Babka piaskowa: przepis na wilgotną babkę z kakao | Przepisy.pl pixel

Babka piaskowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

1182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1488 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1592 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 łyżki

ciasto ciemne:

3 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

125 gramów

ciasto jasne:

3 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżeczki

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Jaja z cukrem ubij aż powstanie jasna piana. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj i wsyp do masy jajeczne. Ponownie lekko wymieszaj.

Babka piaskowa - Krok 1

Krok 2

Masło rozpuść i wlej gorącą do ciasta. Ponownie wymieszaj. Ciasto podziel na pół i przełóż do dwóch misek. Do jednej miski wsyp kakao i wymieszaj.

Babka piaskowa - Krok 2

Krok 3

Foremkę do babki piaskowej wysmaruj miękkim masłem i wysyp kaszą manną. Nakładaj za pomocą rękawa cukierniczego oba ciasta na przemiennie tworząc kolory. Piecz w 170 stopniach przez 45 minut.

Babka piaskowa - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dwu-kolorowej babki piaskowej możesz przygotować dwu-kolorową polewę, np. z czekolady deserowej i białej. Podawaj z bitą śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka piaskowaBabka piaskowa

Oto ciasto, które zawsze jest zjadane co do okruszka. Takich pomysłów nigdy za wiele! Babka piaskowa to pomysł na deser, który za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Powód nie jest istotny – możesz organizować huczne przyjęcie lub planować spokojne popołudnie tylko we własnym towarzystwie. Grunt, by w pobliżu nie zabrakło kawałka piaskowej babki – wilgotnej i wręcz rozpływającej się w ustach. Poznaj tę ponadczasową recepturę.

Dla kogo?

Dwukolorowe ciasta nigdy nie wychodzą z mody – zawsze stylowe! Babka piaskowa z kakao – wilgotna i przywołująca na myśl autentyczną domową kuchnię - jest stworzona dla wszystkich, którzy nie przepadają za wypiekami z kremami, masami i bitą śmietaną.

Na jaką okazję?

Prosty przepis na wilgotną babkę piaskową, którym uświetnisz dowolną uroczystość. Boże Narodzenie, Wielkanoc, impreza karnawałowa lub sylwestrowa – babka piaskowa zawsze smakuje tak samo dobrze! A może zwyczajnie masz ochotę na słodkie co nieco? Ten pretekst do zrobienia babki piaskowej okaże się w zupełności wystarczający. Co prawda jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale smak wilgotnej babki piaskowej daleki jest od banału.

Czy wiesz, że?

Z ewentualnym dekorowaniem wypieku wstrzymaj się do momentu, aż całkowicie wystygnie. Inaczej lukier lub polewa spłynie z babki piaskowej. Przepis to nie tylko lista składników, ale też kulinarne triki, dzięki którym wypieki takie jak rozpływająca się w ustach, mokra babka piaskowa udają się jak marzenie.

Dla urozmaicenia:

Najprostszym sposobem na ozdobienie babki piaskowej z kakao jest posypanie jej cukrem pudrem lub polanie lukrem.