Składniki
1 kilogram
150 gramów
10 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz. Natrzyj je czosnkiem, majerankiem, musztardą oraz przyprawą Knorr. Suszone borowiki zmiksuj na pył i dokładnie obsyp nimi karkówkę. Włóż mięso do czystej miski, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej jeden dzień.
Krok 2
Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki.
Krok 3
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody i dołóż podsmażone pieczarki.
Krok 4
Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr, łyżkę koncentratu pomidorowego całość dokładnie wymieszaj a następnie gotuj 1 minutę aż sos uzyska odpowiednia konsystencje .
Krok 5
Sos na koniec zabiel śmietaną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka w grzybowym sosie
Potrzebujesz inspiracji na smaczny mięsny obiad? Pieczona karkówka w grzybowym sosie, która zaskakuje różnorodnością smaków, z pewnością będzie dobrym wyborem. Pamiętaj, żeby przed zakupem mięsa zwrócić uwagę na jego wygląd – powinno być w kolorze jasnoróżowym lub różowym, z niewielką ilością tłuszczu. Karkówkę umyj dokładnie i osusz. Wszystkie składniki marynaty warto razem dokładnie zmiksować. Dla wzmocnienia smaku, podczas pieczenia dołóż do mięsa dwa ząbki czosnku. Przed podaniem karkówkę pokrój ostrym nożem na dość grube plastry. Pieczona karkówka w grzybowym sosie dobrze smakować będzie na przykład z wytrawnymi kopytkami, kluskami śląskimi lub purée ziemniaczanym. Jako warzywny dodatek podaj m.in. chrupiącą sałatę lodową z oliwą z oliwek lub duszone warzywa (sprawdzą się szczególnie: brokuły, kalafior, marchewka i cebula). Do dekoracji użyj gałązki rozmarynu lub natki pietruszki. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną karkówkę i podziel się nim ze swoimi znajomymi. Życzymy smacznego.