Babka trójkolorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka trójkolorowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

203 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

804 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

859 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

210 gramów

270 gramów

1 łyżeczka

0.75 łyżeczki

160 mililitrów

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem do momentu aż podwoją swoją objętość. Wlej powoli olej i zmiksuj. Dodaj też ekstrakt z wanilii i śmietanę. Wsyp na koniec przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj całość delikatnie.

Babka trójkolorowa - Krok 1

Krok 2

Podziel masę na trzy równe części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej, uprzednio zmielony mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Wymieszaj.

Babka trójkolorowa - Krok 2

Krok 3

Przełóż masę warstwowo do formy na babkę, posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Najpierw masa z dodatkiem wiórków kokosowych, potem kakaowa, a na koniec ta z dodatkiem maku. Piecz babkę w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. Możesz po wystudzeniu polać babkę lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Babka trójkolorowa - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka trójkolorowaBabka trójkolorowa

Pora na kolorowe wypieki i przygotowanie babki o niezrównanej urodzie. Wydaje się, że trójkolorowa babka wymaga sporo pracy i zachodu? Nasz prosty przepis na to ciasto udowodni, że wcale nie trzeba mieć dużej wprawy, by zrobić efektowny deser.

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy nie lubią nudy. W jednej kolorowej babce zmieścicie trzy kolory i trzy wyborne smaki, w których odnajdziecie kakao, mak oraz kokosowy akcent.

Na jaką okazję?

Choć utarło się, że babki to specjały typowo wielkanocne, trójkolorową babką z olejem urozmaicicie dowolną uroczystość. Czasem w ramach pretekstu wystarczy tylko wolne popołudnie lub spędzany w domu weekend.

Czy wiesz, że?

Tradycja wypiekania bab na Wielkanoc nie jest polskim wynalazkiem. Zwyczaj ten przywędrował na tereny naszego kraju z Litwy i Białorusi.

Dla urozmaicenia:

Do ozdobienia babki trójkolorowej z makiem wykorzystajcie polewę czekoladową oraz kontrastujące z nią wiórki kokosowe.