Warzywa gotowane z sosem holenderskim na parze | Przepisy.pl pixel

Warzywa z sosem holenderskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
430 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kalafiora i brokuły, podziel je na mniejsze różyczki. Obierz i pokrój marchewki na grubsze plastry. Oczyść fasolę i odetnij jej końce. Cukinię umyj i pokrój na grubsze półplastry.

Krok 2

W garnku nastaw wodę z solą i cukrem – warzywa gotuj kolejno – marchew 7 minut, fasolkę szparagową 12 minut, brokuły 4 minuty, kalafior 5 minut, cukinię 2 minuty. Sparzone warzywa natychmiast hartuj w zimnej bieżącej wodzie.

Krok 3

W międzyczasie przygotuj sos, wyciśnij sok z cytryny.

Krok 4

W garnuszku zagrzej masło do temperatury 60° C.

Krok 5

Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny, pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem.

Krok 6

Sparzone warzywa zagrzej ponownie w gotującej się wodzie. Gorące już ułóż na talerzu, podawaj z sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu holenderskiego dodaj posiekane zioła, np. estragon lub miętę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z sosem holenderskimWarzywa z sosem holenderskim

Dobrze przyrządzony sos holenderski powinien być gładki i aksamitny. Aby go zrobić, potrzebujesz między innymi soku z cytryny, jajek, cukru i kostki rosołowej. Dodatkowo, możesz do niego dosypać świeże zioła – posiekany estragon lub miętę. Warzywa gotowane z sosem, składającym się z takich składników, będą prezentować się naprawdę wykwintnie. Na co postawisz tym razem? Na brokuły z sosem holenderskim, a może marchewkę? W zestawie też smakują fantastycznie.

Dla kogo?

Przyrządź aromatyczny sos holenderski i połącz go ze swoimi ulubionymi dodatkami – oprócz wspomnianych, pasować będą też szparagi. Miłośnicy warzyw będą wniebowzięci! Świetnie skomponują się również z warzywami gotowanymi na parze. Sprawdź nasz przepis i przyrządź warzywa z sosem holenderskim w ulubionym wariancie.

Na jaką okazję?

Gotowane warzywa polane delikatnie kwaśnym sosem holenderskim to potrawa bardzo uniwersalna. Można ją podawać jako samodzielne danie wegetariańskie lub w formie atrakcyjnego dodatku do kotlecików warzywnych, tart, zapiekanek czy potraw mącznych. Gotowane warzywa z sosem będą stanowić ciekawy akcent podczas uroczystej kolacji albo niedzielnego obiadu.

Czy wiesz, że?

Warzywa należy jedynie ugotować, pamiętając, że każde z nich – cukinia, brokuły i marchewka – potrzebuje innego czasu gotowania. Miej to na uwadze, biorąc na kulinarny warsztat także kalafior z sosem holenderskim.

Dla urozmaicenia:

To wegetariańskie danie sprawdzi się również w zestawieniu z tofu oraz chrupiącym pieczywem. Dobrze będzie się z nim komponować także kasza lub brązowy ryż.