Babka piaskowa: przepis na wilgotną babkę z kakao | Przepisy.pl pixel

Babka piaskowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

1171 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1479 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1577 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 łyżki

ciasto ciemne:

3 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

125 gramów

ciasto jasne:

3 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżeczki

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Jaja z cukrem ubij aż powstanie jasna piana. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj i wsyp do masy jajeczne. Ponownie lekko wymieszaj.

Babka piaskowa - Krok 1

Krok 2

Masło rozpuść i wlej gorącą do ciasta. Ponownie wymieszaj. Ciasto podziel na pół i przełóż do dwóch misek. Do jednej miski wsyp kakao i wymieszaj.

Babka piaskowa - Krok 2

Krok 3

Foremkę do babki piaskowej wysmaruj miękkim masłem i wysyp kaszą manną. Nakładaj za pomocą rękawa cukierniczego oba ciasta na przemiennie tworząc kolory. Piecz w 170 stopniach przez 45 minut.

Babka piaskowa - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dwu-kolorowej babki piaskowej możesz przygotować dwu-kolorową polewę, np. z czekolady deserowej i białej. Podawaj z bitą śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka piaskowaBabka piaskowa

Oto ciasto, które zawsze jest zjadane co do okruszka. Babka piaskowa to pomysł na deser, który za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Powód nie jest istotny – możecie organizować huczne przyjęcie lub planować spokojne popołudnie tylko we własnym towarzystwie. Grunt, by w pobliżu nie zabrakło kawałka piaskowej babki.

Dla kogo?

Dwukolorowe ciasta nigdy nie wychodzą z mody – zawsze stylowe! Babka piaskowa jest stworzona dla wszystkich, którzy nie przepadają za wypiekami z kremami, masami i bitą śmietaną.

Na jaką okazję?

Prosty przepis, którym uświetnicie dowolną uroczystość. Może zwyczajnie macie ochotę na słodkie co nieco? Ten pretekst do zrobienia babki piaskowej jest w zupełności wystarczający.

Czy wiesz, że?

Z ewentualnym dekorowaniem wypieku wstrzymajcie się do momentu, aż całkowicie wystygnie.

Dla urozmaicenia:

Najprostszym sposobem na ozdobienie babki piaskowej jest posypanie jej cukrem pudrem lub polanie lukrem.