Babka trójkolorowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

42

188 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

800 osób wydrukowało

Pobierz pdf

842 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

120 mililitrów

5 sztuk

220 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 szklanki

1 łyżka

80 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj mikserem z cukrem i żółtkami na puszystą masę.

Krok 2

Następnie dodaj proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek migdałowy.

Krok 3

Znowu zmiksuj.

Krok 4

Ubij pianę z białek.

Krok 5

Wsyp dwie szklanki mąki, wyłóż pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj.

Krok 6

Podziel ciasto na 3 części.

Krok 7

Do jednej dodaj łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej mak.

Krok 8

Do formy keksowej o długości około 30 cm wysmarowanej Kasią wyłóż ciasto białe, potem ciasto z kakao, na wierzch ciasto z makiem.

Krok 9

Piecz około 60 minut w 180 stopniach C.

Krok 10

Po upieczeniu możesz polać ciasto polewą kakaową.

1

Opinie o przepisie

  • Przemysław Wróbel

    Przemysław Wróbel, 11.02.2018

    Wyszło super :-) Pyszności!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka trójkolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka trójkolorowaBabka trójkolorowa

Wygląd klasycznej babki urozmaicisz, jeśli przyrządzisz ją w trzech różnych kolorach. Wykorzystaj do tego odpowiednie dodatki, takie jak mak oraz kakao. Nie dość, że całość będzie wyglądać interesująco, to także zyska dodatkowy posmak. Masę na babkę przygotuj według poniższego przepisu, stopniowo łącząc ze sobą składniki, tak aby wyszła puszysta. Podziel ją na trzy części. Jasna będzie doskonałym spodem tego wypieku. Kakao przemieszaj z cukrem pudrem, waniliowym lub brązowym – dzięki czemu wyważysz jego gorzki posmak. Natomiast surowe ziarna maku sparz lub gotuj w gorącym mleku (opcjonalnie sięgnij po gotową masę makową z bakaliami). Babkę trójkolorową piecz w dowolnej formie, układając poszczególne masy warstwowo. Ciekawie zaprezentuje się jako chlebek, przyrządzony w keksówce. Zaserwujesz ją wtedy w postaci kromek z domowym dżemem owocowym. Ewentualnie upiecz ją w klasycznej formie do babek z kominem. Do dekoracji wykorzystaj polewę lukrową ze skórką z pomarańczy i pokruszonymi orzechami. Koniecznie wypróbuj ten przepis.