Ciasto bananowe z czekoladą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto bananowe z czekoladą

Autor: Bullio Adriana

ratingratingratingratingrating

5

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

160 gramów

16 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

5 sztuk

75 mililitrów

150 mililitrów

300 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić na sztywno 3 białka. Żółtka odłożyć.

Krok 2

W misce ugnieść widelcem banany. Dodać odłożone żółtka, 2 całe jajka, olej i mleko. Całość zmiksować do czasu połączenia się składników.

Krok 3

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy i 150 g drobno pokrojonej czekolady. Całość krótko zmiksować.

Krok 4

Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.

Krok 5

Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 180°C.

Krok 6

Po ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. W garnku podgrzać na małym ogniu śmietankę z połamaną na cząstki czekoladą. Całość mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą. Można posypać owocami (np. truskawkami lub malinami).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bananowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bananowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bananowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bananowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bananowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bananowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bananowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto bananowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej