Blok czekoladowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

282

697 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

250 gramów

175 gramów

60 gramów

300 gramów

100 gramów

80 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzać piekarnik do 200 C. Orzechy wysypać na blachę i piec 10 minut. Gorące zawinąć w bawełnianą ścierkę i pocierając usunąć brązową błonkę.

Blok czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w garnku. Podgrzewając mieszać do połączenia. Zdjąć z palnika przed zagotowaniem- to bardzo ważne! Do gorącej masy, miksując, wsypywać stopniowo mleko w proszku.

Blok czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Wsypać pokruszone herbatniki i posiekaną żurawinę. Na końcu wmieszać całe laskowe orzechy.

Blok czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy masę, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Schłodzony blok kroić ostrym nożem.

Blok czekoladowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Tort leśny mech
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Blok czekoladowyBlok czekoladowy

Czekolada to dla wielu łasuchów niekwestionowana królowa deserów. Smakuje kapitalnie w formie pralinek, budyniów i kremów, a polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie większości wypieków. Tym razem piekarniki nie będą potrzebne, ponieważ przepis na blok czekoladowy nie wymaga pieczenia.

Dla kogo?

Jesteście w trakcie przeprowadzki albo na etapie wyposażania kuchni? Nie musicie zrezygnować z domowego deseru. W przygotowaniu bloku czekoladowego kluczowa okazuje się lodówka.

Na jaką okazję?

Nie zawsze jest wystarczająco dużo czasu, by przyrządzać czasochłonne piętrowe torty. Zwłaszcza gdy ochota na coś słodkiego przyjdzie niespodziewanie. Blokiem czekoladowym na chłodno chętnie będziecie raczyć się w upalne dni.

Czy wiesz, że?

Blok czekoladowy można przygotować w dowolnym kształcie. Szczególnie polecamy wąską i długą keksówkę. Krojenie na równe kawałki nie będzie sprawiało problemów.

Dla urozmaicenia:

Do czekoladowego deseru świetnie pasuje suszona żurawina. Z kolei pokruszone krakersy przełamią słodki smak.