Babka z białek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

150 gramów

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywno. Kasię utrzyj z cukrem, dodaj szczyptę soli, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wmieszaj dodając po łyżce ubitą pianę z białek.

Krok 2

Ciasto przełóż do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

Krok 3

Piecz około 45 minut w 160°C (piec elektryczny z obiegiem powietrza) lub 180°C (piec elektryczny).Przepis na podłużną blachę o długości około 18 cm lub okrągła z kominkiem - 22 cm średnicy.

1

Opinie o przepisie

  • Honorata Kielczyk

    Honorata Kielczyk, 17.02.2018

    pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej