
Składniki
200 gramów
200 gramów
5 sztuk
180 gramów
80 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
20 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztop w rondlu i dodaj sok i otarta skórkę z cytryny.

Krok 2
W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i ziarnami przepołowionej wanilii. Ucieraj masę do momentu, aż będzie jasna, gęsta i puszysta. Dzięki temu wyjdzie najlepsza wilgotna babka cytrynowa.

Krok 3
Gdy masa na najlepszą babkę cytrynową wilgotną będzie gotowa, dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.

Krok 4
Dodaj roztopione masło z cytryną i jeszcze chwile mieszaj.

Krok 5
Formę na najlepszą wilgotną babkę cytrynową posmaruj masłem i oprósz posiekanymi migdałami.

Krok 6
Do tak przygotowanej formy wlej masę i piecz 45 minut w 170°C (do suchego patyczka). Wystudzoną wilgotną babkę wielkanocną posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.


Dobra rada:
Jajka warto na chwile włożyć do ciepłej wody, dzięki temu zagrzeją się i lepiej nam się ubiją.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka Wielkanocna
Wielkanoc bez najlepszej babki cytrynowej wilgotnej jest niepełna. To tradycyjne ciasto posypane cukrem pudrem lub obficie polane lukrem, musi znaleźć się na każdym świątecznym stole. Jeśli szukacie prostego przepisu na wielkanocną babkę cytrynową – skorzystajcie z naszych podpowiedzi. Wystarczy kilka podstawowych składników, które dokładnie wymieszane, stworzą pyszne i delikatne ciasto na najlepszą wilgotną babkę cytrynową. Pamiętajcie jedynie, aby formę do babki dobrze wysmarować masłem, co znacznie ułatwi wyjęcie upieczonego ciasta.
Dla kogo?
Najlepsza wilgotna babka cytrynowa jest ciastem dla każdego wielbiciela wielkanocnej tradycji. Przygotujcie babkę wielkanocną, aby wasi goście poczuli prawdziwy klimat Świąt Wielkanocnych.
Na jaką okazję?
Przepis na babkę wielkanocną, jak sama nazwa wskazuje, przygotujcie na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec ją także na inne okazje! Najlepsza wilgotna babka cytrynowa to doskonałe urozmaicenie popołudniowej herbaty lub poobiedniej kawy. To od was zależy, kiedy ją podacie.
Czy wiesz, że?
Babka na Wielkanoc należy do kanonu potraw, serwowanych podczas świąt. W tradycyjnej wersji najlepsza wilgotna babka wielkanocna obficie polewana jest białym lub różowym lukrem. Ciasto to po raz pierwszy pojawiło się na polskich stołach pod koniec XVII wieku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz udekorować wielkanocną babę różnokolorowym lukrem, wykorzystaj do tego celu warzywa. Idealnie sprawdzą się buraki, które nadają lukrowi czerwonej barwy.































