
Składniki
7 sztuk
200 gramów
420 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.25 łyżeczki
180 gramów
150 gramów
1 sztuka
polewa:
100 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj formę na babkę – wysmaruj dokładnie masłem i obsyp mąką pszenną.

Krok 2
Masło umieść w garnuszku razem z mlekiem. Podgrzej do momentu roztopienia masła i odstaw do wystudzenia. Białka ubij z dodatkiem soli. Gdy piana będzie sztywna, dodaj stopniowo cukier. Miksuj do momentu uzyskania lśniącej masy.

Krok 3
Do masy dodawaj partiami (na przemian) przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przygotowane wcześniej mleko z masłem. Łącz składniki delikatnie - za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej. Na koniec dodaj do masy 2 łyżki soku z cytryny i skórkę startą z 1 cytryny. Przełóż masę do formy. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 minut (sprawdź patyczkiem czy babka jest już gotowa).

Krok 4
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Dodaj posiekaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej polewy. Udekoruj polewą wystudzoną babkę.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Babka z białek
Beza to nie jedyny specjał, do którego zrobienia potrzebne są białka. Delikatna, puszysta babka z białek okaże się kolejnym wyśmienitym punktem na liście Waszych popisowych słodkości. Smakuje kapitalnie na co dzień i od święta.
Dla kogo?
W kuchniach nic nie może się zmarnować. Przygotowaliście potrawę, do której potrzebne były wyłącznie jajeczne żółtka? Babka z białek to smakowity sposób na to, by je zużyć.
Na jaką okazję?
Nieskomplikowany przepis na babkę na białkach przyda się zawsze wtedy, gdy pojawi się ochota na coś słodkiego. Zamiast przetrząsać kuchenne półki w poszukiwaniu łakoci, postawcie na tę najlepszą białkową babkę.
Czy wiesz, że?
Istnieje wiele praktycznych sposobów na wykorzystanie nadprogramowych żółtek, które zostaną po produkcji babki. Możecie zamienić je w domowy kogel-mogel, majonez, sos holenderski albo potraktować jako podstawę kruchego ciasta.
Dla urozmaicenia:
Do babki z białek świetnie pasują różnego rodzaju bakalie, np. migdały, orzechy, suszone owoce.