A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

heart
1083 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

747 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

3 szklanki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i paprykę pokrój w paski. Następnie oprószą ostrą papryką i podsmaż na patelni.

A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z wodą według wskazówek na opakowaniu i dodaj trzy łyżki śmietany.

A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Wlej sos do mięsa z papryką i całość duś ok. 15 minut na małym ogniu.

A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - Krok 3

Krok 4

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż krótko na oleju.

A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj kaszę gryczaną, liść laurowy oraz majeranek. Całość smaż kilka minut.

A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - Krok 5

Krok 6

Teraz wlej bulion, dodaj musztardę i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie zakryj garnek i odstaw na najmniejszym ogniu na 8 minut. Stroganoffa podawaj z pachnącą kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym.

A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Biszkopt

    Biszkopt , 21.10.2024

    Na liście składników jest "śmietana" - a w przepisie "Śmietanka" - to co w końcu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marlena Maniek Stefaniuk

    Marlena Maniek Stefaniuk , 29.01.2017

    pyszne! ja dodalam jeszcze pieczarki, palce lizać ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz IWIŃSKI

    Dariusz IWIŃSKI , 30.03.2015

    W składnikach brak wpisanej ilości potrzebnego czosnku. W procedurze przygotowania potrawy jest: drobno pokoroją cebulę i posiekany czosnek podsmażyć>

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiemA la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem

Boeuff Stroganoff (zwany również po prostu Strogonowem) to danie podawane często w czasie wszelkich rodzinnych uroczystości i wesel, przypominające nieco gulasz, lub zupę gulaszową. Mięso do tej potrawy musi być pokrojone w podłużne paski. Najpierw smaży się je na patelni, by potem dusić w sosie z warzywami. Stroganoff może być podawany z różnymi dodatkami, ale najczęściej jada się go z chlebem. W naszej wersji proponujemy polać nim kaszę, dzięki czemu staje się typowym daniem obiadowym. Kasza gryczana charakteryzuje się mocnym smakiem i aromatem. W sklepach dostępne są jej dwie odmiany: palona i niepalona. Ta pierwsza jest jeszcze intensywniejsza. Sekretnym składnikiem dania, który nadaje mu niepowtarzalny smak, jest majeranek. Dodatkowo danie możesz wzbogacić o soczysty ogórek kiszony, najlepiej z domowej spiżarni.