
Składniki
250 gramów
160 gramów
16 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
5 sztuk
75 mililitrów
150 mililitrów
300 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ubić na sztywno 3 białka. Żółtka odłożyć.
Krok 2
W misce ugnieść widelcem banany. Dodać odłożone żółtka, 2 całe jajka, olej i mleko. Całość zmiksować do czasu połączenia się składników.
Krok 3
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy i 150 g drobno pokrojonej czekolady. Całość krótko zmiksować.
Krok 4
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
Krok 5
Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 180°C.
Krok 6
Po ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. W garnku podgrzać na małym ogniu śmietankę z połamaną na cząstki czekoladą. Całość mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą. Można posypać owocami (np. truskawkami lub malinami).
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej