Babeczki z kaszą gryczaną i pieczarkami
łatwe
531 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 opakowanie
50 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki w plastry, czosnek posiekaj, a ser zetrzyj na tarce.

Krok 2
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Dodaj kaszę, Fix Knorr i całość zalej około 400 ml wody, a także śmietaną. Wszystko razem dobrze wymieszaj i gotuj powoli, cały czas mieszając, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie większość płynu. Farsz wystudź i dodaj drobno pokrojony szczypior.

Krok 3
Połącz masło, mąkę oraz ser w misce i szybko zagnieć ciasto (możesz je delikatnie posoli). Ciasto będzie dość luźne, zawiń je spłaszczone w folię spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wykrój małe okrągłe placki i wyłóż nimi foremki.

Krok 4
W środku umieść farsz z kaszy i posyp startym serem. Babeczki włóż do nagrzanego do 190°C piekarniku na co najmniej 20 minut.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać upieczonego wcześniej buraka pokrojonego w kostkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babeczki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Przygotowywanie babeczek to jedna z prostszych czynności kulinarnych. Ich smakiem zachwycają się zarówno mali, jak i dorośli. Zazwyczaj kojarzone z tym, co słodkie, zdobią półki ulubionych cukierni. Mało kto zdaje sobie sprawę, że babeczki równie dobrze smakują i prezentują się w zupełnie innym wydaniu – na słono. Z wykorzystaniem warzyw czy kasz można stworzyć znakomite, wytrawne zagryzki. Czas na babeczki z kaszą gryczaną i pieczarkami! Ten przepis to strzał w dziesiątkę!
Dla kogo?
Dla wszystkich wielbicieli przekąsek! Gryczaffinki to coś dla Ciebie! Twoje podniebienie będzie w siódmym niebie.
Na jaką okazję?
Szukasz pomysłu na małe co nieco w pracy? Masz 10 minut między zajęciami na szybki posiłek? Sięgnij po przepis na babeczki z kaszy gryczanej i pieczarkami!
Czy wiesz, że?
Kasza gryczana to źródło białka. A czy Ty włączyłeś już ten produkt do swojego jadłospisu?
Dla urozmaicenia:
Do farszu z pieczarek możesz dodać upieczonego wcześniej buraka pokrojonego w kostkę.