A la Stroganoff z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

A la Stroganoff z indyka

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

73

457 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

300 gramów

2 sztuki

1 łyżka

50 gramów

300 mililitrów

2 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paseczki o grubości 0,5 cm i długości 3 cm. Oprósz je przyprawami, pieprzem i przyprawą Knorr, a następnie mąką.

 A la Stroganoff z indyka - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojoną w paseczki cebulę i grzyby pokrojone w ćwiartki. Całość smaż, co chwilę mieszając, aż zupełnie odparuje sok z grzybów. Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, kostkę Rosołu z kury Knorr, przyprawy, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalej 300 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj wtedy śmietanę. Stroganoffa podawaj z ryżem, posypanego startym ogórkiem kiszonym.

 A la Stroganoff z indyka - Krok 2
4

Opinie o przepisie

  • Sylwia

    Sylwia , 20.08.2022

    świetny przepis, pyszne danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Staszewski

    Bartek Staszewski , 10.10.2016

    Rewelacyjny smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Jary

    Marek Jary , 05.10.2016

    stroganoff z indyka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kochanski

    Andrzej Kochanski , 10.01.2016

    Oj smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  A la Stroganoff z indyka A la Stroganoff z indyka

Co prawda strogonow z indyka może brzmieć nieco szokująco, lecz zamiana polędwicy wołowej na delikatne mięso drobiowe jest doskonałym pomysłem. Docenisz go przede wszystkim wtedy, gdy nie masz czasu na powolne duszenie wołowego mięsa. Tym pysznym, wieloskładnikowym daniem będziesz mógł zajadać się już pół godziny po wejściu do kuchni i rozpoczęciu prac nad posiłkiem. Strogonow z indyka – przepis stanie się twoim asem z rękawa!

Dla kogo?

Uwielbiasz mięso drobiowe, ale w ostatnim czasie brakuje ci pomysłów na jego apetyczne podanie? Masz wrażenie, że każda potrawa smakuje tak samo? Nie załamuj rąk, zamiast tego wypróbuj przepis a strogonowa z indyka.

Na jaką okazję?

Dania jednogarnkowe to wybawienie w chwilach, gdy nie ma czasu na gotowanie lub przy twoim stole w jednym momencie zasiada wiele wygłodniałych osób. Z tego względu strogonow z indyka z pieczarkami warto przygotować wcześniej, a potem tylko podgrzać i podawać w czasie imprezy. Po tak wyśmienitym gorącym posiłku zabawa potrwa do białego rana.

Czy wiesz, że?

Indyk à la strogonow to danie inspirowane słynną recepturą z wołowiną, która jest połączeniem inwencji szefów kuchni z Francji oraz Rosji.

Dla urozmaicenia:

Przepis na strogonow z indyka serwuj z kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi albo kopytkami.