Comber

- Krok 1Zalej migdały wrzącą wodą, a gdy wystygną, obierz z łupinek.
- Krok 210 odłóż do dekoracji ciasta, a resztę osusz na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej.
- Krok 3Potem zmiel w maszynce do orzechów.
- Krok 4Oddziel żółtka od białek.
- Krok 5Rozgrzej w rondelku - na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając 150 g czekolady i Kasi.
- Krok 6Zdejmij z ognia, przelej do miski i natychmiast zacznij wbijać - ucierając masę - po jednym żółtku.
- Krok 7Ubij pianę z 6 białek i szczypty soli.
- Krok 8Wsypuj po łyżce cukier i ubijaj dalej, aż piana stanie się błyszcząca i bardzo sztywna.
- Krok 9Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Krok 10Wsyp do masy czekoladowo-żółtkowej mąkę z dodatkami, wlej alkohol i starannie wymieszaj.
- Krok 11Dodaj pianę i zmielone migdały - znów dokładnie wymieszaj.
- Krok 12Posmaruj podłużną foremkę Kasią, oprósz mąką.
- Krok 13Wlej ciasto i piecz najpierw w temperaturze 170ºC, a gdy wyrośnie - 180ºC.
- Krok 14Mniej więcej po 40 minutach ciasto powinno być upieczone.
- Krok 15Rozgrzej w rondelku 50 g czekolady, 3 łyżki wody i łyżkę cukru.
- Krok 16Potnij na kawałki odłożone migdały.
- Krok 17Posmaruj wystudzone ciasto płynną (ale wystudzoną) czekoladą, udekoruj migdałami.
Przygotowanie
Zobacz również