Warzywa z sosem holenderskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

340 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

396 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kalafiora i brokuły, podziel je na mniejsze różyczki. Obierz i pokrój marchewki na grubsze plastry. Oczyść fasolę i odetnij jej końce. Cukinię umyj i pokrój na grubsze półplastry.

Krok 2

W garnku nastaw wodę z solą i cukrem – warzywa gotuj kolejno – marchew 7 minut, fasolkę szparagową 12 minut, brokuły 4 minuty, kalafior 5 minut, cukinię 2 minuty. Sparzone warzywa natychmiast hartuj w zimnej bieżącej wodzie.

Krok 3

W międzyczasie przygotuj sos, wyciśnij sok z cytryny.

Krok 4

W garnuszku zagrzej masło do temperatury 60° C.

Krok 5

Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny, pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem.

Krok 6

Sparzone warzywa zagrzej ponownie w gotującej się wodzie. Gorące już ułóż na talerzu, podawaj z sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu holenderskiego dodaj posiekane zioła, np. estragon lub miętę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z sosem holenderskimWarzywa z sosem holenderskim

Gotowane warzywa polane delikatnie kwaśnym sosem holenderskim to potrawa bardzo uniwersalna. Można ją podawać jako samodzielne danie wegetariańskie lub w formie atrakcyjnego dodatku do kotlecików warzywnych, tart, zapiekanek czy potraw mącznych. To wegetariańskie danie sprawdzi się również w zestawieniu z serem tofu oraz chrupiącym pieczywem. Dobrze będzie się z nim komponować także kasza lub brązowy ryż. Warzywa należy jedynie ugotować, pamiętając, że każde z nich – cukinia, kalafior, brokuły i marchewka – potrzebuje innego czasu gotowania. Dobrze przyrządzony sos holenderski powinien być gładki i aksamitny. Aby go zrobić, potrzebujesz między innymi soku z cytryny, jajek, cukru i kostki rosołowej. Dodatkowo, możesz do niego dosypać świeże zioła – posiekany estragon lub miętę. Przyrządź aromatyczny sos holenderski i połącz go ze swoimi ulubionymi dodatkami – oprócz wspomnianych pasować będą też, oczywiście, szparagi. Świetnie skomponują się  również z warzywami gotowanymi na parze. Sprawdź nasz przepis!