
Składniki
1 łyżka
2 łyżki
ciasto ciemne:
3 sztuki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżeczki
125 gramów
ciasto jasne:
3 sztuki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
3 łyżki
2 łyżeczki
125 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto. Jaja z cukrem ubij aż powstanie jasna piana. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj i wsyp do masy jajeczne. Ponownie lekko wymieszaj.

Krok 2
Masło rozpuść i wlej gorącą do ciasta. Ponownie wymieszaj. Ciasto podziel na pół i przełóż do dwóch misek. Do jednej miski wsyp kakao i wymieszaj.

Krok 3
Foremkę do babki piaskowej wysmaruj miękkim masłem i wysyp kaszą manną. Nakładaj za pomocą rękawa cukierniczego oba ciasta na przemiennie tworząc kolory. Piecz w 170 stopniach przez 45 minut.


Dobra rada:
Do dwu-kolorowej babki piaskowej możesz przygotować dwu-kolorową polewę, np. z czekolady deserowej i białej. Podawaj z bitą śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka piaskowa
Oto ciasto, które zawsze jest zjadane co do okruszka. Czekoladowa babka wzbudza wśród łasuchów ogromną ekscytację. Takich pomysłów nigdy za wiele! Babka piaskowa to pomysł na deser, który za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Powód nie jest istotny – możesz organizować huczne przyjęcie lub planować spokojne popołudnie tylko we własnym towarzystwie. Grunt, by w pobliżu nie zabrakło kawałka piaskowej babki – wilgotnej i wręcz rozpływającej się w ustach. Poznaj tę ponadczasową recepturę. Nie szczędź kakao! Babka mocno czekoladowa stanie się przebojem na twoim stole.
Dla kogo?
Prosta babka czekoladowa zadowoli najbardziej wymagających cukierników-amatorów. Dwukolorowe ciasta nigdy nie wychodzą z mody – zawsze stylowe! Babka piaskowa z kakao – wilgotna i przywołująca na myśl autentyczną domową kuchnię – jest stworzona dla wszystkich, którzy nie przepadają za wypiekami z kremami, masami i bitą śmietaną.
Na jaką okazję?
Oto prosty przepis na wilgotną babkę piaskową, którym uświetnisz dowolną uroczystość. Boże Narodzenie, Wielkanoc, impreza karnawałowa lub sylwestrowa – babka piaskowa zawsze smakuje tak samo dobrze! A może zwyczajnie masz ochotę na słodkie co nieco? Ten pretekst do zrobienia czekoladowej babki piaskowej okaże się w zupełności wystarczający. Co prawda jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale smak wilgotnej babki piaskowej daleki jest od banału. Babka czekoladowa szybka w wykonaniu będzie twoim sprzymierzeńcem, kiedy okaże się, że praca nad innymi daniami zajęła zbyt wiele czasu.
Czy wiesz, że?
Z ewentualnym dekorowaniem wilgotnej babki czekoladowej wstrzymaj się do momentu, aż całkowicie wystygnie. Inaczej lukier lub polewa spłynie z gorącej babki czekoladowej. Przepis to nie tylko lista składników, ale też kulinarne triki, dzięki którym wypieki takie jak rozpływająca się w ustach, mokra babka piaskowa udają się jak marzenie.
Dla urozmaicenia:
Najprostszym sposobem na ozdobienie babki piaskowej z kakao jest posypanie jej cukrem pudrem lub polanie lukrem. W przepisie na babkę czekoladową uwzględnić można również pokruszoną na kawałki gorzką czekoladę.