Racuchy drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Racuchy drożdżowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

200 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 mililitrów

25 gramów

40 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj zaczyn. W misce połącz pokruszone drożdże, cukier kryształ, 2 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka (ok. 30 st. C). Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min aż zaczyn zwiększy objętość dwukrotnie.

Racuchy drożdżowe - Krok 1

Krok 2

W misie miksera umieść przesiana mąkę, pozostałe mleko, esencję, masło, żółtka jaj i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrób za pomocą haka do ciasta.

Racuchy drożdżowe - Krok 2

Krok 3

Gdy ciasto będzie gładkie przykryj je ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20-30 min.

Racuchy drożdżowe - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej 30 ml oleju i usmaż małe racuszki na małym ogniu, po 2-3 min z każdej strony. Gotowe placki posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami.

Racuchy drożdżowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz jabłka - pokrój je w drobną kostkę i dodaj do ciasta. 

2

Opinie o przepisie

  • Ilonka

    Ilonka , 20.10.2023

    Dzieci je uwielbiają. Często robię na weekendowe śniadanie. Do ciasta dodaję jeszcze kawałki jabłek. Podaję posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wyderka

    wyderka , 10.08.2022

    Troszeczkę za mało mleka. Trzeba mieć podgrzane troszeczkę więcej i dodawać sobie przy wyrabianiu ciasta. Racuchy wychodzą bardzo smaczne. Ciasto fajnie wyrasta. Ja dodałam jeszcze jedno jabłko. Nie są słodkie. Jak dla mnie super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Racuchy drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Racuchy drożdżoweRacuchy drożdżowe

Szukacie receptury na smaczne i proste do przygotowania danie? Koniecznie spróbujcie naszej receptury, która pozwoli Wam przyrządzić najlepsze racuchy drożdżowe. Jesteśmy pewni, że lepszego przepisu jeszcze nie poznaliście! Co charakteryzuje nasze racuchy drożdżowe? Przepis sprawia, że są pyszne, cieplutkie i wyjątkowo puszyste! Doskonale sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia, ale nie tylko! Możecie podawać je na obiad, kolację, a nawet śniadanie!  Według naszej receptury przyrządzicie porcje racuchów drożdżowych dla 4 osób, jednak przygotujcie się na to, że mogą szybko zniknąć z talerza. Domyślacie się, kto najbardziej lubi racuchy? Oczywiście, że najmłodsi! Szybkie racuchy drożdżowe doskonale sprawdzą się jako podwieczorek dla dzieci. Nie zapomnijcie o kolorowych ozdobach! Posypcie puszyste racuchy drożdżowe cukrem pudrem i dodajcie świeże owoce, my w szczególności polecamy Wam maliny i borówki. Jeżeli wolicie dżemy i słodkie kremy, to one również doskonale się sprawdzą. Wybierzcie swoje ulubione produkty i dodajcie je do racuchów drożdżowych z jabłkami. Jaki jest plus tego dania? Przyrządzicie je szybko, prosto i w dużych ilościach! Mamy dla Was poradę, która pozwoli urozmaicić smak racuchów drożdżowych. Możecie dodać do środka pokrojone w kostkę jabłka! To niezastąpiony duet, który zasmakuje każdemu. Zdecydowaliście się na przygotowanie racuchów drożdżowych z przepisu? Koniecznie dajcie nam o tym znać! Zostawcie komentarz i podzielcie się swoją opinią. Życzymy Wam udanego gotowania i smacznego!