
Składniki
4 sztuki
180 gramów
280 gramów
2 łyżeczki
0.75 łyżeczki
150 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka utrzyj z cukrem do momentu aż podwoją swoją objętość.

Krok 2
Wlej powoli olej i zmiksuj. Wsyp przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj całość.

Krok 3
Obierz jabłka i pokrój w kostkę (o szerokości ok. 2 cm). Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj delikatnie. Przełóż masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 minut. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka z jabłkami
Można być wiernym fanem szarlotki, ale każdy, nawet najlepszy przepis w końcu powszednieje. W takiej sytuacji warto zainteresować się recepturami, które łączą w sobie ulubione smaki z nowym podejściem do klasycznych deserów. Babka z jabłkami nikogo nie zawiedzie.
Dla kogo?
Jabłka to bardzo wdzięczny materiał w kuchni. Różnorodne odmiany są dostępne w sklepach przez cały rok, więc można korzystać z ich potencjału do woli. Lubicie jabłeczniki, racuchy i pieczony z owocami ryż? W takim razie degustacja szybkiej babki z jabłkami to mus!
Na jaką okazję?
Oto prosty przepis na babkę piaskową, który można wypróbować nawet w dzień powszedni po powrocie z pracy i załatwiania na mieście różnych innych spraw.
Czy wiesz, że?
W Polsce wyróżnia się kilkadziesiąt odmian jabłoni. Jakie jabłka wybierać do przepisu na piaskową babkę? Proponujemy kwaskowate rodzaje owoców, np. Antonówkę i Szarą Renetę.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na wilgotną babkę z jabłkami możecie użyć także innych owoców, np. śliwek.