Curry ziemniaczane z fasolką szparagową
łatwe
56 osób zapisało

Składniki
500 gramów
250 gramów
5 sztuk
3 łyżki
2 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj, wytrzyj i pokrój w grube plastry. Oczyść strączki fasolki szparagowej i przekrój każdy z nich na trzy części. Szalotkę pokrój w piórka. Pomidory sparz, obierz ze skórki oraz pokrój w kostkę. Posiekaj czosnek, chili i natkę kolendry.

Krok 2
W kielichu miksera umieść orzechy nerkowca, wlej szklanką wody, całość dokładnie rozdrobnij.

Krok 3
W garnku na oleju roślinnym lub rozgrzanym maśle podsmaż papryczki chili, cebulę, czosnek oraz przyprawę Garam Masala Knorr. Smaż przyprawy na dużym ogniu ok. 0,5 minuty, stale mieszając, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj ziemniaki, całość podlej szklanką wody. Ziemniaki duś pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj fasolkę szparagową, masę z rozdrobnionych orzechów nerkowca i wody oraz pomidory.

Krok 4
Całość duś kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje, a warzywa zmiękną. W razie potrzeby całość dopraw do smaku szczyptą soli. Warzywny gulasz podawaj z jogurtem i natką kolendry.


Dobra rada:
Do duszonych warzyw możesz dodać krewetki lub pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Otrzymasz wtedy pełnowartościowe danie jednogarnkowe.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry ziemniaczane z fasolką szparagową
Indyjska kuchnia to istny raj dla każdego fana ostrych i wyrazistych potraw. Hindusi uwielbiają tworzyć dania na bazie mieszanek warzywnych, które wbrew pozorom, wcale nie uciekają daleko od tego, co znajdziemy w polskich przepisach. Przykład? Curry ziemniaczane z fasolką szparagową, czyli indyjskie spojrzenie na swojskość.
Dla kogo?
Dla wegetarian, którzy pragną wprowadzić do swojej kuchni odrobinę orientalności lub po prostu kochają azjatyckie klimaty – garam masala z pewnością im zasmakuje.
Na jakie okazje?
Na co dzień! Wielką zaletą indyjskich dań jednogarnkowych jest to, że łatwo je ze sobą zabrać do pracy lub na uczelnię. Po prostu przelewasz i gotowe!
Czy wiesz, że?
„Curry” w języku hindi, oprócz potrawy, sosu oraz przypraw, jest także określeniem na liście tropikalnego drzewa murraya koenigii. Liście te stosuje się jako dodatek do potraw na południu Indii.
Dla urozmaicenia:
Jeśli preferujesz jednak odrobinę owoców morza lub mięsa, to do curry ziemniaczanego możesz dodać krewetki lub pierś kurczaka pokrojoną w kostkę.