Składniki
200 gramów
200 gramów
5 sztuk
180 gramów
80 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
20 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztop w rondlu i dodaj sok i otarta skórkę z cytryny.
Krok 2
W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i ziarnami przepołowionej wanilii, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.
Krok 3
Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.
Krok 4
Dodaj roztopione masło z cytryną i jeszcze chwile mieszaj.
Krok 5
Formę na babkę posmaruj masłem i oprósz posiekanymi migdałami.
Krok 6
Do tak przygotowanej formy wlej masę i piecz 45 min. w 170 st. C (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Dobra rada:
Jajka warto na chwile włożyć do ciepłej wody, dzięki temu zagrzeją się i lepiej nam się ubiją.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka Wielkanocna
Wielkanoc bez babki to nie święta. To tradycyjne ciasto, posypane cukrem pudrem lub obficie polane lukrem, musi znaleźć się na każdym świątecznym stole. Jeśli szukacie prostego przepisu na wielkanocną babkę – skorzystajcie z naszej podpowiedzi. Wystarczy kilka podstawowych składników, które dokładnie wymieszane, stworzą pyszne i delikatne ciasto. Pamiętajcie jedynie, aby formę do babki dobrze wysmarować masłem, co znacznie ułatwia wyjęcie upieczonego ciasta.
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela wielkanocnej tradycji.
Na jaką okazję?
Przepis na babkę wielkanocną, jak sama nazwa wskazuje, przygotujcie na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec ją także na inne okazje! Na jakie – zależy tylko od was.
Czy wiesz, że?
Babka na Wielkanoc należy do kanonu potraw, serwowanych podczas świąt. W tradycyjnej wersji obficie polewana jest białym lub różowym lukrem. Ciasto to po raz pierwszy pojawiło się na polskich stołach pod koniec XVII wieku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz udekorować wielkanocną babę różnokolorowym lukrem – wykorzystaj do tego celu warzywa. Idealnie sprawdzą się buraki, które nadają lukrowi czerwonej barwy.