Bakłażany z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażany z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

593 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

80 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

sos jogurtowy:

180 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj torebkę kaszy gryczanej według zaleceń producenta. W garnku na części oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaj mięso mielone. Smaż aż mięso będzie zupełnie suche, dodaj wtedy pomidory z puszki

Bakłażany z mięsem - Krok 1

Krok 2

Całość dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiednio ziołowy posmak oraz poprawi konsystencję sosu. Gotowy sos połącz z wcześniej ugotowaną kaszą.

Bakłażany z mięsem - Krok 2

Krok 3

Bakłażany pokrój w plastry około półcentymetrowej grubości posmaruj je delikatnie oliwa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika – piecz około 10 minut. Część upieczonych bakłażanów ułóż na dnie blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch bakłażanów nałóż mięsny sos z kasza, przykryj pozostałymi bakłażanami.

Bakłażany z mięsem - Krok 3

Krok 4

Na wierzch zapiekanki nałóż sos jogurtowy. W tym celu jogurt wymieszaj z surowym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, sosem czosnkowym Knorr oraz pokruszona fetą.

Bakłażany z mięsem - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika piecz około 30- 40 minut aż wierzch zapiekanki delikatnie się zapiecze.

Bakłażany z mięsem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso mielone możesz doprawić łyżeczką ostrej papryki.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska , 19.04.2016

    nie ciężko, a trudno...ciężka to jest torba z zakupami :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażany z mięsemBakłażany z mięsem

Ugotuj torebkę kaszy gryczanej według zaleceń producenta. W garnku na części oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaj mięso mielone. Smaż aż mięso będzie zupełnie suche, dodaj wtedy pomidory z puszki