Wegańska babka majonezowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańska babka majonezowa

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

150 gramów

125 gramów

20 gramów

50 mililitrów

25 gramów

1 sztuka

25 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

50 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do pieczenia wysmaruj cienko tłuszczem i obsyp bułką tartą, nadmiar bułki strzepnij i wstaw do lodówki. Gdy forma się schłodzi, okruszki bułki dobrze skleją się z ciastem i nie odpadną podczas nakładania ciasta. Ustaw temperaturę piekarnika na 165 ºC (termoobieg) lub 180 ºC (grzanie góra-dół).

Krok 2

Mielone siemię lniane zalej letnią wodą (temperatura ok 25-30ºC czyli przyjemne ciepełko), dokładnie wymieszaj żeby nie powstały grudki. Do miski przełóż 150 g majonezu, dodaj papkę z siemienia oraz cukier puder, zmiksuj lub bardzo energicznie wymieszaj (najlepiej trzepaczką/ubijaczką do jajek). Następnie dodaj olej i sok, zamieszaj.

Krok 3

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz sodę. Połącz z pozostałymi składnikami. Dodaj startą skórę z pomarańczy lub cytryny oraz rodzynki/żurawinę. Zamieszaj.

Krok 4

Wyjmij formę z lodówki i przełóż ciasto. Wstaw do piekarnika na środkową półkę, piecz przed 35 minut. Po upływie tego czasu, uchyl drzwiczki piekarnika, za pomocą wykałaczki nakłuj ciasto, jeśli wyjdzie sucha – babka jest gotowa. Jeśli nie, zamknij piekarnik i piecz przez kolejne 10 minut.

Krok 5

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 do 15 minut a następnie wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia. Opcjonalnie nakłuj i nasącz ciasto sokiem pomarańczowym oraz oblej polewą: czekoladę połam na kawałki, dodaj mleko i podgrzej do rozpuszczenia. Zamieszaj i polej ciasto. Podawaj gdy tylko polewa zastygnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska babka majonezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska babka majonezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska babka majonezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska babka majonezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska babka majonezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska babka majonezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska babka majonezowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska babka majonezowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej