Pieczona karkówka w grzybowym sosie
średnie
834 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
150 gramów
10 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz. Natrzyj je czosnkiem, majerankiem, musztardą oraz przyprawą Knorr. Suszone borowiki zmiksuj na pył i dokładnie obsyp nimi karkówkę. Włóż mięso do czystej miski, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej jeden dzień.
Krok 2
Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki.
Krok 3
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody i dołóż podsmażone pieczarki.
Krok 4
Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr, łyżkę koncentratu pomidorowego całość dokładnie wymieszaj a następnie gotuj 1 minutę aż sos uzyska odpowiednia konsystencje .
Krok 5
Sos na koniec zabiel śmietaną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka w grzybowym sosie
Potrzebujesz inspiracji na smaczny mięsny obiad? Pieczona karkówka w grzybowym sosie, która zaskakuje różnorodnością smaków, z pewnością będzie dobrym wyborem. Pamiętaj, żeby przed zakupem mięsa zwrócić uwagę na jego wygląd – powinno być w kolorze jasnoróżowym lub różowym, z niewielką ilością tłuszczu. Karkówkę umyj dokładnie i osusz. Wszystkie składniki marynaty warto razem dokładnie zmiksować. Dla wzmocnienia smaku, podczas pieczenia dołóż do mięsa dwa ząbki czosnku. Przed podaniem karkówkę pokrój ostrym nożem na dość grube plastry. Pieczona karkówka w grzybowym sosie dobrze smakować będzie na przykład z wytrawnymi kopytkami, kluskami śląskimi lub purée ziemniaczanym. Jako warzywny dodatek podaj m.in. chrupiącą sałatę lodową z oliwą z oliwek lub duszone warzywa (sprawdzą się szczególnie: brokuły, kalafior, marchewka i cebula). Do dekoracji użyj gałązki rozmarynu lub natki pietruszki. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną karkówkę i podziel się nim ze swoimi znajomymi. Życzymy smacznego.