Chcecie dowiedzieć się, czy można mrozić paprykę i w jaki sposób to robić? Dobrze trafiliście! Zdradzamy najlepsze metody na przechowywanie papryki. Czerwona, żółta, chili, wszyscy ją uwielbiamy, dlatego warto dowiedzieć się, co zrobić, żeby pozostała świeża jak najdłużej. Jesteście ciekawi? Zapraszamy!

Czy paprykę można mrozić?

Na początku musimy odpowiedzieć na to nurtujące pytanie: czy paprykę można mrozić? Powstało na ten temat wiele mitów, które nie są prawdziwe. Paprykę, tak jak wiele innych warzyw, można zamrozić. To świetny sposób dla osób, które wiedzą, że nie wykorzystają jej w całości. Papryka jest również sezonowym warzywem, dlatego warto mieć ją pod ręką przez cały rok.

Podpowiadamy, jak mrozić paprykę!

Mrożenie papryki to niezwykle łatwy proces, który zajmie Wam kilka minut. Pamiętajcie, żeby zawsze wybierać świeże warzywa bez przebarwień i oznak pleśni. Możecie zamrozić każdą odmianę papryki, niezależnie od tego, czy jest to papryczka chili, czy zwykła żółta papryka. Najważniejsza jest świeżość warzywa! To ona będzie wpływała na smak i jędrność papryki po rozmrożeniu. Oto kilka kroków, które z pewnością Wam się przydadzą:

  • Dokładnie umyjcie paprykę, a następnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym.
  • Usuńcie ze środka warzywa nasiona i błonki.
  • Pokrójcie paprykę na kwadraty o dowolnym rozmiarze.
  • Włóżcie pokrojone warzywo do opakowania, może być to foliowa torebka lub pojemnik. Jak mrozić paprykę? Umieśćcie opakowanie z warzywem w zamrażarce i gotowe!
  • Jeżeli obawiacie się, że Wasze warzywo sklei się w zamrażarce, to możecie wyłożyć paprykę na blachę i w takiej formie ją zamrozić. Po kilku godzinach przełóżcie warzywo do foliowych opakowań. Gotowe!

O tym nie możesz zapomnieć

Czy można mrozić surową paprykę? Oczywiście, że tak. Co jednak w przypadku, gdy chcecie zamrozić paprykowe przetwory? To również dobry sposób! Możecie zamrozić pieczoną paprykę, jednak jest jedno „ale”! Takie warzywo po odmrożeniu może nie zachwycać swoją konsystencją, smak pozostanie jednak ten sam, dlatego możecie wykorzystać go do ciepłych dań, np. gulaszu i zup.

Papryka w roli głównej – nasze przepisy

Wiecie już, jak zamrozić paprykę. Teraz czas na kilka dań z udziałem tego warzywa. Propozycji jest naprawdę wiele, dlatego puśćcie wodzę fantazji i poeksperymentujcie razem z nami w kuchni. To jak, zaczynamy?

Nic nie rozgrzewa lepiej od aromatycznej zupy. Jeżeli podzielacie nasze zdanie, to kolejna propozycja z pewnością Wam zasmakuje. Zupa jarzynowa z papryką to idealna potrawa na obiad w chłodny dzień. Rozgrzewająca, a na dodatek bardzo aromatyczna. Czego chcieć więcej? Koniecznie jej spróbujcie.

A na drugie danie tradycyjna potrawa, czyli gulasz z kurczaka z papryką i kopytkami. To wyjątkowo pyszne połączenie. Na przekąskę w ciągu dnia doskonale sprawdzi się papryka w cieście. To bardzo smaczne danie, którego przygotowanie zajmie Wam jedynie pół godziny. Efekty będą naprawdę zachwycające. Papryka w cieście doskonale sprawdzi się w towarzystwie dipu ziołowego. Smacznego! Nie zastanawiajcie się już, czy można zamrozić paprykę. Działajcie i cieszcie się pysznymi daniami.