
Składniki
250 gramów
160 gramów
16 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
5 sztuk
75 mililitrów
150 mililitrów
300 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ubić na sztywno 3 białka. Żółtka odłożyć.
Krok 2
W misce ugnieść widelcem banany. Dodać odłożone żółtka, 2 całe jajka, olej i mleko. Całość zmiksować do czasu połączenia się składników.
Krok 3
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy i 150 g drobno pokrojonej czekolady. Całość krótko zmiksować.
Krok 4
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
Krok 5
Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 180°C.
Krok 6
Po ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. W garnku podgrzać na małym ogniu śmietankę z połamaną na cząstki czekoladą. Całość mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą. Można posypać owocami (np. truskawkami lub malinami).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej