Pieczona karkówka w grzybowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka w grzybowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

944 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

827 osób wydrukowało

Pobierz pdf

816 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

150 gramów

10 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Natrzyj je czosnkiem, majerankiem, musztardą oraz przyprawą Knorr. Suszone borowiki zmiksuj na pył i dokładnie obsyp nimi karkówkę. Włóż mięso do czystej miski, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej jeden dzień.

Krok 2

Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki.

Krok 3

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody i dołóż podsmażone pieczarki.

Krok 4

Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr, łyżkę koncentratu pomidorowego całość dokładnie wymieszaj a następnie gotuj 1 minutę aż sos uzyska odpowiednia konsystencje .

Krok 5

Sos na koniec zabiel śmietaną.

2

Opinie o przepisie

  • LESZEK

    LESZEK , 18.12.2022

    TAK. Wychodzi zawsze soczysta i pełna aromatu. Smakuje rewelacyjnie, jest miękka, wprost rozpływa się w ustach - „jak u mamy”. Karkówka pieczona to fantastyczny pomysł na świąteczne danie, świetnie prezentuje się na stole. Do nacierania mięsa dodaję świeżą, pokrojoną kolendrę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • emilia suchocka

    emilia suchocka , 27.12.2015

    piec 1,5godz dłużej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka w grzybowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka w grzybowym sosie Pieczona karkówka w grzybowym sosie

Potrzebujesz inspiracji na smaczny mięsny obiad? Pieczona karkówka w grzybowym sosie, która zaskakuje różnorodnością smaków, z pewnością będzie dobrym wyborem. Pamiętaj, żeby przed zakupem mięsa zwrócić uwagę na jego wygląd – powinno być w kolorze jasnoróżowym lub różowym, z niewielką ilością tłuszczu. Karkówkę umyj dokładnie i osusz. Wszystkie składniki marynaty warto razem dokładnie zmiksować. Dla wzmocnienia smaku, podczas pieczenia dołóż do mięsa dwa ząbki czosnku. Przed podaniem karkówkę pokrój ostrym nożem na dość grube plastry. Pieczona karkówka w grzybowym sosie dobrze smakować będzie na przykład z wytrawnymi kopytkami, kluskami śląskimi lub purée ziemniaczanym. Jako warzywny dodatek podaj m.in. chrupiącą sałatę lodową z oliwą z oliwek lub duszone warzywa (sprawdzą się szczególnie: brokuły, kalafior, marchewka i cebula). Do dekoracji użyj gałązki rozmarynu lub natki pietruszki. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną karkówkę i podziel się nim ze swoimi znajomymi. Życzymy smacznego.