
Składniki
400 gramów
300 gramów
2 łyżki
5 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
300 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie paseczki. Dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby się zamarynowało. Pieczarki pokrój na cząstki.

Krok 2
Na patelni rozgrzej dobrze olej i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki.

Krok 3
Dodaj oprószone mąką mięso. Całość smaż, mieszając.

Krok 4
Wlej 300 ml wody i dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr. Duś wszystko, aż potrawa lekko zgęstnieje.

Krok 5
Na końcu dodaj pokrojonego w paski ogórka. Taki Stroganoff doskonale smakuje również następnego dnia. Najlepiej podawać go z pieczywem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybki Stroganoff
Chcesz przygotować szybki Strogonow czy może szybki Stroganoff? Pisownie mogą się różnić, lecz najważniejsza rzecz pozostaje niezmienna. Chodzi o pyszne danie jednogarnkowe, w którym nie brakuje soczystego mięsa, kwaskowych ogórków, wyrazistej musztardy i mięsistych pieczarek. Wszystko zanurzone jest w aksamitnym sosie, który sprawia, że tej potrawie nie można się oprzeć. Sprawdź, jak ją przyrządzić od podstaw i posmakuj domowego dania Stroganoff!
Dla kogo?
Danie przypadnie do gustu osobom, które lubią mieć na jednym talerzu wiele smacznych składników. Tworzą one razem spójną i wyjątkowo udaną kompozycję. Lubisz gotować, ale nie przepadasz za porządkami? Szybki Strogonow z polędwicy wieprzowej to król dań jednogarnkowych, więc do umycia będzie naprawdę niewiele naczyń.
Na jaką okazję?
Nie przesadzamy, nazywając tę potrawę szybkim Strogonowem. Przepis jasno wskazuje na to, że na przygotowanie potrzebujesz zaledwie trzech kwadransów. To naprawdę niewiele, gdy w perspektywie masz posiłek składający się z rozpływającego się w ustach mięsa, a porcja z naszej receptury na Stroganoff przewidziana jest na cztery osoby lub cztery obiady dla jednej!
Czy wiesz, że?
Tradycyjna wersja tego dania zakłada użycie wołowiny, a dokładniej rzecz ujmując – polędwicy wołowej. To fakt, że smakuje wybornie, ale ten rodzaj mięsa wymaga dłuższej obróbki. Strogonow z polędwicy wieprzowej będzie równie smaczny i znacznie szybszy w przygotowaniu.
Dla urozmaicenia:
Tylko od ciebie zależy to, z czym podasz Strogonowa. Wystarczy pajda świeżego pieczywa. Możesz jednak serwować go w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub gryczanej. To również pyszne połączenie! Przygotuj Strogonow z polędwicy wieprzowej i wzbogać go ulubionymi dodatkami.