Pieczona karkówka w grzybowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

908 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

758 osób wydrukowało

Pobierz pdf

655 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

150 gramów

10 gramów

4 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Natrzyj je czosnkiem, majerankiem, musztardą oraz przyprawą Knorr. Suszone borowiki zmiksuj na pył i dokładnie obsyp nimi karkówkę. Włóż mięso do czystej miski, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej jeden dzień.

Krok 2

Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki.

Krok 3

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody i dołóż podsmażone pieczarki.

Krok 4

Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr, łyżkę koncentratu pomidorowego całość dokładnie wymieszaj a następnie gotuj 1 minutę aż sos uzyska odpowiednia konsystencje .

Krok 5

Sos na koniec zabiel śmietaną.

1

Opinie o przepisie

  • emilia suchocka

    emilia suchocka

    piec 1,5godz dłużej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka w grzybowym sosie Pieczona karkówka w grzybowym sosie

Potrzebujesz inspiracji na smaczny mięsny obiad? Pieczona karkówka w grzybowym sosie, która zaskakuje różnorodnością smaków, z pewnością będzie dobrym wyborem. Pamiętaj, żeby przed zakupem mięsa zwrócić uwagę na jego wygląd – powinno być w kolorze jasnoróżowym lub różowym, z niewielką ilością tłuszczu. Karkówkę umyj dokładnie i osusz. Wszystkie składniki marynaty warto razem dokładnie zmiksować. Dla wzmocnienia smaku, podczas pieczenia dołóż do mięsa dwa ząbki czosnku. Przed podaniem karkówkę pokrój ostrym nożem na dość grube plastry. Pieczona karkówka w grzybowym sosie dobrze smakować będzie na przykład z wytrawnymi kopytkami, kluskami śląskimi lub purée ziemniaczanym. Jako warzywny dodatek podaj m.in. chrupiącą sałatę lodową z oliwą z oliwek lub duszone warzywa (sprawdzą się szczególnie: brokuły, kalafior, marchewka i cebula). Do dekoracji użyj gałązki rozmarynu lub natki pietruszki. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną karkówkę i podziel się nim ze swoimi znajomymi. Życzymy smacznego.