Babka trójkolorowa z makiem i kakao - przepis | Przepisy.pl pixel

Babka trójkolorowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

heart
247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

958 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1052 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

210 gramów

270 gramów

1 łyżeczka

0.75 łyżeczki

160 mililitrów

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem do momentu aż podwoją swoją objętość. Wlej powoli olej i zmiksuj. Dodaj też ekstrakt z wanilii i śmietanę. Wsyp na koniec przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj całość delikatnie.

Babka trójkolorowa - Krok 1

Krok 2

Podziel masę na trzy równe części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej, uprzednio zmielony mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Wymieszaj.

Babka trójkolorowa - Krok 2

Krok 3

Przełóż masę warstwowo do formy na babkę, posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Najpierw masa z dodatkiem wiórków kokosowych, potem kakaowa, a na koniec ta z dodatkiem maku. Piecz babkę w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. Możesz po wystudzeniu polać babkę lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Babka trójkolorowa - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka z adwokatem
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka trójkolorowaBabka trójkolorowa

Pora na kolorowe wypieki i przygotowanie babki o niezrównanej urodzie. Wydaje się, że trójkolorowa babka wymaga sporo pracy i zachodu? Nasz prosty przepis na to ciasto udowodni, że wcale nie trzeba mieć dużej wprawy, by zrobić efektowny deser.

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy nie lubią nudy. W jednej kolorowej babce zmieścicie trzy kolory i trzy wyborne smaki, w których odnajdziecie kakao, mak oraz kokosowy akcent.

Na jaką okazję?

Choć utarło się, że babki to specjały typowo wielkanocne, trójkolorową babką z olejem urozmaicicie dowolną uroczystość. Czasem w ramach pretekstu wystarczy tylko wolne popołudnie lub spędzany w domu weekend.

Czy wiesz, że?

Tradycja wypiekania bab na Wielkanoc nie jest polskim wynalazkiem. Zwyczaj ten przywędrował na tereny naszego kraju z Litwy i Białorusi.

Dla urozmaicenia:

Do ozdobienia babki trójkolorowej z makiem wykorzystajcie polewę czekoladową oraz kontrastujące z nią wiórki kokosowe.