Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
3 sztuki
200 gramów
4 sztuki
0.5 pęczka
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz czosnek posiekaj. Grzyby oczyść i przekrój na pół. Wszystko podsmaż na oleju w szerokim rondlu.
Krok 2
Dodaj kaszę gryczaną i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie wlej 400 ml wody i dodaj Fix Knorr. Wymieszaj i gotuj ok 15 minut.
Krok 3
Szpinak oraz natkę pietruszki umyj, osusz i lekko posiekaj. Dodaj do kaszotto. Wymiesza i zrób cztery wgłębienia. Wbij do nich jajka.
Krok 4
Gotuj jeszcze powoli aż jajka się zetną. Posyp orzechami i podawaj.
Dobra rada:
Dodaj do dania świeżo tarty parmezan.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza z grzybami i orzechami
Jako kucharze nie pozwólcie sobie w kaszę dmuchać. Nawet jeśli dopiero niedawno zaczęliście naukę gotowania, nic nie stoi na przeszkodzie, by podać bliskim efektowne i smaczne danie. Kasza z grzybami i orzechami to potrawa pełna szlachetnych dodatków, a jednocześnie niezbyt pracochłonna. Gotowi, by zrobić ją krok po kroku?
Dla kogo?
Smaczne posiłki nie oznaczają wielu godzin spędzonych w kuchni. Przekonajcie się, że proste dania mogą być naprawdę spektakularne.
Na jaką okazję?
Spodziewacie się pierwszej wizyty rodziców w nowym mieszkaniu albo akademiku? Kasza z grzybami i orzechami da jasno do zrozumienia, że znakomicie sobie radzicie na własnym garnuszku.
Czy wiesz, że?
Wszystko wskazuje na to, że orzechy włoskie były pierwszym jedzeniem pochodzącym z drzew, z którego korzystała ludzkość. Źródła historyczne donoszą, że znalazły się w menu już 10 tysięcy lat temu.
Dla urozmaicenia:
Jako chrupiący akcent w potrawach, oprócz orzechów włoskich, dobrze sprawdzają się migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, nerkowce.