Blok czekoladowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

281

599 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

0.75 szklanki

1.5 szklanki

5 łyżek

600 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię, wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.

Blok czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Cztery paczki herbatników pokrusz w dłoniach, a następnie potłucz tłuczkiem. Jeśli posiadasz malakser możesz herbatniki pokruszyć w malakserze.

Blok czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Masę kakaową przełóż do miski, a następnie ciągle mieszając mikserem wsypuj pomału mleko w proszku.

Blok czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Powstała masa musi być bardzo gęsta.

Blok czekoladowy - Krok 4

Krok 5

Bakalie przebierz. Sprawdź czy nie zawierają skorupek z orzechów. Wsyp do masy i ponownie zamieszaj. Formę keksową o długości ok. 30 cm. wyłóż papierem do pieczenia.

Blok czekoladowy - Krok 5

Krok 6

Przełóż do formy połowę masy, powtykaj w nią kawałki herbatników. Przykryj resztą masy i powtykaj resztę herbatników. Całość dokładnie ugnieć wilgotną dłonią lub tłuczkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Blok czekoladowy - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Monika Widziszowska

    Monika Widziszowska

    Wspaniały przepis. Moim zdaniem ilość kakao jest odpowiednia. Jeśli damy mniej to smak będzie zbyt mleczny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Szymecka

    Dorota Szymecka

    Super blok czekoladowy ale 3 łyżki kakao w zupełności wystarczy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Blok czekoladowyBlok czekoladowy

W czasach, gdy jedzenie było na kartki, a na sklepowych półkach nie było zbyt wielkiego wyboru produktów poza octem, wśród domowych słodkości królował niepodzielnie blok czekoladowy. Miesięczny przydział czekolady stanowił jedną tabliczkę wyrobu czekoladopodobnego, zaradni rodzice dwoili się więc i troili, żeby zadowolić kulinarnie swe pociechy. Nie było to jednak łatwe w czasach PRLu, gdy nawet bakalie nie były zbyt łatwo dostępne. Jeśli dysponujesz wolną godziną, a po domu szaleją dzieci z przyjaciółmi, zrób im blok czekoladowy i przygotuj się na lawinę pochwał. Do masy kakaowej z cukrem i kostką do pieczenia Kasia wmieszaj mikserem mleko w proszku, dodaj pokruszone herbatniki oraz ulubione bakalie i przełóż masę do keksówki. Po kilku godzinach w lodówce deser będzie gotowy do krojenia i podania. Odśwież pamięć o słodkim przysmaku dzieciństwa i przygotuj blok czekoladowy dla swoich pociech, a na pewno zrozumieją tęsknotę za deserem, który robił taką furorę na wszystkich stołach.