
Składniki
ciasto półfrancuskie:
500 gramów
50 gramów
150 gramów
25 gramów
200 mililitrów
50 gramów
2 sztuki
1 szczypta
masa makowa:
200 gramów
250 mililitrów
300 mililitrów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
50 gramów
20 gramów
70 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
0.1 łyżeczki
do posmarowania:
1 sztuka
1 łyżeczka
80 gramów
lukier:
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wkładamy pokruszone drożdże. Zalewamy je ciepłym mlekiem. Wsypujemy cukier oraz wlewamy roztopione masło. Całość mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajka oraz sól. Wlewamy mleko z drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto zagniatamy, aby je odgazować. Rozwałkowujemy je na prostokąt. Na 2/3 ciasta wykładamy kawałki masła (50 g). Ciasto składamy do środka zaczynając od 1/3 części bez masła. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie ciasto odwijamy z folii, rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie ścieramy masło ( 50 g) na 2/3 długości. Zwijamy i obtaczamy folią spożywczą. Czynność jeszcze raz powtarzamy.

Krok 2
Mak mielimy na pył. Przesypujemy go do garnka, zalewamy mlekiem oraz wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 30 min. Gdyby za szybko wyparował dolewamy wodę.

Krok 3
Ugotowany mak odsączamy na sicie. Figi oraz rodzynki mielimy w blenderze na grubszą kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło oraz miód. Dodajemy bakalie, zmielone orzechy włoskie oraz zmielone na pył migdały. Całość mieszamy i podsmażamy na małym ogniu kilka chwil. Po chwili dodajemy cukier puder, odsączony mak. Całość mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Do ostudzonej masy makowej dodajemy skórkę pomarańczową oraz zmielone biszkopty. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wkrapiamy olejek migdałowy.

Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50 cm/ 30 cm. Najpierw tniemy pięć prostokątów o szerokości 10 cm następnie taki prostokąt przekrawamy na pół tak aby powstały dwa trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę makową.

Krok 5
Trójkąty zwijamy nacinając na środku. Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach do wyrośnięcia na 10 min.

Krok 6
Smarujemy je roztrzepanym jajkiem z cukrem pudrem. Posypujemy migdałami w słupkach. Rogale pieczemy w temperaturze 180 C ok 25 min. Po wystudzeniu polewamy lukrem ( cukrem pudrem wymieszanym z łyżką wody.)

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rogale Marcińskie
Rogaliki są bardzo dobrze znane miłośnikom słodkich przekąsek. Bywają nadziewane dżemem, owocami, czekoladą, ale rogale marcińskie to zupełnie inna liga i przysmak, który nie ma sobie równych. Wilgotne nadzienie z białego maku i bakalii otoczone jest ciastem półfrancuskim, a całość polana gęstym lukrem… Zgłodnieliście? Nic dziwnego! Sprawdźcie nasz przepis, w którym tłumaczymy od podstaw, jak przygotować ten wyjątkowy rarytas.
Dla kogo?
Dla fanów tradycyjnych receptur, którzy chcą wynieść swoje umiejętności kulinarne na naprawdę wysoki poziom. Jesteś gotów na kulinarne wyzwanie? Przepis na rogale jest bardzo złożony, ale przecież to trening czyni mistrza.
Na jaką okazję?
Rogale marcińskie są tak samo apetyczną propozycją, jak piętrowe torty czy kolorowe ciasta z różnorodnymi warstwami. Na święta będą jak znalazł!
Czy wiesz, że?
Z ich wypieku słyną cukiernie w Poznaniu. Tradycyjnie rogale przyrządza się z okazji Dnia Świętego Marcina, obchodzonego 11 listopada.
Dla urozmaicenia:
Bogaty smak masy makowej można uzupełnić domowym marcepanem.