Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj kalafiora i brokuły, podziel je na mniejsze różyczki. Obierz i pokrój marchewki na grubsze plastry. Oczyść fasolę i odetnij jej końce. Cukinię umyj i pokrój na grubsze półplastry.
Krok 2
W garnku nastaw wodę z solą i cukrem – warzywa gotuj kolejno – marchew 7 minut, fasolkę szparagową 12 minut, brokuły 4 minuty, kalafior 5 minut, cukinię 2 minuty. Sparzone warzywa natychmiast hartuj w zimnej bieżącej wodzie.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj sos, wyciśnij sok z cytryny.
Krok 4
W garnuszku zagrzej masło do temperatury 60° C.
Krok 5
Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny, pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem.
Krok 6
Sparzone warzywa zagrzej ponownie w gotującej się wodzie. Gorące już ułóż na talerzu, podawaj z sosem.
Dobra rada:
Do sosu holenderskiego dodaj posiekane zioła, np. estragon lub miętę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa z sosem holenderskim
Gotowane warzywa polane delikatnie kwaśnym sosem holenderskim to potrawa bardzo uniwersalna. Można ją podawać jako samodzielne danie wegetariańskie lub w formie atrakcyjnego dodatku do kotlecików warzywnych, tart, zapiekanek czy potraw mącznych. To wegetariańskie danie sprawdzi się również w zestawieniu z serem tofu oraz chrupiącym pieczywem. Dobrze będzie się z nim komponować także kasza lub brązowy ryż. Warzywa należy jedynie ugotować, pamiętając, że każde z nich – cukinia, kalafior, brokuły i marchewka – potrzebuje innego czasu gotowania. Dobrze przyrządzony sos holenderski powinien być gładki i aksamitny. Aby go zrobić, potrzebujesz między innymi soku z cytryny, jajek, cukru i kostki rosołowej. Dodatkowo, możesz do niego dosypać świeże zioła – posiekany estragon lub miętę. Przyrządź aromatyczny sos holenderski i połącz go ze swoimi ulubionymi dodatkami – oprócz wspomnianych pasować będą też, oczywiście, szparagi. Świetnie skomponują się również z warzywami gotowanymi na parze. Sprawdź nasz przepis!