Babka piaskowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

56

1081 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1392 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 szklanka

4 sztuki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

dekoracja:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.

Krok 2

Kostkę Kasi zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.

Krok 3

Ciągle miksując dodawaj na przemian mąkę i jajka.

Krok 4

Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.

Krok 5

Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.

Krok 6

Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.

Krok 7

Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.

Krok 8

Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).

7

Opinie o przepisie

  • Ann Cat

    Ann Cat, 18.04.2017

    bardzo dobra babka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edyta kaczoczorowska

    edyta kaczoczorowska, 31.10.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Jędras

    Kazimierz Jędras, 24.03.2016

    BYLE NIE NA PROSZKU DO PIECZENIA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Rajska

    Maria Rajska, 24.03.2016

    Nie tylko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski, 23.03.2016

    TYLKO drożdżowa :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Krzyżanowska

    Zofia Krzyżanowska, 14.03.2016

    Pozdrawiam z usmiechem co do tei.babki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Ła

    Bartek Ła, 14.03.2016

    https://m.youtube.com/watch?v=0z2iJNioMqk&itct=CBgQpDAYASITCM_-m8_fv8sCFdQVHAoduEAPMTIGcmVsbWZ1SM3K_KX3xeHocg%3D%3D&hl=pl&gl=PL&client=mv-google

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka piaskowaBabka piaskowa

Czy wyobrażasz sobie Wielkanoc bez babki piaskowej? Dokładnie – to jedno z tradycyjnych ciast, stojące na stole wielkanocnym tuż obok mazurka. To także jedno z niewielu ciast, które możesz przygotować tylko w jednej misce i uniknąć długiego stania przy zlewie. Jednak od początku: potrzebujesz mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, jajek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i aromatu migdałowego. Dwa rodzaje mąki nie są niezbędne, ale bardzo wskazane, ponieważ mąka ziemniaczana sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i bardziej puszyste. Zmiksowane składniki po prostu należy wstawić do piekarnika. Warto przygotować sobie też kakao, ponieważ dwukolorowa babka piaskowa smakuje lepiej i przede wszystkim wygląda ciekawiej. Żeby stworzyć ciemne esy-floresy odłóż z jasnej masy 1/3 i dodaj kakao, dokładnie mieszając. Następnie wyłóż do formy najpierw jasną, a potem ciemną masę i delikatnie, dosłownie kilkoma ruchami, wymieszaj je. Pamiętaj, że nie chodzi o to, żeby stworzyć jednolitą masę, a tylko wzory z przeplatających się kolorów. Taka babka piaskowa jest już gotowa do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, możesz ją ozdobić polewą. Najbardziej klasyczny jest zwykły lukier, który zrobisz w minutę mieszając ze sobą cukier puder i sok cytrynowy. Dopóki lukier całkiem nie zastygnie, możesz go posypać dekoracyjnymi dodatkami, np. drobno pokrojoną skórką z pomarańczy.