Składniki
150 mililitrów
250 gramów
175 gramów
60 gramów
300 gramów
100 gramów
80 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 200 C. Orzechy wysypać na blachę i piec 10 minut. Gorące zawinąć w bawełnianą ścierkę i pocierając usunąć brązową błonkę.
Krok 2
Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w garnku. Podgrzewając mieszać do połączenia. Zdjąć z palnika przed zagotowaniem- to bardzo ważne! Do gorącej masy, miksując, wsypywać stopniowo mleko w proszku.
Krok 3
Wsypać pokruszone herbatniki i posiekaną żurawinę. Na końcu wmieszać całe laskowe orzechy.
Krok 4
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy masę, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Schłodzony blok kroić ostrym nożem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Blok czekoladowy
Czekolada to dla wielu łasuchów niekwestionowana królowa deserów. Smakuje kapitalnie w formie pralinek, budyniów i kremów, a polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie większości wypieków. Tym razem piekarniki nie będą potrzebne, ponieważ przepis na blok czekoladowy nie wymaga pieczenia. Spróbuj sobie przypomnieć, kiedy ostatni raz miałeś okazję próbować tego kultowego smakołyku? Powroty do przepisów z dawnych lat, takich jak ten na blok czekoladowy, są teraz w modzie!
Dla kogo? Blok czekoladowy – przepis z herbatnikami zadowoli kulinarnych minimalistów. Jesteś w trakcie przeprowadzki albo na etapie wyposażania kuchni? Nie musisz zrezygnować z domowego deseru. W przygotowaniu przepisu na blok czekoladowy kluczowa okazuje się lodówka.
Na jaką okazję? Nie zawsze jest wystarczająco dużo czasu, by przyrządzać czasochłonne piętrowe torty. Zwłaszcza gdy ochota na coś słodkiego przyjdzie niespodziewanie. Blokiem czekoladowym z mleka w proszku, serwowanym na chłodno chętnie będziesz raczyć się w upalne dni.
Czy wiesz, że? Blok czekoladowy można przygotować w dowolnym kształcie. Szczególnie polecamy wąską i długą keksówkę. Krojenie bloku czekoladowego z herbatnikami na równe kawałki nie będzie sprawiało problemów. To ważne, zwłaszcza gdy chcesz podać zachęcająco wyglądający deser podczas wizyty gości.
Dla urozmaicenia: Do czekoladowego deseru świetnie pasują suszona żurawina oraz rodzynki. Jak jeszcze wzbogacić przepis na blok czekoladowy z mlekiem w proszku? Nie bój się eksperymentować z kulinarnymi kontrastami. Pokruszone krakersy idealnie przełamują słodki smak.