Sałatka z kaszą orkiszową i gryczaną z oliwkami
łatwe
111 osób zapisało

Składniki
100 gramów
50 gramów
50 gramów
30 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
50 gramów
25 gramów
1 sztuka
1 sztuka
20 mililitrów
30 gramów
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę, ziarna orkiszu oraz kaszę gryczaną ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawę Knorr i smaż pół minuty. Przełóż całość do miseczki.
Krok 3
Dodaj oliwę z suszonych pomidorów, sok z cytryny i sos sałatkowy Knorr. Wymieszaj.
Krok 4
Suszone pomidory pokrój w paski. Kapary odcedź. Kilka oliwek pokrój na plasterki, a resztę pozostaw w całości.
Krok 5
Ugotowane kasze wymieszaj w dużej misce z sosem, groszkiem, kaparami, oliwkami, suszonymi pomidorami i porwanymi listkami bazylii. Lekko wymieszaj i podawaj.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą orkiszową i gryczaną z oliwkami
Brakuje Ci czasu na przygotowanie posiłku do pracy? Przygotuj wieczorem kolację, a to, co zostanie, zabierz ze sobą kolejnego dnia. Przepisem, który Ci w tym pomoże, jest sałatka z kaszą orkiszową i gryczaną z oliwkami.
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które chcą skończyć z podjadaniem niskowartościowych smakołyków. Postaw na pyszne i sprawdzone rozwiązania!
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Sałatka z kaszą orkiszową i gryczaną z oliwkami Cię nie zawiedzie.
Czy wiesz, że?
Oliwki najczęściej kojarzone są z Grecją, gdzie można spotkać ich pod dostatkiem. Dla Greków jest to symbol długowieczności, pokoju i zgody.
Dla urozmaicenia:
Zamiast soczewicy do sałatki z kaszą orkiszową i gryczaną z oliwkami możesz dodać także ciecierzycę. Wybór należy do Ciebie!


































