Poke, czyli miska pełna kaszy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Poke, czyli miska pełna kaszy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

250 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową oraz kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź kaszę i połóż razem w dużej misce.

Krok 2

Czerwoną cebulę pokrój na półplasterki, czosnek i pietruszkę posiekaj i wraz z musztardą dodaj do kasz. Całość lekko wymieszaj.

Krok 3

Kapustę pokrój w paski i wymieszaj z majonezem, chrzanem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

W dużej misce ułóż kaszę i połóż surówkę z kapusty. Orzechy posiekaj i posyp danie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania doskonale pasuje również świeży szpinak, jarmuż, rukiew wodna, smażony korzeń pietruszki, a także inne kasze lub fasola.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Poke, czyli miska pełna kaszy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka gyros inaczej
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Poke, czyli miska pełna kaszyPoke, czyli miska pełna kaszy

Poke bowle jakiś czas temu przebojem wkradły się do gastronomicznego świata. Te, pochodzące z Hawajów, kolorowe miski pełne sałatkowych dodatków, mogą występować pod naprawdę wieloma postaciami. Dziś przedstawiamy pomysł na poke’a, w której główne skrzypce gra kasza!

Dla kogo?

Miska pełna kaszy będzie idealną propozycją dla wszystkich wegan i wegetarian, ale nie tylko! W tej potrawie mogą rozsmakować się także Ci, którzy na co dzień nie stronią od produktów pochodzenia zwierzęcego. Dla każdego coś dobrego!

Na jaką okazję?

Danie bez problemu zapakujesz do pojemnika i weźmiesz ze sobą, gdzie tylko zechcesz! Miska pełna kaszy i warzyw nie potrzebuje podgrzewania, więc możesz postawić na nią, wybierając się, chociażby na piknik.

Czy wiesz, że?

Z punktu widzenia botaniki, quinoa nie jest zbożem, lecz bliską krewną szpinaku, buraka i boćwiny. Jest ona rośliną bardzo wytrzymałą, zdolną przetrwać mrozy, susze czy porywy silnego wiatru. Co ciekawe, istnieje aż ponad 3000 odmian komosy ryżowej.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania takiej potrawy możesz użyć dowolnych dodatków – wykorzystaj te, które masz już w swojej lodówce.