Składniki
150 mililitrów
250 gramów
175 gramów
60 gramów
300 gramów
100 gramów
80 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 200 C. Orzechy wysypać na blachę i piec 10 minut. Gorące zawinąć w bawełnianą ścierkę i pocierając usunąć brązową błonkę.
Krok 2
Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w garnku. Podgrzewając mieszać do połączenia. Zdjąć z palnika przed zagotowaniem- to bardzo ważne! Do gorącej masy, miksując, wsypywać stopniowo mleko w proszku.
Krok 3
Wsypać pokruszone herbatniki i posiekaną żurawinę. Na końcu wmieszać całe laskowe orzechy.
Krok 4
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy masę, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Schłodzony blok kroić ostrym nożem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Blok czekoladowy
Czekolada to dla wielu łasuchów niekwestionowana królowa deserów. Smakuje kapitalnie w formie pralinek, budyniów i kremów, a polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie większości wypieków. Tym razem piekarniki nie będą potrzebne, ponieważ przepis na blok czekoladowy nie wymaga pieczenia.
Dla kogo?
Jesteście w trakcie przeprowadzki albo na etapie wyposażania kuchni? Nie musicie zrezygnować z domowego deseru. W przygotowaniu bloku czekoladowego kluczowa okazuje się lodówka.
Na jaką okazję?
Nie zawsze jest wystarczająco dużo czasu, by przyrządzać czasochłonne piętrowe torty. Zwłaszcza gdy ochota na coś słodkiego przyjdzie niespodziewanie. Blokiem czekoladowym na chłodno chętnie będziecie raczyć się w upalne dni.
Czy wiesz, że?
Blok czekoladowy można przygotować w dowolnym kształcie. Szczególnie polecamy wąską i długą keksówkę. Krojenie na równe kawałki nie będzie sprawiało problemów.
Dla urozmaicenia:
Do czekoladowego deseru świetnie pasuje suszona żurawina. Z kolei pokruszone krakersy przełamią słodki smak.