Blok czekoladowy - przepis, jak zrobić ciasto blok | Przepisy.pl pixel

Blok czekoladowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

294

810 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

250 gramów

175 gramów

60 gramów

300 gramów

100 gramów

80 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzać piekarnik do 200 C. Orzechy wysypać na blachę i piec 10 minut. Gorące zawinąć w bawełnianą ścierkę i pocierając usunąć brązową błonkę.

Blok czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w garnku. Podgrzewając mieszać do połączenia. Zdjąć z palnika przed zagotowaniem- to bardzo ważne! Do gorącej masy, miksując, wsypywać stopniowo mleko w proszku.

Blok czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Wsypać pokruszone herbatniki i posiekaną żurawinę. Na końcu wmieszać całe laskowe orzechy.

Blok czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy masę, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Schłodzony blok kroić ostrym nożem.

Blok czekoladowy - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Ewa Skórzyńska

    Ewa Skórzyńska , 08.12.2020

    TAK* U mnie blok czekoladowy kroluje od dziecinstwa, zawsze robiony był wg tradycyjnego przepisu z samymi herbatnikami. Zurawina i orzechy beda dla mnie nowoscia, jak widac czlowiek uczy sie cale zycie :) dzięki za inspiracje :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Blok czekoladowyBlok czekoladowy

Czekolada to dla wielu łasuchów niekwestionowana królowa deserów. Smakuje kapitalnie w formie pralinek, budyniów i kremów, a polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie większości wypieków. Tym razem piekarniki nie będą potrzebne, ponieważ przepis na blok czekoladowy nie wymaga pieczenia.

Dla kogo?

Jesteście w trakcie przeprowadzki albo na etapie wyposażania kuchni? Nie musicie zrezygnować z domowego deseru. W przygotowaniu bloku czekoladowego kluczowa okazuje się lodówka.

Na jaką okazję?

Nie zawsze jest wystarczająco dużo czasu, by przyrządzać czasochłonne piętrowe torty. Zwłaszcza gdy ochota na coś słodkiego przyjdzie niespodziewanie. Blokiem czekoladowym na chłodno chętnie będziecie raczyć się w upalne dni.

Czy wiesz, że?

Blok czekoladowy można przygotować w dowolnym kształcie. Szczególnie polecamy wąską i długą keksówkę. Krojenie na równe kawałki nie będzie sprawiało problemów.

Dla urozmaicenia:

Do czekoladowego deseru świetnie pasuje suszona żurawina. Z kolei pokruszone krakersy przełamią słodki smak.