
Składniki
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
2 łyżki
250 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową oraz kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź kaszę i połóż razem w dużej misce.
Krok 2
Czerwoną cebulę pokrój na półplasterki, czosnek i pietruszkę posiekaj i wraz z musztardą dodaj do kasz. Całość lekko wymieszaj.
Krok 3
Kapustę pokrój w paski i wymieszaj z majonezem, chrzanem i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 4
W dużej misce ułóż kaszę i połóż surówkę z kapusty. Orzechy posiekaj i posyp danie.

Dobra rada:
Do tego dania doskonale pasuje również świeży szpinak, jarmuż, rukiew wodna, smażony korzeń pietruszki, a także inne kasze lub fasola.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Poke, czyli miska pełna kaszy
Poke bowle jakiś czas temu przebojem wkradły się do gastronomicznego świata. Te, pochodzące z Hawajów, kolorowe miski pełne sałatkowych dodatków, mogą występować pod naprawdę wieloma postaciami. Dziś przedstawiamy pomysł na poke’a, w której główne skrzypce gra kasza!
Dla kogo?
Miska pełna kaszy będzie idealną propozycją dla wszystkich wegan i wegetarian, ale nie tylko! W tej potrawie mogą rozsmakować się także Ci, którzy na co dzień nie stronią od produktów pochodzenia zwierzęcego. Dla każdego coś dobrego!
Na jaką okazję?
Danie bez problemu zapakujesz do pojemnika i weźmiesz ze sobą, gdzie tylko zechcesz! Miska pełna kaszy i warzyw nie potrzebuje podgrzewania, więc możesz postawić na nią, wybierając się, chociażby na piknik.
Czy wiesz, że?
Z punktu widzenia botaniki, quinoa nie jest zbożem, lecz bliską krewną szpinaku, buraka i boćwiny. Jest ona rośliną bardzo wytrzymałą, zdolną przetrwać mrozy, susze czy porywy silnego wiatru. Co ciekawe, istnieje aż ponad 3000 odmian komosy ryżowej.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania takiej potrawy możesz użyć dowolnych dodatków – wykorzystaj te, które masz już w swojej lodówce.