Warzywa z sosem holenderskim

- Krok 1Umyj kalafiora i brokuły, podziel je na mniejsze różyczki. Obierz i pokrój marchewki na grubsze plastry. Oczyść fasolę i odetnij jej końce. Cukinię umyj i pokrój na grubsze półplastry.
- Krok 2W garnku nastaw wodę z solą i cukrem – warzywa gotuj kolejno – marchew 7 minut, fasolkę szparagową 12 minut, brokuły 4 minuty, kalafior 5 minut, cukinię 2 minuty. Sparzone warzywa natychmiast hartuj w zimnej bieżącej wodzie.
- Krok 3W międzyczasie przygotuj sos, wyciśnij sok z cytryny.
- Krok 4W garnuszku zagrzej masło do temperatury 60° C.
- Krok 5Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny, pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem.
- Krok 6Sparzone warzywa zagrzej ponownie w gotującej się wodzie. Gorące już ułóż na talerzu, podawaj z sosem.


Warzywa z sosem holenderskim
Gotowane warzywa polane delikatnie kwaśnym sosem holenderskim to potrawa bardzo uniwersalna. Można ją podawać jako samodzielne danie wegetariańskie lub w formie atrakcyjnego dodatku do kotlecików warzywnych, tart, zapiekanek czy potraw mącznych. To wegetariańskie danie sprawdzi się również w zestawieniu z serem tofu oraz chrupiącym pieczywem. Dobrze będzie się z nim komponować także kasza lub brązowy ryż. Warzywa należy jedynie ugotować, pamiętając, że każde z nich – cukinia, kalafior, brokuły i marchewka – potrzebuje innego czasu gotowania. Dobrze przyrządzony sos holenderski powinien być gładki i aksamitny. Aby go zrobić, potrzebujesz między innymi soku z cytryny, jajek, cukru i kostki rosołowej. Dodatkowo, możesz do niego dosypać świeże zioła – posiekany estragon lub miętę. Przyrządź aromatyczny sos holenderski i połącz go ze swoimi ulubionymi dodatkami – oprócz wspomnianych pasować będą też, oczywiście, szparagi. Świetnie skomponują się również z warzywami gotowanymi na parze. Sprawdź nasz przepis!