Babka Wielkanocna

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

95

488 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2500 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2145 osób zapisało

Udostępnij
Babka Wielkanocna

Składniki

200 gramów

200 gramów

5 sztuk

180 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło roztop w rondlu i dodaj sok i otarta skórkę z cytryny.

Babka Wielkanocna - Krok 1

Krok 2

W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i ziarnami przepołowionej wanilii, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.

Babka Wielkanocna - Krok 2

Krok 3

Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.

Babka Wielkanocna - Krok 3

Krok 4

Dodaj roztopione masło z cytryną i jeszcze chwile mieszaj.

Babka Wielkanocna - Krok 4

Krok 5

Formę na babkę posmaruj masłem i oprósz posiekanymi migdałami.

Babka Wielkanocna - Krok 5

Krok 6

Do tak przygotowanej formy wlej masę i piecz 45 min. w 170 st. C (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Babka Wielkanocna - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jajka warto na chwile włożyć do ciepłej wody, dzięki temu zagrzeją się i lepiej nam się ubiją.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka WielkanocnaBabka Wielkanocna

Wielkanoc bez babki to nie święta. To tradycyjne ciasto, posypane cukrem pudrem lub obficie polane lukrem, musi znaleźć się na każdym świątecznym stole. Jeśli szukacie prostego przepisu na wielkanocną babkę – skorzystajcie z naszej podpowiedzi. Wystarczy kilka podstawowych składników, które dokładnie wymieszane, stworzą pyszne i delikatne ciasto. Pamiętajcie jedynie, aby formę do babki dobrze wysmarować masłem, co znacznie ułatwia wyjęcie upieczonego ciasta.

Dla kogo?

Dla każdego wielbiciela wielkanocnej tradycji.

Na jaką okazję?

Przepis na babkę wielkanocną, jak sama nazwa wskazuje, przygotujcie na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec ją także na inne okazje! Na jakie – zależy tylko od was.

Czy wiesz, że?

Babka na Wielkanoc należy do kanonu potraw, serwowanych podczas świąt. W tradycyjnej wersji obficie polewana jest białym lub różowym lukrem. Ciasto to po raz pierwszy pojawiło się na polskich stołach pod koniec XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz udekorować wielkanocną babę różnokolorowym lukrem – wykorzystaj do tego celu warzywa. Idealnie sprawdzą się buraki, które nadają lukrowi czerwonej barwy.