Babka piaskowa z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

332 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

300 gramów

180 gramów

300 gramów

4 sztuki

250 mililitrów

2 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z żółtkami i cukrem.

Krok 2

Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Dodaj oczyszczony mak, aromat do ciast i dalej ucieraj.

Krok 4

Wlej mleko, a na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.

Krok 5

Delikatnie wymieszaj i przelej do posmarowanej Kasią formy babkowej.

Krok 6

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C.

1

Opinie o przepisie

  • Marcin Samulak

    Marcin Samulak , 11.12.2017

    trochę ją zmodyfikuje jeszcze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Czarno białe ciasto
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka piaskowa z makiemBabka piaskowa z makiem

Klasyczna babka piaskowa z lukrową dekoracją przyrządzana jest w okolicach świąt. Świetnym urozmaiceniem oraz alternatywą dla tego wypieku, która sprawdzi się także na co dzień, będzie babka z dodatkiem maku. Aby wyszła puszysta i miękka, należy stopiono mieszać ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Zacznij od dokładnego utarcia żółtek z cukrem. Dla podkreślenia smaku sięgnij po cukier waniliowy. Opcjonalnie zastąp go kilkoma łyżkami miodu. Białka ubite na sztywną pianę dodaj na samym końcu, dzięki czemu całość zachowa odpowiednią konsystencję. Do wypieku wykorzystuj przede wszystkim oczyszczony mak. Gdyby masa wyszła zbyt gęsta, dodaj do niej niewielką ilość mleka. Babkę piecz w odpowiedniej formie z tzw. kominkiem. Podawaj ją oprószoną cukrem pudrem lub oblaną czekoladową polewą z orzechami włoskimi. Dobrze będzie smakować, jeśli do masy na ciasto dodasz bakalie. Wypróbuj wariantu z rodzynkami sułtańskimi lub skórką z pomarańczy, które smacznie skomponują się z makiem. Sprawdź listę składników i upiecz babkę piaskową z makiem.