i podawaj. Danie świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami.

Schab po bałkańsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz możesz dodać podsmażone pieczarki i świeże zioła.

1

Opinie o przepisie

  • ceres25589 ceres25589

    ceres25589 ceres25589 , 03.12.2023

    Bardzo dobre. Na pewno będę wracać do tego przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z soczewicy
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab po bałkańskuSchab po bałkańsku

Choć najbardziej cenionym wydaniem wieprzowiny w polskich kuchniach jest kotlet schabowy, warto sięgnąć po nieco mniej oczywiste przepisy. W końcu jak długo można wciąż serwować i jeść to samo? Schab po bałkańsku to pyszny kompromis. Wykorzystasz do jego zrobienia znane ci produkty, ale dzięki naszym instrukcjom, stworzysz z nich zupełnie nową kompozycję. Do dzieła!

Dla kogo?

Uważasz, że połączenie mięsa i warzyw to idealny sposób na porządny, domowy posiłek? Doskonale się składa! Po przepis na schab bałkański będziesz sięgać z dużym apetytem.

Na jaką okazję?

Doskwiera ci kulinarna nuda? Niech to nie zniechęca się do wchodzenia do kuchni! Zamiast kolejny raz podawać nudne kotlety, zaskocz domowników obiadem w stylu bałkańskim.

Czy wiesz, że?

Warzywne składniki i przyprawy z przepisu zapewne przypomną ci o leczo. Nie miej oporów, by do schabu po bałkańsku dodać także cukinię, kabaczka albo bakłażana, które często pojawiają się w recepturach tego popularnego (zwłaszcza latem) dania.

Dla urozmaicenia:

Oryginalne rezultaty można uzyskać poprzez uwzględnienie w przepisie na schab po bałkańsku odrobiny ajvaru.