
Składniki
100 gramów
50 gramów
150 gramów
125 gramów
20 gramów
50 mililitrów
25 gramów
1 sztuka
25 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 łyżka
50 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę do pieczenia wysmaruj cienko tłuszczem i obsyp bułką tartą, nadmiar bułki strzepnij i wstaw do lodówki. Gdy forma się schłodzi, okruszki bułki dobrze skleją się z ciastem i nie odpadną podczas nakładania ciasta. Ustaw temperaturę piekarnika na 165 ºC (termoobieg) lub 180 ºC (grzanie góra-dół).
Krok 2
Mielone siemię lniane zalej letnią wodą (temperatura ok 25-30ºC czyli przyjemne ciepełko), dokładnie wymieszaj żeby nie powstały grudki. Do miski przełóż 150 g majonezu, dodaj papkę z siemienia oraz cukier puder, zmiksuj lub bardzo energicznie wymieszaj (najlepiej trzepaczką/ubijaczką do jajek). Następnie dodaj olej i sok, zamieszaj.
Krok 3
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz sodę. Połącz z pozostałymi składnikami. Dodaj startą skórę z pomarańczy lub cytryny oraz rodzynki/żurawinę. Zamieszaj.
Krok 4
Wyjmij formę z lodówki i przełóż ciasto. Wstaw do piekarnika na środkową półkę, piecz przed 35 minut. Po upływie tego czasu, uchyl drzwiczki piekarnika, za pomocą wykałaczki nakłuj ciasto, jeśli wyjdzie sucha – babka jest gotowa. Jeśli nie, zamknij piekarnik i piecz przez kolejne 10 minut.
Krok 5
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 do 15 minut a następnie wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia. Opcjonalnie nakłuj i nasącz ciasto sokiem pomarańczowym oraz oblej polewą: czekoladę połam na kawałki, dodaj mleko i podgrzej do rozpuszczenia. Zamieszaj i polej ciasto. Podawaj gdy tylko polewa zastygnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































