Sałatka z kaszą orkiszową i gryczaną z oliwkami
łatwe
109 osób zapisało

Składniki
100 gramów
50 gramów
50 gramów
30 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
50 gramów
25 gramów
1 sztuka
1 sztuka
20 mililitrów
30 gramów
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę, ziarna orkiszu oraz kaszę gryczaną ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawę Knorr i smaż pół minuty. Przełóż całość do miseczki.
Krok 3
Dodaj oliwę z suszonych pomidorów, sok z cytryny i sos sałatkowy Knorr. Wymieszaj.
Krok 4
Suszone pomidory pokrój w paski. Kapary odcedź. Kilka oliwek pokrój na plasterki, a resztę pozostaw w całości.
Krok 5
Ugotowane kasze wymieszaj w dużej misce z sosem, groszkiem, kaparami, oliwkami, suszonymi pomidorami i porwanymi listkami bazylii. Lekko wymieszaj i podawaj.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą orkiszową i gryczaną z oliwkami
Brakuje Ci czasu na przygotowanie posiłku do pracy? Przygotuj wieczorem kolację, a to, co zostanie, zabierz ze sobą kolejnego dnia. Przepisem, który Ci w tym pomoże, jest sałatka z kaszą orkiszową i gryczaną z oliwkami.
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które chcą skończyć z podjadaniem niskowartościowych smakołyków. Postaw na pyszne i sprawdzone rozwiązania!
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Sałatka z kaszą orkiszową i gryczaną z oliwkami Cię nie zawiedzie.
Czy wiesz, że?
Oliwki najczęściej kojarzone są z Grecją, gdzie można spotkać ich pod dostatkiem. Dla Greków jest to symbol długowieczności, pokoju i zgody.
Dla urozmaicenia:
Zamiast soczewicy do sałatki z kaszą orkiszową i gryczaną z oliwkami możesz dodać także ciecierzycę. Wybór należy do Ciebie!