Szybki strogonow z polędwicy wieprzowej - przepis | Przepisy.pl pixel

Szybki Stroganoff

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

265

heart
2167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3850 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6607 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

2 łyżki

5 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

300 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie paseczki. Dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby się zamarynowało. Pieczarki pokrój na cząstki.

Szybki Stroganoff - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej dobrze olej i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki.

Szybki Stroganoff - Krok 2

Krok 3

Dodaj oprószone mąką mięso. Całość smaż, mieszając.

Szybki Stroganoff - Krok 3

Krok 4

Wlej 300 ml wody i dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr. Duś wszystko, aż potrawa lekko zgęstnieje.

Szybki Stroganoff - Krok 4

Krok 5

Na końcu dodaj pokrojonego w paski ogórka. Taki Stroganoff doskonale smakuje również następnego dnia. Najlepiej podawać go z pieczywem.

Szybki Stroganoff - Krok 5
8

Opinie o przepisie

  • Iwona

    Iwona , 03.01.2025

    Podałam z kopytkami. Smakowało!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • andrew

    andrew , 26.12.2024

    a ja podalem z kluseczkami lyzka kladzione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • czytelnik

    czytelnik , 17.12.2023

    Lepiej ogórki kiszone a nie kwaszone .

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krzysztof  Szafrański

    Krzysztof Szafrański , 17.01.2021

    właśnie zrobiła moja pancia super wyszedł . dodała kaszę gryczaną pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta  Kolasińska

    Edyta Kolasińska , 13.01.2021

    strogonow

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • danuta miniszewska

    danuta miniszewska , 25.10.2016

    Smacznie ,szybkio i tanio POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki StroganoffSzybki Stroganoff

Chcesz przygotować szybki Strogonow czy może szybki Stroganoff? Pisownie mogą się różnić, lecz najważniejsza rzecz pozostaje niezmienna. Chodzi o pyszne danie jednogarnkowe, w którym nie brakuje soczystego mięsa, kwaskowych ogórków, wyrazistej musztardy i mięsistych pieczarek. Wszystko zanurzone jest w aksamitnym sosie, który sprawia, że tej potrawie nie można się oprzeć. Sprawdź, jak ją przyrządzić od podstaw i posmakuj domowego dania Stroganoff!

Dla kogo?

Danie przypadnie do gustu osobom, które lubią mieć na jednym talerzu wiele smacznych składników. Tworzą one razem spójną i wyjątkowo udaną kompozycję. Lubisz gotować, ale nie przepadasz za porządkami? Szybki Strogonow z polędwicy wieprzowej to król dań jednogarnkowych, więc do umycia będzie naprawdę niewiele naczyń.

Na jaką okazję?

Nie przesadzamy, nazywając tę potrawę szybkim Strogonowem. Przepis jasno wskazuje na to, że na przygotowanie potrzebujesz zaledwie trzech kwadransów. To naprawdę niewiele, gdy w perspektywie masz posiłek składający się z rozpływającego się w ustach mięsa, a porcja z naszej receptury na Stroganoff przewidziana jest na cztery osoby lub cztery obiady dla jednej!

Czy wiesz, że?

Tradycyjna wersja tego dania zakłada użycie wołowiny, a dokładniej rzecz ujmując – polędwicy wołowej. To fakt, że smakuje wybornie, ale ten rodzaj mięsa wymaga dłuższej obróbki. Strogonow z polędwicy wieprzowej będzie równie smaczny i znacznie szybszy w przygotowaniu.

Dla urozmaicenia:

Tylko od ciebie zależy to, z czym podasz Strogonowa. Wystarczy pajda świeżego pieczywa. Możesz jednak serwować go w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub gryczanej. To również pyszne połączenie! Przygotuj Strogonow z polędwicy wieprzowej i wzbogać go ulubionymi dodatkami.