Babeczki z kaszą gryczaną i pieczarkami
łatwe
531 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 opakowanie
50 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki w plastry, czosnek posiekaj, a ser zetrzyj na tarce.

Krok 2
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Dodaj kaszę, Fix Knorr i całość zalej około 400 ml wody, a także śmietaną. Wszystko razem dobrze wymieszaj i gotuj powoli, cały czas mieszając, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie większość płynu. Farsz wystudź i dodaj drobno pokrojony szczypior.

Krok 3
Połącz masło, mąkę oraz ser w misce i szybko zagnieć ciasto (możesz je delikatnie posoli). Ciasto będzie dość luźne, zawiń je spłaszczone w folię spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wykrój małe okrągłe placki i wyłóż nimi foremki.

Krok 4
W środku umieść farsz z kaszy i posyp startym serem. Babeczki włóż do nagrzanego do 190°C piekarniku na co najmniej 20 minut.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać upieczonego wcześniej buraka pokrojonego w kostkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babeczki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Przygotowywanie babeczek to jedna z prostszych czynności kulinarnych. Ich smakiem zachwycają się zarówno mali, jak i dorośli. Zazwyczaj kojarzone z tym, co słodkie, zdobią półki ulubionych cukierni. Mało kto zdaje sobie sprawę, że babeczki równie dobrze smakują i prezentują się w zupełnie innym wydaniu – na słono. Z wykorzystaniem warzyw czy kasz można stworzyć znakomite, wytrawne zagryzki. Czas na babeczki z kaszą gryczaną i pieczarkami! Ten przepis to strzał w dziesiątkę!
Dla kogo?
Dla wszystkich wielbicieli przekąsek! Gryczaffinki to coś dla Ciebie! Twoje podniebienie będzie w siódmym niebie.
Na jaką okazję?
Szukasz pomysłu na małe co nieco w pracy? Masz 10 minut między zajęciami na szybki posiłek? Sięgnij po przepis na babeczki z kaszy gryczanej i pieczarkami!
Czy wiesz, że?
Kasza gryczana to źródło białka. A czy Ty włączyłeś już ten produkt do swojego jadłospisu?
Dla urozmaicenia:
Do farszu z pieczarek możesz dodać upieczonego wcześniej buraka pokrojonego w kostkę.