
Składniki
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
2 łyżki
250 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową oraz kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź kaszę i połóż razem w dużej misce.
Krok 2
Czerwoną cebulę pokrój na półplasterki, czosnek i pietruszkę posiekaj i wraz z musztardą dodaj do kasz. Całość lekko wymieszaj.
Krok 3
Kapustę pokrój w paski i wymieszaj z majonezem, chrzanem i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 4
W dużej misce ułóż kaszę i połóż surówkę z kapusty. Orzechy posiekaj i posyp danie.
Dobra rada:
Do tego dania doskonale pasuje również świeży szpinak, jarmuż, rukiew wodna, smażony korzeń pietruszki, a także inne kasze lub fasola.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Poke, czyli miska pełna kaszy
Poke bowle jakiś czas temu przebojem wkradły się do gastronomicznego świata. Te, pochodzące z Hawajów, kolorowe miski pełne sałatkowych dodatków, mogą występować pod naprawdę wieloma postaciami. Dziś przedstawiamy pomysł na poke’a, w której główne skrzypce gra kasza!
Dla kogo?
Miska pełna kaszy będzie idealną propozycją dla wszystkich wegan i wegetarian, ale nie tylko! W tej potrawie mogą rozsmakować się także Ci, którzy na co dzień nie stronią od produktów pochodzenia zwierzęcego. Dla każdego coś dobrego!
Na jaką okazję?
Danie bez problemu zapakujesz do pojemnika i weźmiesz ze sobą, gdzie tylko zechcesz! Miska pełna kaszy i warzyw nie potrzebuje podgrzewania, więc możesz postawić na nią, wybierając się, chociażby na piknik.
Czy wiesz, że?
Z punktu widzenia botaniki, quinoa nie jest zbożem, lecz bliską krewną szpinaku, buraka i boćwiny. Jest ona rośliną bardzo wytrzymałą, zdolną przetrwać mrozy, susze czy porywy silnego wiatru. Co ciekawe, istnieje aż ponad 3000 odmian komosy ryżowej.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania takiej potrawy możesz użyć dowolnych dodatków – wykorzystaj te, które masz już w swojej lodówce.