
Składniki
135 gramów
250 gramów
4 sztuki
180 gramów
1 łyżeczka
110 gramów
140 gramów
80 mililitrów
lukier:
200 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąki wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Masło ucieramy dodając stopniowo jajka oraz cukier.

Krok 2
Po chwili wsypujemy mąki i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy.

Krok 3
Wsypujemy mak i ponownie mieszamy.

Krok 4
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej uprzednio masłem (sylikonowej formy nie trzeba smarować). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C ok. 60 min Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 5
Cukier wsypujemy do miski. Dodajemy wodę i ucieramy na gładki i gęsty lukier. Polewamy nim babkę.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka piaskowa z makiem
Babka piaskowa to przysmak, którym warto cieszyć się nie tylko podczas obchodów Wielkanocy. Zresztą po skosztowaniu wypieku z tego przepisu trudno byłoby czekać długie miesiące na powtórkę. Słodkie przyjemności powinniśmy serwować sobie i bliskim nie tylko od święta.
Dla kogo?
Uwielbiasz makowce i drożdżówki z makowym nadzieniem? Świetnie się składa! Babka piaskowa z makiem to kolejna pozycja, która trafi na listę twoich ulubionych deserów.
Na jaką okazję?
Wielkanoc bez babki? Nie ma takiej opcji! Ciasto wygląda na tyle efektownie, że śmiało możesz uwzględnić je w menu innych uroczystości, które wymagają wyjątkowej oprawy kulinarnej.
Czy wiesz, że?
Według tradycji babka na wielkanocnym stole stanowi symbol dostatku oraz jest potwierdzeniem umiejętności kulinarnych gospodyni lub gospodarza. Dlatego tak ważne jest, by była jak najbardziej okazała i pyszna.
Dla urozmaicenia:
W cieście warto uwzględnić dodatek aromatu migdałowego. Kilka kropel wystarczy, by babka nabrała niezrównanego aromatu.