Curry ziemniaczane z fasolką szparagową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry ziemniaczane z fasolką szparagową

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

64 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

5 sztuk

3 łyżki

2 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, wytrzyj i pokrój w grube plastry. Oczyść strączki fasolki szparagowej i przekrój każdy z nich na trzy części. Szalotkę pokrój w piórka. Pomidory sparz, obierz ze skórki oraz pokrój w kostkę. Posiekaj czosnek, chili i natkę kolendry.

Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera umieść orzechy nerkowca, wlej szklanką wody, całość dokładnie rozdrobnij.

Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - Krok 2

Krok 3

W garnku na oleju roślinnym lub rozgrzanym maśle podsmaż papryczki chili, cebulę, czosnek oraz przyprawę Garam Masala Knorr. Smaż przyprawy na dużym ogniu ok. 0,5 minuty, stale mieszając, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj ziemniaki, całość podlej szklanką wody. Ziemniaki duś pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj fasolkę szparagową, masę z rozdrobnionych orzechów nerkowca i wody oraz pomidory.

Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - Krok 3

Krok 4

Całość duś kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje, a warzywa zmiękną. W razie potrzeby całość dopraw do smaku szczyptą soli. Warzywny gulasz podawaj z jogurtem i natką kolendry.

Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do duszonych warzyw możesz dodać krewetki lub pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Otrzymasz wtedy pełnowartościowe danie jednogarnkowe.

1

Opinie o przepisie

  • Bożena Panasiuk

    Bożena Panasiuk , 27.07.2020

    Potrawa bardzo mi smakowała

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry ziemniaczane z fasolką szparagową  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry ziemniaczane z fasolką szparagową Curry ziemniaczane z fasolką szparagową

Indyjska kuchnia to istny raj dla każdego fana ostrych i wyrazistych potraw. Hindusi uwielbiają tworzyć dania na bazie mieszanek warzywnych, które wbrew pozorom, wcale nie uciekają daleko od tego, co znajdziemy w polskich przepisach. Przykład? Curry ziemniaczane z fasolką szparagową, czyli indyjskie spojrzenie na swojskość.

Dla kogo?

Dla wegetarian, którzy pragną wprowadzić do swojej kuchni odrobinę orientalności lub po prostu kochają azjatyckie klimaty – garam masala z pewnością im zasmakuje.

Na jakie okazje?

Na co dzień! Wielką zaletą indyjskich dań jednogarnkowych jest to, że łatwo je ze sobą zabrać do pracy lub na uczelnię. Po prostu przelewasz i gotowe!

Czy wiesz, że?

„Curry” w języku hindi, oprócz potrawy, sosu oraz przypraw, jest także określeniem na liście tropikalnego drzewa murraya koenigii. Liście te stosuje się jako dodatek do potraw na południu Indii.

Dla urozmaicenia:

Jeśli preferujesz jednak odrobinę owoców morza lub mięsa, to do curry ziemniaczanego możesz dodać krewetki lub pierś kurczaka pokrojoną w kostkę.