Poke, czyli miska pełna kaszy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Poke, czyli miska pełna kaszy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

250 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową oraz kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź kaszę i połóż razem w dużej misce.

Krok 2

Czerwoną cebulę pokrój na półplasterki, czosnek i pietruszkę posiekaj i wraz z musztardą dodaj do kasz. Całość lekko wymieszaj.

Krok 3

Kapustę pokrój w paski i wymieszaj z majonezem, chrzanem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

W dużej misce ułóż kaszę i połóż surówkę z kapusty. Orzechy posiekaj i posyp danie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania doskonale pasuje również świeży szpinak, jarmuż, rukiew wodna, smażony korzeń pietruszki, a także inne kasze lub fasola.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczone bataty
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Poke, czyli miska pełna kaszyPoke, czyli miska pełna kaszy

Poke bowle jakiś czas temu przebojem wkradły się do gastronomicznego świata. Te, pochodzące z Hawajów, kolorowe miski pełne sałatkowych dodatków, mogą występować pod naprawdę wieloma postaciami. Dziś przedstawiamy pomysł na poke’a, w której główne skrzypce gra kasza!

Dla kogo?

Miska pełna kaszy będzie idealną propozycją dla wszystkich wegan i wegetarian, ale nie tylko! W tej potrawie mogą rozsmakować się także Ci, którzy na co dzień nie stronią od produktów pochodzenia zwierzęcego. Dla każdego coś dobrego!

Na jaką okazję?

Danie bez problemu zapakujesz do pojemnika i weźmiesz ze sobą, gdzie tylko zechcesz! Miska pełna kaszy i warzyw nie potrzebuje podgrzewania, więc możesz postawić na nią, wybierając się, chociażby na piknik.

Czy wiesz, że?

Z punktu widzenia botaniki, quinoa nie jest zbożem, lecz bliską krewną szpinaku, buraka i boćwiny. Jest ona rośliną bardzo wytrzymałą, zdolną przetrwać mrozy, susze czy porywy silnego wiatru. Co ciekawe, istnieje aż ponad 3000 odmian komosy ryżowej.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania takiej potrawy możesz użyć dowolnych dodatków – wykorzystaj te, które masz już w swojej lodówce.