Strogonow z indyka – przepis z papryką | Przepisy.pl pixel

A la Stroganoff z indyka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

78

heart
482 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1360 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1852 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

300 gramów

2 sztuki

1 łyżka

50 gramów

300 mililitrów

2 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paseczki o grubości 0,5 cm i długości 3 cm. Oprósz je przyprawami, pieprzem i przyprawą Knorr, a następnie mąką.

 A la Stroganoff z indyka - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojoną w paseczki cebulę i grzyby pokrojone w ćwiartki. Całość smaż, co chwilę mieszając, aż zupełnie odparuje sok z grzybów. Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, kostkę Rosołu z kury Knorr, przyprawy, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalej 300 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj wtedy śmietanę. Stroganoffa podawaj z ryżem, posypanego startym ogórkiem kiszonym.

 A la Stroganoff z indyka - Krok 2
4

Opinie o przepisie

  • Sylwia

    Sylwia , 20.08.2022

    świetny przepis, pyszne danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Staszewski

    Bartek Staszewski , 10.10.2016

    Rewelacyjny smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Jary

    Marek Jary , 05.10.2016

    stroganoff z indyka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kochanski

    Andrzej Kochanski , 10.01.2016

    Oj smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  A la Stroganoff z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  A la Stroganoff z indyka A la Stroganoff z indyka

Co prawda strogonow z indyka może brzmieć nieco szokująco, lecz zamiana polędwicy wołowej na delikatne mięso drobiowe jest doskonałym pomysłem. Docenisz go przede wszystkim wtedy, gdy nie masz czasu na powolne duszenie wołowego mięsa. Tym pysznym, wieloskładnikowym daniem będziesz mógł zajadać się już pół godziny po wejściu do kuchni i rozpoczęciu prac nad posiłkiem. Strogonow z indyka – przepis stanie się twoim asem z rękawa!

Dla kogo?

Uwielbiasz mięso drobiowe, ale w ostatnim czasie brakuje ci pomysłów na jego apetyczne podanie? Masz wrażenie, że każda potrawa smakuje tak samo? Nie załamuj rąk, zamiast tego wypróbuj przepis a strogonowa z indyka.

Na jaką okazję?

Dania jednogarnkowe to wybawienie w chwilach, gdy nie ma czasu na gotowanie lub przy twoim stole w jednym momencie zasiada wiele wygłodniałych osób. Z tego względu strogonow z indyka z pieczarkami warto przygotować wcześniej, a potem tylko podgrzać i podawać w czasie imprezy. Po tak wyśmienitym gorącym posiłku zabawa potrwa do białego rana.

Czy wiesz, że?

Indyk à la strogonow to danie inspirowane słynną recepturą z wołowiną, która jest połączeniem inwencji szefów kuchni z Francji oraz Rosji.

Dla urozmaicenia:

Przepis na strogonow z indyka serwuj z kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi albo kopytkami.