Składniki
250 gramów
3 sztuki
120 gramów
250 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
4 łyżki
do nasączenia:
1 szklanka
0.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka przekładamy pokrojone w kostkę masło, cukier oraz wlewamy wodę. Następnie wsypujemy kakao.
Krok 2
Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Odlewamy ok 8-9 łyżek masy do osobnego naczynia. Zostawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy czekoladową masę oraz wrzucamy żółtka. Całość mieszamy.
Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 50 min. Wyciągamy i studzimy.
Krok 5
Herbatę mieszamy z alkoholem. Powstałym pączem nasączamy ciasto.
Krok 6
Odłożoną polewę czekoladową łączymy z kakao oraz łyżką masła. Delikatnie podgrzewamy do połączenia się składników. Polewamy nią ciasto.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Comber
Comber, mimo że kojarzony przede wszystkim z mięsem, jest także pysznym deserem! Przekonajcie się o tym, korzystając z naszego przepisu na to ciasto. W combrze króluje czekolada i kakao, dlatego też placek spełni oczekiwania każdego miłośnika czekoladowych smaków. Jeśli myślicie, że przepis na ciasto comber wymaga umiejętności mistrzowskich oraz wielu godzin spędzonych w kuchni, odpowiadamy – comber przygotujecie szybko, a z przepisem poradzi sobie każdy! Spróbujcie, będzie pysznie i bardzo czekoladowo!
Dla kogo?
Comber z bakaliami to propozycja dla miłośników oryginalnych deserów, w których główną rolę gra czekolada.
Na jaką okazję?
Ciasto comber czekoladowy sprawdzi się zawsze – jako codzienny deser, a także jako nietuzinkowy pomysł na menu imprezowe.
Czy wiesz, że?
Kakaowiec zaczyna owocować zwykle po 3 latach. Pełne plony natomiast dają rośliny 8-15 letnie. Zbiory przypadają zwykle na okres między wrześniem i marcem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz ozdobić ciasto comber, możesz posypać je niewielką ilością wiórków kokosowych, które świetnie komponują się z ciemnym kolorem combra i czekoladową polewą.