
Składniki
250 gramów
160 gramów
16 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
5 sztuk
75 mililitrów
150 mililitrów
300 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ubić na sztywno 3 białka. Żółtka odłożyć.
Krok 2
W misce ugnieść widelcem banany. Dodać odłożone żółtka, 2 całe jajka, olej i mleko. Całość zmiksować do czasu połączenia się składników.
Krok 3
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy i 150 g drobno pokrojonej czekolady. Całość krótko zmiksować.
Krok 4
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
Krok 5
Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 180°C.
Krok 6
Po ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. W garnku podgrzać na małym ogniu śmietankę z połamaną na cząstki czekoladą. Całość mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą. Można posypać owocami (np. truskawkami lub malinami).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej