
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
300 gramów
2 sztuki
1 łyżka
50 gramów
300 mililitrów
2 łyżki
200 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paseczki o grubości 0,5 cm i długości 3 cm. Oprósz je przyprawami, pieprzem i przyprawą Knorr, a następnie mąką.

Krok 2
Mięso obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojoną w paseczki cebulę i grzyby pokrojone w ćwiartki. Całość smaż, co chwilę mieszając, aż zupełnie odparuje sok z grzybów. Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, kostkę Rosołu z kury Knorr, przyprawy, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalej 300 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj wtedy śmietanę. Stroganoffa podawaj z ryżem, posypanego startym ogórkiem kiszonym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
A la Stroganoff z indyka
Co prawda strogonow z indyka może brzmieć nieco szokująco, lecz zamiana polędwicy wołowej na delikatne mięso drobiowe jest doskonałym pomysłem. Docenisz go przede wszystkim wtedy, gdy nie masz czasu na powolne duszenie wołowego mięsa. Tym pysznym, wieloskładnikowym daniem będziesz mógł zajadać się już pół godziny po wejściu do kuchni i rozpoczęciu prac nad posiłkiem. Strogonow z indyka – przepis stanie się twoim asem z rękawa!
Dla kogo?
Uwielbiasz mięso drobiowe, ale w ostatnim czasie brakuje ci pomysłów na jego apetyczne podanie? Masz wrażenie, że każda potrawa smakuje tak samo? Nie załamuj rąk, zamiast tego wypróbuj przepis a strogonowa z indyka.
Na jaką okazję?
Dania jednogarnkowe to wybawienie w chwilach, gdy nie ma czasu na gotowanie lub przy twoim stole w jednym momencie zasiada wiele wygłodniałych osób. Z tego względu strogonow z indyka z pieczarkami warto przygotować wcześniej, a potem tylko podgrzać i podawać w czasie imprezy. Po tak wyśmienitym gorącym posiłku zabawa potrwa do białego rana.
Czy wiesz, że?
Indyk à la strogonow to danie inspirowane słynną recepturą z wołowiną, która jest połączeniem inwencji szefów kuchni z Francji oraz Rosji.
Dla urozmaicenia:
Przepis na strogonow z indyka serwuj z kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi albo kopytkami.