Bakłażany z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażany z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

595 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

80 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

sos jogurtowy:

180 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj torebkę kaszy gryczanej według zaleceń producenta. W garnku na części oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaj mięso mielone. Smaż aż mięso będzie zupełnie suche, dodaj wtedy pomidory z puszki

Bakłażany z mięsem - Krok 1

Krok 2

Całość dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiednio ziołowy posmak oraz poprawi konsystencję sosu. Gotowy sos połącz z wcześniej ugotowaną kaszą.

Bakłażany z mięsem - Krok 2

Krok 3

Bakłażany pokrój w plastry około półcentymetrowej grubości posmaruj je delikatnie oliwa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika – piecz około 10 minut. Część upieczonych bakłażanów ułóż na dnie blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch bakłażanów nałóż mięsny sos z kasza, przykryj pozostałymi bakłażanami.

Bakłażany z mięsem - Krok 3

Krok 4

Na wierzch zapiekanki nałóż sos jogurtowy. W tym celu jogurt wymieszaj z surowym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, sosem czosnkowym Knorr oraz pokruszona fetą.

Bakłażany z mięsem - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika piecz około 30- 40 minut aż wierzch zapiekanki delikatnie się zapiecze.

Bakłażany z mięsem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso mielone możesz doprawić łyżeczką ostrej papryki.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska , 19.04.2016

    nie ciężko, a trudno...ciężka to jest torba z zakupami :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażany z mięsemBakłażany z mięsem

Ugotuj torebkę kaszy gryczanej według zaleceń producenta. W garnku na części oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaj mięso mielone. Smaż aż mięso będzie zupełnie suche, dodaj wtedy pomidory z puszki