Babka z makiem – przepis: piaskowa, wielkanocna | Przepisy.pl pixel

Babka piaskowa z makiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

410 osób wydrukowało

Pobierz pdf

459 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

135 gramów

250 gramów

4 sztuki

180 gramów

1 łyżeczka

110 gramów

140 gramów

80 mililitrów

lukier:

200 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąki wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Masło ucieramy dodając stopniowo jajka oraz cukier.

Babka piaskowa z makiem - Krok 1

Krok 2

Po chwili wsypujemy mąki i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy.

Babka piaskowa z makiem - Krok 2

Krok 3

Wsypujemy mak i ponownie mieszamy.

Babka piaskowa z makiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej uprzednio masłem (sylikonowej formy nie trzeba smarować). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C ok. 60 min Zostawiamy do wystudzenia.

Babka piaskowa z makiem - Krok 4

Krok 5

Cukier wsypujemy do miski. Dodajemy wodę i ucieramy na gładki i gęsty lukier. Polewamy nim babkę.

Babka piaskowa z makiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.11.2022

    Moja ulubiona świąteczna babka. Uwielbiam jak mak mogę rozgryzać. Każdy ją przygotuje bo jest bardzo prosta.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Babka ucierana
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka piaskowa z makiemBabka piaskowa z makiem

Babka piaskowa to przysmak, którym warto cieszyć się nie tylko podczas obchodów Wielkanocy. Zresztą po skosztowaniu wypieku z tego przepisu trudno byłoby czekać długie miesiące na powtórkę. Słodkie przyjemności powinniśmy serwować sobie i bliskim nie tylko od święta.

Dla kogo?

Uwielbiasz makowce i drożdżówki z makowym nadzieniem? Świetnie się składa! Babka piaskowa z makiem to kolejna pozycja, która trafi na listę twoich ulubionych deserów.

Na jaką okazję?

Wielkanoc bez babki? Nie ma takiej opcji! Ciasto wygląda na tyle efektownie, że śmiało możesz uwzględnić je w menu innych uroczystości, które wymagają wyjątkowej oprawy kulinarnej.

Czy wiesz, że?

Według tradycji babka na wielkanocnym stole stanowi symbol dostatku oraz jest potwierdzeniem umiejętności kulinarnych gospodyni lub gospodarza. Dlatego tak ważne jest, by była jak najbardziej okazała i pyszna.

Dla urozmaicenia:

W cieście warto uwzględnić dodatek aromatu migdałowego. Kilka kropel wystarczy, by babka nabrała niezrównanego aromatu.