Rogale Marcińskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogale Marcińskie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
360 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto półfrancuskie:

500 gramów

50 gramów

150 gramów

25 gramów

200 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

1 szczypta

masa makowa:

200 gramów

250 mililitrów

300 mililitrów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

20 gramów

70 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

0.1 łyżeczki

do posmarowania:

1 sztuka

1 łyżeczka

80 gramów

lukier:

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wkładamy pokruszone drożdże. Zalewamy je ciepłym mlekiem. Wsypujemy cukier oraz wlewamy roztopione masło. Całość mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajka oraz sól. Wlewamy mleko z drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto zagniatamy, aby je odgazować. Rozwałkowujemy je na prostokąt. Na 2/3 ciasta wykładamy kawałki masła (50 g). Ciasto składamy do środka zaczynając od 1/3 części bez masła. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie ciasto odwijamy z folii, rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie ścieramy masło ( 50 g) na 2/3 długości. Zwijamy i obtaczamy folią spożywczą. Czynność jeszcze raz powtarzamy.

Rogale Marcińskie - Krok 1

Krok 2

Mak mielimy na pył. Przesypujemy go do garnka, zalewamy mlekiem oraz wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 30 min. Gdyby za szybko wyparował dolewamy wodę.

Rogale Marcińskie - Krok 2

Krok 3

Ugotowany mak odsączamy na sicie. Figi oraz rodzynki mielimy w blenderze na grubszą kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło oraz miód. Dodajemy bakalie, zmielone orzechy włoskie oraz zmielone na pył migdały. Całość mieszamy i podsmażamy na małym ogniu kilka chwil. Po chwili dodajemy cukier puder, odsączony mak. Całość mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Do ostudzonej masy makowej dodajemy skórkę pomarańczową oraz zmielone biszkopty. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wkrapiamy olejek migdałowy.

Rogale Marcińskie - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50 cm/ 30 cm. Najpierw tniemy pięć prostokątów o szerokości 10 cm następnie taki prostokąt przekrawamy na pół tak aby powstały dwa trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę makową.

Rogale Marcińskie - Krok 4

Krok 5

Trójkąty zwijamy nacinając na środku. Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach do wyrośnięcia na 10 min.

Rogale Marcińskie - Krok 5

Krok 6

Smarujemy je roztrzepanym jajkiem z cukrem pudrem. Posypujemy migdałami w słupkach. Rogale pieczemy w temperaturze 180 C ok 25 min. Po wystudzeniu polewamy lukrem ( cukrem pudrem wymieszanym z łyżką wody.)

Rogale Marcińskie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogale Marcińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogale Marcińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogale Marcińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogale Marcińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogale Marcińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogale Marcińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogale Marcińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogale Marcińskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogale MarcińskieRogale Marcińskie

Rogaliki są bardzo dobrze znane miłośnikom słodkich przekąsek. Bywają nadziewane dżemem, owocami, czekoladą, ale rogale marcińskie to zupełnie inna liga i przysmak, który nie ma sobie równych. Wilgotne nadzienie z białego maku i bakalii otoczone jest ciastem półfrancuskim, a całość polana gęstym lukrem… Zgłodnieliście? Nic dziwnego! Sprawdźcie nasz przepis, w którym tłumaczymy od podstaw, jak przygotować ten wyjątkowy rarytas.

Dla kogo?

Dla fanów tradycyjnych receptur, którzy chcą wynieść swoje umiejętności kulinarne na naprawdę wysoki poziom. Jesteś gotów na kulinarne wyzwanie? Przepis na rogale jest bardzo złożony, ale przecież to trening czyni mistrza.

Na jaką okazję?

Rogale marcińskie są tak samo apetyczną propozycją, jak piętrowe torty czy kolorowe ciasta z różnorodnymi warstwami. Na święta będą jak znalazł!

Czy wiesz, że?

Z ich wypieku słyną cukiernie w Poznaniu. Tradycyjnie rogale przyrządza się z okazji Dnia Świętego Marcina, obchodzonego 11 listopada.

Dla urozmaicenia:

Bogaty smak masy makowej można uzupełnić domowym marcepanem.