Do codziennego gotowania warto się przygotować, szczególnie gdy chcemy działać szybko. Wypróbowałem to sam i chętnie się z Wami podzielę moim doświadczeniem. Chciałbym aby nasz blog pomagał Wam w codziennym gotowania, aby było ono przede wszystkim radością i przyjemnością lub przynajmniej nie udręką. To takie ważne, szczególnie teraz, gdy przed świętami biegamy w pośpiechu po mieście w poszukiwaniu prezentów dla najbliższych.

Na zachętę szybki przepis na grudniowe dni, gdy czasu jest jak na lekarstwo…

Smażony kurczak z kukurydzą i curry:
Czas: 15 minut
4 porcje

Składniki:
- 250 g kukurydzy konserwowej
- 200 ml śmietany 18%
- Knorr Sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo maślany
- 1 cebula
- 450 g piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki przyprawy curry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kukurydzę konserwową odcedź z nadmiaru wody. Mięso pokrój w kostkę ok. 1 cm na 1 cm. Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i po chwili dodaj mięso. Poczekaj aż zrobi się lekko rumiane. Sos do warzyw na ciepło Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do mięsa. Dodaj kukurydzę, curry i całość gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Danie można podać z ryżem.

Zachęcam gorąco aby zgromadzić w kuchni żelazny zestaw składników, które można przechowywać dłuższy czas i wykorzystać w odpowiednim momencie. Zacznijmy może od sporządzenia listy produktów niezbędnych. Przejrzyjcie Wasze szafki i zastanówcie się jakich składników najczęściej używacie. W czasie następnych zakupów uzupełnijcie zapasy. Może skorzystacie z mojej listy. Zawsze staram się aby nie zabrakło w mojej kuchni następujących składników:

1. Produkty w puszkach – fasola biała i czerwona, kukurydza, zielony groszek, pomidory siekane i w całości (do sosu na pizzę na przykład)

2. Produkty w butelkach i słoikach – olej roślinny, oliwa z oliwek lub inna delikatna oliwa do sosów sałatkowych, ocet winny, ocet jabłkowy, ocet balsamiczny, przecier pomidorowy, miód, ulubiony dżem (nie tylko na kanapki ale także jako np. dodatek do marynaty do mięsa)

3. Mrożonki – szpinak siekany i w liściach, mieszanki warzywne typu zestaw warzyw na patelnię z marchewką, cukinią, fasolką szparagową, kalafiorem i brokułem. Z takiego opakowania możemy szybko przygotować zarówno zupę jak i ciekawą zapiekankę.

4. Innym mrożonym produktem, który zawsze się nam przyda jest ciasto francuskie, które z powodzeniem możemy go przetrzymywać w zamrażalniku nawet do kilku miesięcy

5. Produkty sypkie – kasze, ryż (tu proponuję mieć ryż biały, basmati i może ryż do risotto), makarony (długie i krótkie)

6. Kostki rosołowe w kilku smakach, fixy do dań, które nadadzą naszym prostym potrawom smak i charakter. Kostka jest szczególnie uniwersalna i prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie szybkiego gotowania bez niej. Można ją stosować jako rosół na którym przygotujemy zupę lub risotto, dodatek smakowy do zupy i do marynowania mięs.

7. Majonez, ketchup i musztarda

Mięso proponuję kupować dwa razy w tygodniu. Ale na wszelki wypadek warto mieć kilka piersi kurczaka w zamrażalniku.

Ciekaw jestem jakie są Wasze żelazne zapasy na ten moment gdy w ciągu 20 minut na stole stanąć powinien posiłek dla zgłodniałej rodzinki.

O szybkich daniach będzie jeszcze na blogu bo w wirze przedświątecznego szaleństwa będą z pewnością pomocne. Takich przepisów warto mieć w repertuarze jak najwięcej.

Zachęcam do czytania.