
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj kalafiora i brokuły, podziel je na mniejsze różyczki. Obierz i pokrój marchewki na grubsze plastry. Oczyść fasolę i odetnij jej końce. Cukinię umyj i pokrój na grubsze półplastry.
Krok 2
W garnku nastaw wodę z solą i cukrem – warzywa gotuj kolejno – marchew 7 minut, fasolkę szparagową 12 minut, brokuły 4 minuty, kalafior 5 minut, cukinię 2 minuty. Sparzone warzywa natychmiast hartuj w zimnej bieżącej wodzie.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj sos, wyciśnij sok z cytryny.
Krok 4
W garnuszku zagrzej masło do temperatury 60° C.
Krok 5
Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny, pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem.
Krok 6
Sparzone warzywa zagrzej ponownie w gotującej się wodzie. Gorące już ułóż na talerzu, podawaj z sosem.

Dobra rada:
Do sosu holenderskiego dodaj posiekane zioła, np. estragon lub miętę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa z sosem holenderskim
Dobrze przyrządzony sos holenderski powinien być gładki i aksamitny. Aby go zrobić, potrzebujesz między innymi soku z cytryny, jajek, cukru i kostki rosołowej. Dodatkowo, możesz do niego dosypać świeże zioła – posiekany estragon lub miętę. Warzywa gotowane z sosem, składającym się z takich składników, będą prezentować się naprawdę wykwintnie. Na co postawisz tym razem? Na brokuły z sosem holenderskim, a może marchewkę? W zestawie też smakują fantastycznie.
Dla kogo?
Przyrządź aromatyczny sos holenderski i połącz go ze swoimi ulubionymi dodatkami – oprócz wspomnianych, pasować będą też szparagi. Miłośnicy warzyw będą wniebowzięci! Świetnie skomponują się również z warzywami gotowanymi na parze. Sprawdź nasz przepis i przyrządź warzywa z sosem holenderskim w ulubionym wariancie.
Na jaką okazję?
Gotowane warzywa polane delikatnie kwaśnym sosem holenderskim to potrawa bardzo uniwersalna. Można ją podawać jako samodzielne danie wegetariańskie lub w formie atrakcyjnego dodatku do kotlecików warzywnych, tart, zapiekanek czy potraw mącznych. Gotowane warzywa z sosem będą stanowić ciekawy akcent podczas uroczystej kolacji albo niedzielnego obiadu.
Czy wiesz, że?
Warzywa należy jedynie ugotować, pamiętając, że każde z nich – cukinia, brokuły i marchewka – potrzebuje innego czasu gotowania. Miej to na uwadze, biorąc na kulinarny warsztat także kalafior z sosem holenderskim.
Dla urozmaicenia:
To wegetariańskie danie sprawdzi się również w zestawieniu z tofu oraz chrupiącym pieczywem. Dobrze będzie się z nim komponować także kasza lub brązowy ryż.