Babka z jabłkami i cynamonem – wilgotna i szybka | Przepisy.pl pixel

Babka z jabłkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

321 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

180 gramów

280 gramów

2 łyżeczki

0.75 łyżeczki

150 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem do momentu aż podwoją swoją objętość.

Babka z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Wlej powoli olej i zmiksuj. Wsyp przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj całość.

Babka z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Obierz jabłka i pokrój w kostkę (o szerokości ok. 2 cm). Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj delikatnie. Przełóż masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 minut. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem.

Babka z jabłkami - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Dorota  Bialecki

    Dorota Bialecki , 08.03.2021

    Zrobilam dzisiaj na specjalna okazje , a mianowicie na Dzien Kobiet . Bardzo latwa i szybka w przygotowaniu. Smakuje wysmienicie . Uwielbiam proste i szybkie przepisy a ten sie do nich zalicza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ligia Ociepa

    Ligia Ociepa , 10.01.2021

    bardzo smaczne. bardzo proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gabryś

    Anna Gabryś , 28.09.2020

    Przepychota! Łatwe i szybkie. Zwłaszcza dla osób, które nie mają często styczności z pieczeniem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Zap

    Hanna Zap , 02.09.2020

    Zamiast jabłek dodałam brzoskwinie. Wyszło pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka z jabłkamiBabka z jabłkami

Można być wiernym fanem szarlotki, ale każdy, nawet najlepszy przepis w końcu powszednieje. W takiej sytuacji warto zainteresować się recepturami, które łączą w sobie ulubione smaki z nowym podejściem do klasycznych deserów. Babka z jabłkami nikogo nie zawiedzie.

Dla kogo?

Jabłka to bardzo wdzięczny materiał w kuchni. Różnorodne odmiany są dostępne w sklepach przez cały rok, więc można korzystać z ich potencjału do woli. Lubicie jabłeczniki, racuchy i pieczony z owocami ryż? W takim razie degustacja szybkiej babki z jabłkami to mus!

Na jaką okazję?

Oto prosty przepis na babkę piaskową, który można wypróbować nawet w dzień powszedni po powrocie z pracy i załatwiania na mieście różnych innych spraw.

Czy wiesz, że?

W Polsce wyróżnia się kilkadziesiąt odmian jabłoni. Jakie jabłka wybierać do przepisu na piaskową babkę? Proponujemy kwaskowate rodzaje owoców, np. Antonówkę i Szarą Renetę.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na wilgotną babkę z jabłkami możecie użyć także innych owoców, np. śliwek.