Blok czekoladowy - przepis, jak zrobić ciasto blok | Przepisy.pl pixel

Blok czekoladowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

291

780 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

250 gramów

175 gramów

60 gramów

300 gramów

100 gramów

80 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzać piekarnik do 200 C. Orzechy wysypać na blachę i piec 10 minut. Gorące zawinąć w bawełnianą ścierkę i pocierając usunąć brązową błonkę.

Blok czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w garnku. Podgrzewając mieszać do połączenia. Zdjąć z palnika przed zagotowaniem- to bardzo ważne! Do gorącej masy, miksując, wsypywać stopniowo mleko w proszku.

Blok czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Wsypać pokruszone herbatniki i posiekaną żurawinę. Na końcu wmieszać całe laskowe orzechy.

Blok czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy masę, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Schłodzony blok kroić ostrym nożem.

Blok czekoladowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Blok czekoladowyBlok czekoladowy

Czekolada to dla wielu łasuchów niekwestionowana królowa deserów. Smakuje kapitalnie w formie pralinek, budyniów i kremów, a polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie większości wypieków. Tym razem piekarniki nie będą potrzebne, ponieważ przepis na blok czekoladowy nie wymaga pieczenia.

Dla kogo?

Jesteście w trakcie przeprowadzki albo na etapie wyposażania kuchni? Nie musicie zrezygnować z domowego deseru. W przygotowaniu bloku czekoladowego kluczowa okazuje się lodówka.

Na jaką okazję?

Nie zawsze jest wystarczająco dużo czasu, by przyrządzać czasochłonne piętrowe torty. Zwłaszcza gdy ochota na coś słodkiego przyjdzie niespodziewanie. Blokiem czekoladowym na chłodno chętnie będziecie raczyć się w upalne dni.

Czy wiesz, że?

Blok czekoladowy można przygotować w dowolnym kształcie. Szczególnie polecamy wąską i długą keksówkę. Krojenie na równe kawałki nie będzie sprawiało problemów.

Dla urozmaicenia:

Do czekoladowego deseru świetnie pasuje suszona żurawina. Z kolei pokruszone krakersy przełamią słodki smak.