Pieczona karkówka w grzybowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

916 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

758 osób wydrukowało

Pobierz pdf

655 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

150 gramów

10 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Natrzyj je czosnkiem, majerankiem, musztardą oraz przyprawą Knorr. Suszone borowiki zmiksuj na pył i dokładnie obsyp nimi karkówkę. Włóż mięso do czystej miski, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej jeden dzień.

Krok 2

Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki.

Krok 3

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody i dołóż podsmażone pieczarki.

Krok 4

Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr, łyżkę koncentratu pomidorowego całość dokładnie wymieszaj a następnie gotuj 1 minutę aż sos uzyska odpowiednia konsystencje .

Krok 5

Sos na koniec zabiel śmietaną.

1

Opinie o przepisie

  • emilia suchocka

    emilia suchocka , 27.12.2015

    piec 1,5godz dłużej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka w grzybowym sosie Pieczona karkówka w grzybowym sosie

Potrzebujesz inspiracji na smaczny mięsny obiad? Pieczona karkówka w grzybowym sosie, która zaskakuje różnorodnością smaków, z pewnością będzie dobrym wyborem. Pamiętaj, żeby przed zakupem mięsa zwrócić uwagę na jego wygląd – powinno być w kolorze jasnoróżowym lub różowym, z niewielką ilością tłuszczu. Karkówkę umyj dokładnie i osusz. Wszystkie składniki marynaty warto razem dokładnie zmiksować. Dla wzmocnienia smaku, podczas pieczenia dołóż do mięsa dwa ząbki czosnku. Przed podaniem karkówkę pokrój ostrym nożem na dość grube plastry. Pieczona karkówka w grzybowym sosie dobrze smakować będzie na przykład z wytrawnymi kopytkami, kluskami śląskimi lub purée ziemniaczanym. Jako warzywny dodatek podaj m.in. chrupiącą sałatę lodową z oliwą z oliwek lub duszone warzywa (sprawdzą się szczególnie: brokuły, kalafior, marchewka i cebula). Do dekoracji użyj gałązki rozmarynu lub natki pietruszki. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną karkówkę i podziel się nim ze swoimi znajomymi. Życzymy smacznego.