Warzywa gotowane z sosem holenderskim na parze | Przepisy.pl pixel

Warzywa z sosem holenderskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

427 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kalafiora i brokuły, podziel je na mniejsze różyczki. Obierz i pokrój marchewki na grubsze plastry. Oczyść fasolę i odetnij jej końce. Cukinię umyj i pokrój na grubsze półplastry.

Krok 2

W garnku nastaw wodę z solą i cukrem – warzywa gotuj kolejno – marchew 7 minut, fasolkę szparagową 12 minut, brokuły 4 minuty, kalafior 5 minut, cukinię 2 minuty. Sparzone warzywa natychmiast hartuj w zimnej bieżącej wodzie.

Krok 3

W międzyczasie przygotuj sos, wyciśnij sok z cytryny.

Krok 4

W garnuszku zagrzej masło do temperatury 60° C.

Krok 5

Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny, pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem.

Krok 6

Sparzone warzywa zagrzej ponownie w gotującej się wodzie. Gorące już ułóż na talerzu, podawaj z sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu holenderskiego dodaj posiekane zioła, np. estragon lub miętę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z sosem holenderskimWarzywa z sosem holenderskim

Dobrze przyrządzony sos holenderski powinien być gładki i aksamitny. Aby go zrobić, potrzebujesz między innymi soku z cytryny, jajek, cukru i kostki rosołowej. Dodatkowo, możesz do niego dosypać świeże zioła – posiekany estragon lub miętę. Warzywa gotowane z sosem, składającym się z takich składników, będą prezentować się naprawdę wykwintnie. Na co postawisz tym razem? Na brokuły z sosem holenderskim, a może marchewkę? W zestawie też smakują fantastycznie.

Dla kogo?

Przyrządź aromatyczny sos holenderski i połącz go ze swoimi ulubionymi dodatkami – oprócz wspomnianych, pasować będą też szparagi. Miłośnicy warzyw będą wniebowzięci! Świetnie skomponują się również z warzywami gotowanymi na parze. Sprawdź nasz przepis i przyrządź warzywa z sosem holenderskim w ulubionym wariancie.

Na jaką okazję?

Gotowane warzywa polane delikatnie kwaśnym sosem holenderskim to potrawa bardzo uniwersalna. Można ją podawać jako samodzielne danie wegetariańskie lub w formie atrakcyjnego dodatku do kotlecików warzywnych, tart, zapiekanek czy potraw mącznych. Gotowane warzywa z sosem będą stanowić ciekawy akcent podczas uroczystej kolacji albo niedzielnego obiadu.

Czy wiesz, że?

Warzywa należy jedynie ugotować, pamiętając, że każde z nich – cukinia, brokuły i marchewka – potrzebuje innego czasu gotowania. Miej to na uwadze, biorąc na kulinarny warsztat także kalafior z sosem holenderskim.

Dla urozmaicenia:

To wegetariańskie danie sprawdzi się również w zestawieniu z tofu oraz chrupiącym pieczywem. Dobrze będzie się z nim komponować także kasza lub brązowy ryż.