Babka z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka z jabłkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

180 gramów

280 gramów

2 łyżeczki

0.75 łyżeczki

150 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem do momentu aż podwoją swoją objętość.

Babka z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Wlej powoli olej i zmiksuj. Wsyp przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj całość.

Babka z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Obierz jabłka i pokrój w kostkę (o szerokości ok. 2 cm). Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj delikatnie. Przełóż masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 minut. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem.

Babka z jabłkami - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Ligia Ociepa

    Ligia Ociepa , 10.01.2021

    bardzo smaczne. bardzo proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gabryś

    Anna Gabryś , 28.09.2020

    Przepychota! Łatwe i szybkie. Zwłaszcza dla osób, które nie mają często styczności z pieczeniem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Zap

    Hanna Zap , 02.09.2020

    Zamiast jabłek dodałam brzoskwinie. Wyszło pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka z jabłkamiBabka z jabłkami

Można być wiernym fanem szarlotki, ale każdy, nawet najlepszy przepis w końcu powszednieje. W takiej sytuacji warto zainteresować się recepturami, które łączą w sobie ulubione smaki z nowym podejściem do klasycznych deserów. Babka z jabłkami nikogo nie zawiedzie.

Dla kogo?

Jabłka to bardzo wdzięczny materiał w kuchni. Różnorodne odmiany są dostępne w sklepach przez cały rok, więc można korzystać z ich potencjału do woli. Lubicie jabłeczniki, racuchy i pieczony z owocami ryż? W takim razie degustacja szybkiej babki z jabłkami to mus!

Na jaką okazję?

Oto prosty przepis na babkę piaskową, który można wypróbować nawet w dzień powszedni po powrocie z pracy i załatwiania na mieście różnych innych spraw.

Czy wiesz, że?

W Polsce wyróżnia się kilkadziesiąt odmian jabłoni. Jakie jabłka wybierać do przepisu na piaskową babkę? Proponujemy kwaskowate rodzaje owoców, np. Antonówkę i Szarą Renetę.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na wilgotną babkę z jabłkami możecie użyć także innych owoców, np. śliwek.