Najlepsza babka z białek - przepis na 7 białkach | Przepisy.pl pixel

Babka z białek

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

200 gramów

420 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

180 gramów

150 gramów

1 sztuka

polewa:

100 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj formę na babkę – wysmaruj dokładnie masłem i obsyp mąką pszenną.

Babka z białek - Krok 1

Krok 2

Masło umieść w garnuszku razem z mlekiem. Podgrzej do momentu roztopienia masła i odstaw do wystudzenia. Białka ubij z dodatkiem soli. Gdy piana będzie sztywna, dodaj stopniowo cukier. Miksuj do momentu uzyskania lśniącej masy.

Babka z białek - Krok 2

Krok 3

Do masy dodawaj partiami (na przemian) przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przygotowane wcześniej mleko z masłem. Łącz składniki delikatnie - za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej. Na koniec dodaj do masy 2 łyżki soku z cytryny i skórkę startą z 1 cytryny. Przełóż masę do formy. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 minut (sprawdź patyczkiem czy babka jest już gotowa).

Babka z białek - Krok 3

Krok 4

Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Dodaj posiekaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej polewy. Udekoruj polewą wystudzoną babkę.

Babka z białek - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka z białekBabka z białek

Beza to nie jedyny specjał, do którego zrobienia potrzebne są białka. Delikatna, puszysta babka z białek okaże się kolejnym wyśmienitym punktem na liście Waszych popisowych słodkości. Smakuje kapitalnie na co dzień i od święta.

Dla kogo?

W kuchniach nic nie może się zmarnować. Przygotowaliście potrawę, do której potrzebne były wyłącznie jajeczne żółtka? Babka z białek to smakowity sposób na to, by je zużyć.

Na jaką okazję?

Nieskomplikowany przepis na babkę na białkach przyda się zawsze wtedy, gdy pojawi się ochota na coś słodkiego. Zamiast przetrząsać kuchenne półki w poszukiwaniu łakoci, postawcie na tę najlepszą białkową babkę.

Czy wiesz, że?

Istnieje wiele praktycznych sposobów na wykorzystanie nadprogramowych żółtek, które zostaną po produkcji babki. Możecie zamienić je w domowy kogel-mogel, majonez, sos holenderski albo potraktować jako podstawę kruchego ciasta.

Dla urozmaicenia:

Do babki z białek świetnie pasują różnego rodzaju bakalie, np. migdały, orzechy, suszone owoce.